Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Θεωρώ βέβαιο ότι θα απαντήσει το Ισραήλ το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα απαντήσει. Δηλαδή θα επιλέξει μια μαζική επίθεση, θα επιλέξει κάτι εξαιρετικά στοχευμένο το οποίο υποτίθεται θα ανταπαντά αλλά θα κρατά χαμηλούς τους τόνους; Για παράδειγμα πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από βάσεις του Ιράν αλλά και του Ιράκ και της Υεμένης, θεωρητικώς θα μπορούσε να χτυπήσει ιρανικούς στόχους σε εδάφη τρίτων χωρών. Θα μπορούσε επίσης τώρα που έχει μάθει πως λειτουργούν τα ιρανικά συστήματα ασφαλείας να κάνει μια κυβερνοεπίθεση. Αυτά δεν θα προκαλέσουν παγκόσμια ανάφλεξη αλλά μια μαζική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα προκαλέσει μαζική σύγκρουση. Ήδη εμπλέκονται με τον Α ή τον Β τρόπο 14 κράτη», ανέφερε αρχικά.

«Η Τεχεράνη εκτόξευσε ένα πλήθος πυραύλων και drones, ήταν μια επίθεση φαινομενικά κορεσμού, δηλαδή ήθελαν να διαπιστώσουν πώς γεμίζει η ισραηλινή αεράμυνα από στόχους, αν μπορεί να τους εξουδετερώσει και αν μπορούν στο τέλος να καταλήξουν σε κάποιους στόχους στο έδαφος γιατί αυτή τη στιγμή η ισραηλινή αεράμυνα είναι η καλύτερη αεράμυνα του κόσμου. Τα πρακτικά αποτελέσματα φαίνονται ότι ήταν πάρα πολύ μικρά και το ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι Πέρσες είχαν ως σκοπό πραγματικά να χτυπήσουν ή να δουν τι δυνατότητες υπάρχουν για να προετοιμαστούν. Αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

«Το Ιράν περνάει μήνυμα αποκλιμακώσεως. Οι Δυτικοί προσπαθούν να πουλήσουν την εικόνα στο Ισραήλ "πρέπει να είσαι απολύτως ικανοποιημένος διότι χτυπήθηκαν όλα στον αέρα, τίποτα σχεδόν δεν κατέληξε στο έδαφος, μπράβο νίκησες!". Θεωρώ ότι ο σκοπός των Δυτικών δεν θα επαληθευτεί, δηλαδή οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν γιατί λειτουργούν με τη λογική του "τρελού σκύλου". Το Ισραήλ πρέπει να είναι όπως ο τρελός σκύλος που δεν τολμούν τα μεγαλύτερα σκυλιά να τον πλησιάσουν διότι ξέρουν ότι είναι απίστευτα επιθετικός, αυτή είναι και η λογική του Ισραήλ, οπότε πιστεύω ότι θα απαντήσει το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο», κατέληξε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.