Μήνυµα σταθερότητας εν όψει των ευρωεκλογών, προκειµένου να µην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στέλνει σήµερα µέσω της συνέντευξής του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος µιλά για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα, την υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μπορεί η οικονοµία να αντέξει νέο κύµα ακρίβειας, που ενδεχοµένως θα προκύψει από την παρατεταµένη κρίση στη Μέση Ανατολή; Υπάρχουν επιπλέον εργαλεία στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης;

Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, έχει επισηµάνει σε όλους τους τόνους -όπως στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ- ότι απαιτείται προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές, ώστε να µην οδηγηθούµε σε µια περιφερειακή σύγκρουση. Από εκεί και πέρα, η ελληνική οικονοµία είναι θωρακισµένη και η αναπτυξιακή της δυναµική επιβεβαιώνεται καθηµερινά από τα στοιχεία και τους αριθµούς που είναι αδιάψευστοι. Κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης, διεθνείς οργανισµοί, όπως η Eurostat, δεν παύουν να αναγνωρίζουν την εκτίναξη της χώρας, που από «παρίας» στην Ε.Ε. µέσα σε µόλις 5 χρόνια µετατράπηκε σε χώρα αναφοράς για το µίνι οικονοµικό θαύµα που πέτυχε. Μόλις την Τρίτη που πέρασε το ∆ΝΤ, στις εαρινές του προβλέψεις, µίλησε για ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα, ρυθµό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωζώνης, για πληθωρισµό στο 2,7% και για πτώση της ανεργίας σε ποσοστά κάτω του 10%.

Ακριβώς γι’ αυτό επαναλαµβάνουµε διαρκώς τα επιτεύγµατα της ελληνικής οικονοµίας τα τελευταία πέντε χρόνια: την τέταρτη συνεχόµενη αύξηση του κατώτατου µισθού, το ξεπάγωµα των τριετιών, την αύξηση µισθών και συντάξεων, τις µειώσεις φόρων, τις έκτακτες ενισχύσεις προς τους ευάλωτους συµπολίτες µας. Μόλις πριν από λίγες µέρες άνοιξε, για παράδειγµα, η πλατφόρµα για το επίδοµα µητρότητας που επεκτάθηκε πρώτη φορά στις µητέρες ελεύθερες επαγγελµατίες και αγρότισσες, οι οποίες θα λαµβάνουν για 9 µήνες επίδοµα 830 ευρώ, ίσο µε τον κατώτατο µισθό. Είµαστε ευχαριστηµένοι; Οχι, γιατί η εισαγόµενη ακρίβεια είναι εδώ, ενώ καραδοκούν διαρκώς απροσδόκητες εξωγενείς κρίσεις. Αλλά µε σχέδιο, επιµονή και δουλειά θα τα καταφέρουµε. Οσο υπάρχει ανάγκη και προκύπτουν έκτακτες συνθήκες, θα συνεχίσουµε να στηρίζουµε τους πολίτες µε σεβασµό πάντοτε στα χρήµατα του Ελληνα φορολογούµενου και τη δηµοσιονοµική σταθερότητα.

Ποιος είναι ο πήχυς για τη Νέα ∆ηµοκρατία στις επερχόµενες ευρωεκλογές και ποιο µήνυµα επιθυµείτε να εκπέµψουν τα αποτελέσµατά τους;

Ο πήχυς και το µήνυµα που φιλοδοξούµε να εκπέµψουν οι πολίτες στις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι ένα: Να µην αµφισβητηθεί η σταθερότητα στη χώρα, ώστε να συνεχίσουµε τη µεταρρυθµιστική ορµή µας αυτή την καθοριστική δεύτερη τετραετία. Οι επόµενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Ωστόσο, είναι σηµαντικό να θυµόµαστε ότι και οι ευρωεκλογές είναι εθνικές κάλπες. Ο,τι ψηφίζεις για τις Βρυξέλλες έχει επίπτωση στην Ελλάδα. Είτε αφορά πολιτικές και νοµοθεσία είτε αφορά πολιτικό αντίκτυπο.

Η κυβέρνηση της Ν.∆. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγµατεύτηκαν σκληρά και έφεραν 36 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης. Τα 36 δισ. διοχετεύονται σε σηµαντικά αναπτυξιακά έργα, για την Υγεία, την Παιδεία, την πράσινη µετάβαση. Τώρα, µπροστά µας έχουµε τα νέα ορόσηµα του Ταµείου Ανάκαµψης, την επαναδιαπραγµάτευση της νέας ΚΑΠ, την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Ενώ από την άλλη µεριά έχουµε κόµµατα που διά των αντιπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασαν στο σηµείο να αιτηθούν τον περιορισµό των χρηµάτων που δίνονται στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπερψήφισαν για να πάρει η χώρα µας χρήµατα από το ΤΑΑ για προγράµµατα προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου, για την πολιτική προστασία, για ανακαινίσεις νοσοκοµείων. Το µήνυµα είναι ένα: µήνυµα σταθερότητας η οποία δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας µε βασικό στόχο να γίνουµε «Ευρώπη» σε όλα.

Σχετικά µε την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη, πώς απαντάτε στις ενστάσεις ότι υπάρχει ο κίνδυνος το ζήτηµα να χάσει την ευρωπαϊκή του διάσταση, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τις διµερείς µας σχέσεις µε την Αλβανία;

Ισα ίσα, το αντίθετο. Ο Φρέντης Μπελέρης συµβολίζει έναν άνθρωπο στην περίπτωση του οποίου παραβιάστηκε το κράτος δικαίου, το τεκµήριο αθωότητας. Είναι σαφές ότι το θέµα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό και όχι διµερές. Και αυτό γιατί άπτεται θεµελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωµάτων και αξιών, ο πυρήνας του είναι ο σεβασµός στο κράτος δικαίου, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και ο σεβασµός του κράτους δικαίου είναι βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή διαδικασία οποιουδήποτε θέλει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Φρέντης Μπελέρης συμβολίζει έναν άνθρωπο, στην περίπτωση του οποίου παραβιάστηκε το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας. Είναι σαφές ότι το θέμα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό και όχι διμερές

Θα µου επιτρέψετε να τονίσω όµως ότι κάθε υποψήφιος έχει τη δική του σηµασία και αξία. Το ψηφοδέλτιο της Ν.∆. έχει συνολικά 42 άξιες/ους γυναίκες και άνδρες. Ο καθένας µε τα δικά του ένσηµα, παραστάσεις ζωής, µε διαφορετικές αφετηρίες, επαγγελµατικές διαδροµές και ρίζες που θα αντιπροσωπεύσει µία ξεχωριστή πτυχή της πολιτικής µας.

Τέσσερις µήνες µετά τη ∆ιακήρυξη των Αθηνών, η Τουρκία επανέρχεται σε επιθετική ρητορική. Υπό αυτές τις συνθήκες, τι να αναµένουµε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν µε τη ∆ιακήρυξη των Αθηνών έβαλαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε µια νέα τροχιά, µακριά από ανώφελες εντάσεις. Αυτό αποτυπώνεται καθηµερινά µε τις µηδενικές τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο και τη συνεργασία για την καταπολέµηση των κυκλωµάτων διακίνησης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, 22 Απριλίου, θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα ο επόµενος γύρος των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης. Ωστόσο, είµαστε ξεκάθαροι: Το ότι επιδιώκουµε διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας δεν αναιρεί την αξιακή µας θέση για την απαρέγκλιτη υποστήριξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων µας. Είµαστε υπέρ του διαλόγου, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι ο καθορισµός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι η µόνη διαφορά που έχουµε να συζητήσουµε µε την Τουρκία και η οποία µπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Βεβαίως, είµαστε πάντοτε σε εγρήγορση και αξιολογούµε ό,τι προκύπτει. Ως προς την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο σχεδιασµός προχωράει κανονικά, µε ορίζοντα τη 13η Μαΐου.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής 21 Απριλίου