Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραµένει έκρυθµη. Λόγω των αλληλοεπιθέσεων Ισραήλ - Ιράν, η παγκόσµια κοινότητα σχεδόν λησµόνησε ότι συνεχίζεται το αιµατοκύλισµα στη Γάζα και ο αποκλεισµός της Ερυθράς Θάλασσας από τους αντάρτες «Χούτι».
Στον αντίποδα, η ελληνική διπλωµατία δεν είχε την «πολυτέλεια» να λησµονήσει τις παράλληλες κρίσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς αυτές επηρεάζουν και τη χώρα µας.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγµατοποίησε την «ειρηνευτική περιοδεία» στο Κατάρ και το Κουβέιτ που είχε προαναγγείλει, την ώρα που η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» απέκρουε εχθρικά πυρά στον Κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES».

Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Γεραπετρίτης: Ευρώπη, χώρες του Κόλπου και του αραβικού κόσμου να ενώσουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή


Ειδική αποστολή Γεραπετρίτη σε Κατάρ και Κουβέιτ: Οι στόχοι

Η περιοδεία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας είχε δύο στόχους.

Αφενός, αποσκοπούσε στο να είναι παρούσα η Ελλάδα στις συζητήσεις που γίνονται για την αποκλιµάκωση της κρίσης στο Μεσανατολικό. Υπενθυµίζεται ότι το Κατάρ έχει επωµιστεί διαµεσολαβητικό ρόλο, αφού συνοµιλεί και µε τη «Χαµάς» και µε το Ιράν.

Αφετέρου, τα ταξίδια του υπουργού (ειδικά αυτό στο Κουβέιτ) αποσκοπούσαν στο να γνωστοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η χώρα µας ως ελκυστικός επενδυτικός προορισµός για ξένες άµεσες επενδύσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε στον οµόλογό του τις µεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης των διµερών οικονοµικών σχέσεων και εµβάθυνσης της επενδυτικής συνεργασίας µεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ, που φέτος συµπληρώνουν 60 χρόνια διπλωµατικών σχέσεων, ενώ είχε και συναντήσεις µε επικεφαλής επενδυτικών φορέων του Κουβέιτ, µε αντικείµενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σηµειωτέον, το Κουβέιτ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο µε τις ΗΠΑ όσο και µε το Ιράν. Μόνο µια συνοριακή διαφορά µε το Ιράκ έχει. Ενώ είναι και χώρα-δωρητής σηµαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας.


Στο επίκεντρο οι αποσταθεροποιητικές δυναµικές του πολέµου στη Γάζα

Τόσο στις επαφές του στο Κατάρ όσο και σ’ εκείνες στο Κουβέιτ, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στις αποσταθεροποιητικές δυναµικές του πολέµου στη Γάζα και στο πώς αυτός επηρεάζει την κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη παροχής περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και την ανάγκη απελευθέρωσης των οµήρων. Στάθηκε, ακόµα, στην ανάγκη ενίσχυσης των µετριοπαθών κρατών, όπως είναι η Αίγυπτος και η Ιορδανία, χώρες µε τις οποίες η Αθήνα διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήµανε τον εποικοδοµητικό ρόλο που δύναται να παίξει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., προς την κατεύθυνση της αποκλιµάκωσης.

Συγκεκριµένα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι χώρες του Κόλπου και του αραβικού κόσµου οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. «Ολες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν τη µεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιµα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ας µην ξεχνάµε ότι είναι αρκετοί οι κοινοί κίνδυνοι που έχουν να αντιµετωπίσουν η Ε.Ε. και οι χώρες του Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ενδεικτικά:

1) η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας,

2) οι προσφυγικές και µεταναστευτικές ροές,

3) η ανάγκη προστασίας των προσκυνηµάτων και

4) η ανάγκη προστασίας της απρόσκοπτης διεξαγωγής του παγκόσµιου εµπορίου (Ερυθρά Θάλασσα).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής