Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα στην Αθήνα τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαζί, την πρεμιέρα της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού ήρθε σε συνέχεια της επίσημης πρεμιέρας της παράστασης, στην Κωνσταντινούπολη, την οποία παρακολούθησε η Λίνα Μενδώνη, αποτέλεσμα της συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η παράσταση είναι τρίγλωσση -ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά- και ο θίασος συγκροτείται από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Το έργο έφερε κοντά τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Ελλάδας και Τουρκίας, συνεισφέροντας στην οικοδόμηση πολιτιστικής γέφυρας και θετικής ατζέντας, ανάμεσα τους δύο λαούς.

Ο Mehmet Nuri Ersoy, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια μετέβη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τον υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Μενδώνη: Πρόθεση των δυο χωρών να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πεδίο του Πολιτισμού όσο και στο Τουρισμού


«Με ιδιαίτερη χαρά, δήλωσε στους εκπροσώπους τύπου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδεχτήκαμε σήμερα στην Αθήνα τον κ. Mehmet Nuri Ersoy, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν στις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες. Μετά και την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρουσία εδώ του κ. Ersoy, σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πεδίο του Πολιτισμού όσο και στο Τουρισμού. Θα παρακολουθήσουμε απόψε μαζί την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής, που παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγες μέρες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό για την εδώ παρουσία του».

Τούρκος ΥΠ.ΠΟΛ: Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας επιταχύνει την πολύ θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μας


Από την πλευρά του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δήλωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου για την εξαιρετική φιλοξενία και πραγματική ζεστασιά που μας έδειξε η κ. Υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», μια συμπαραγωγή και σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών στην Κωνσταντινούπολη και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση στην Ελλάδα, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Έχουμε πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία και κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούμε, η περαιτέρω γνωριμία μας, αποδεικνύει ότι πραγματικά αυτά τα κοινά στοιχεία μπορούν να καλλιεργηθούν έτι περαιτέρω. Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας επιταχύνει την πολύ θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μας, μεταξύ των δυο χωρών, και πιστεύουμε ότι δίνει και μια ώθηση για την επιτάχυνση, εμβάθυνση, σε επιμέρους θέματα, όπως είναι ο πολύ ιδιαίτερος και σημαντικός τομέας του Πολιτισμού.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο χωρών για τη διευκόλυνση θεώρησης διαβατηρίων και η θεώρηση η οποία γίνεται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας δημιούργησε ένα πολύ θετικό κλίμα και πολύ μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών άρχισαν να συρρέουν προς τα ελληνικά νησιά για τα οποία έχει γίνει αυτή η διευκόλυνση. Αναμένουμε αντίστοιχα ως Τουρκία την επίσκεψη Ελλήνων επισκεπτών και τουριστών στη χώρα μας και οι ενδείξεις από τους πρώτους τρεις, τέσσερις μήνες αυτού του έτους, του 2024, είναι πολύ θετικές και πιστεύουμε ότι φέτος θα φτάσουμε σε αριθμούς ρεκόρ.

Στις συνομιλίες που είχαμε με την κ. Υπουργό αποφασίσαμε ότι θα επιταχύνουμε και θα λάβουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σύμπραξη στον τομέα του Πολιτισμού. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε, σε πολύ συγκεκριμένα βήματα. Εν περιλήψει, να με περιμένετε πιο συχνά και θα με δείτε πολύ συχνά στις φωτογραφικές σας κάμερες».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υποδέχθηκε το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Τούρκο ομόλογό της και τη σύζυγό του για να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

mendoni-ypourgos-politismou-tourkia__1_
mendoni-ypourgos-politismou-tourkia__2_
mendoni-ypourgos-politismou-tourkia__3_
mendoni-ypourgos-politismou-tourkia__4_
mendoni-ypourgos-politismou-tourkia__5_