Την «καυτή πατάτα» των ευρωεκλογών καλείται να διαχειριστεί ο Αρειος Πάγος, που την Τετάρτη 24 Απριλίου θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των κοµµάτων και των συνασπισµών που θα µπορέσουν να κατεβούν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ευρωεκλογές: 46 κόμματα δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο

Οι προθεσµίες για όλα τα απαραίτητα βήµατα για την κάθοδο στις εκλογές έχουν αρχίσει να τρέχουν από τις αρχές Απριλίου, ενώ ήδη έχει απορριφθεί µια πρώτη προσφυγή για το παράβολο των 20.000 ευρώ που απαιτείται για τη συµµετοχή του κόµµατος Κίνηµα 21 στο Συµβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δήλωσε αναρµόδιο και παρέπεµψε στο Α1 Τµήµα του Αρείου Πάγου. Τα κόµµατα είχαν προθεσµία έως τις 9 Απριλίου να γνωστοποιήσουν στον Αρειο Πάγο το όνοµα και το έµβληµά τους, ενώ συνολικά δήλωσαν συµµετοχή 46, µεταξύ των οποίων οι Σπαρτιάτες και το κόµµα του Αρτέµη Σώρρα, Ελλήνων Συνέλευσις.

Στις 10 Απριλίου έληξε η προθεσµία για την κατάθεση προσφυγών σχετικά µε το όνοµα ή το έµβληµα κάποιου κόµµατος. Σε αντίθεση µε τις εθνικές εκλογές, που οι «µάχες» µεταξύ των κοµµάτων για τον τίτλο και το έµβληµα ήταν αρκετές, καθώς πολλά κόµµατα έφεραν στους τίτλους τους τις λέξεις «Ελληνες», «πατρίδα» ή «πατριωτικό», αυτή τη φορά δεν υπήρξαν προσφυγές για το ζήτηµα αυτό.

Μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου έληγε η προθεσµία υποβολής της λίστας των υποψηφίων του κάθε κόµµατος στη σχετική ηλεκτρονική πύλη, ενώ χθες (Σάββατο) τα µεσάνυχτα έληξε η προθεσµία για την υποβολή υποµνηµάτων αντισυνταγµατικότητας σε βάρος κάποιου κόµµατος, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη Νέα Αριστερά να έχουν προαναγγείλει την υποβολή σχετικών υποµνηµάτων σε βάρος των Σπαρτιατών. Υπενθυµίζεται ότι αντίστοιχα υποµνήµατα είχαν καταθέσει τον περασµένο Ιούνιο Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ κατά του κόµµατος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη, στο οποίο τελικά οι ανώτατοι δικαστές είχαν ανάψει «κόκκινο» φως, εµποδίζοντας την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές.

Ο δρόµος δεν είναι εύκολος

Οι δικαστές του Α1 Τµήµατος του Αρείου Πάγου από την Κυριακή το πρωί βρίσκονται σε διάσκεψη προκειµένου να µελετήσουν τις 46 υποψηφιότητες και την Τετάρτη να είναι έτοιµοι να ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Εκτός από κόµµατα που µπορεί να µην περάσουν το νήµα της εκκίνησης για τυπικούς λόγους, όπως η µη καταβολή του παραβόλου ή η µη δήλωση υποψηφίων, τους δικαστές θα απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτηµα της καθόδου των Σπαρτιατών. Με την απόφαση του Εκλογοδικείου, ενώπιον του οποίου συζητήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου οι προσφυγές για τη νοµιµότητα της συµµετοχής στο Κοινοβούλιο του κόµµατος των Σπαρτιατών, να εκκρεµεί, αλλά και την υπόθεση των καταγγελιών του αρχηγού τους Βασίλη Στίγκα για πρακτικές «Greek Mafia» στο κόµµα να παίρνει τον δρόµο για το ακροατήριο, ο δρόµος προς την απόφαση των αρεοπαγιτών δεν είναι εύκολος.

Όπως εξηγούν νομικές πηγές, «από μόνη της η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν αρκεί, αφού υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας που “αναβοσβήνει” από ψηλά»

Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναµένεται µέχρι τον Ιούνιο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές, αφού συνταξιοδοτείται η πρόεδρος του ΣτΕ και του Εκλογοδικείου, Ευαγγελία Νίκα. Ωστόσο, πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» αναφέρουν ότι οι διασκέψεις έχουν ολοκληρωθεί και η απόφαση αναµένεται σχετικά άµεσα. Πεδίον δόξης λαµπρό θα ήταν για το Α1 Τµήµα του Αρείου Πάγου µια απόφαση του Εκλογοδικείου που θα ακύρωνε την εκλογή των Σπαρτιατών, ενώ χωρίς την απόφαση οι δικαστές αντιµετωπίζουν αρκετά «αγκάθια» για τη λήψη της απόφασής τους.

Τα τρία ζητήµατα

Το πρώτο ζήτηµα που τίθεται είναι ότι ο αρχηγός του κόµµατος, Βασίλης Στίγκας, είναι το πρόσωπο που έκανε αρχικά τις καταγγελίες και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται εκτός των διώξεων. Βέβαια, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές στην «Κυριακάτικη Α», όταν υπάρχει µια ολόκληρη κοινοβουλευτική οµάδα κόµµατος που κατηγορείται ότι λειτούργησε σαν «µανδύας» του Ηλία Κασιδιάρη, θα µπορούσε να σταθεί µια αρνητική απάντηση στην κάθοδο του κόµµατος στις εκλογές.

Επιπλέον, η θέση του επικεφαλής των Σπαρτιατών είναι µάλλον... θολή, αφού κατά τη συζήτηση των ενστάσεων στο Εκλογοδικείο ήταν παρών και επιχείρησε να αντικρούσει τις προσφυγές που έκαναν λόγο ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης και µε τη δική του συνδροµή το συγκεκριµένο κόµµα εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νοµοθεσία.

Ωστόσο, υπάρχει ακόµη ένα ζήτηµα ως προς τις διώξεις σε βάρος των βουλευτών των Σπαρτιατών, αφού αυτή τη στιγµή απλώς διώκονται ποινικά.

Η νοµοθετική ρύθµιση, που είχε φέρει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2023, προέβλεπε απαγόρευση συµµετοχής στις εκλογές για κόµµατα στα οποία ηγούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί έστω πρωτόδικα για συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση ή «αχυράνθρωποί» τους.

Στην περίπτωση των Σπαρτιατών όµως υπάρχει απλώς µια ποινική δίωξη και κατά συνέπεια δεν εµπίπτει στη συγκεκριµένη νοµοθετική ρύθµιση και -όπως εξηγούν νοµικές πηγές- «από µόνη της η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν αρκεί, αφού υπάρχει το τεκµήριο αθωότητας που ‘‘αναβοσβήνει’’ από ψηλά».

Πλέον το ενδιαφέρον είναι στραµµένο στην απόφαση του Α1 Τ µήµατος την Τετάρτη, ενώ την ίδια ηµέρα συνεδριάζει και το ΑΕ∆, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόµενο έκδοσης απόφασης εκείνη την ηµέρα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»