ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης "στριμώχνει" τους συνυποψήφιους του - "Να δεσμευτούν ότι θα διεκδικήσουν την ψήφο στις εθνικές εκλογές"
"Μπορούμε να νικήσουμε τη ΝΔ"
"Ένα ΠΑΣΟΚ που σε δυόμισι χρόνια κατάφερε το 41%, 32%, 8% να το κάνει 28%, 15%, 13% και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο, μπορεί να εκλέξει πρωθυπουργό", επισήμανε ο υποψήφιος και εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Ένα ΠΑΣΟΚ που σε δυόμισι χρόνια κατάφερε το 41%, 32%, 8% να το κάνει 28%, 15%, 13% και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο, μπορεί να εκλέξει πρωθυπουργό», επισήμανε ο υποψήφιος και εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, αναφορικά με το αν έχει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του.
Ενώ πρόσθεσε, σχετικά μεταξύ άλλων: «Και αυτό δεν είναι μια ευκαιρία που έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι μια ευκαιρία που είναι στο τραπέζι με τεράστιο κόπο και δικό μου και χιλιάδων άλλων (…) Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καταρχάς για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία που πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε».
Η εσωκομματική μάχη μαίνεται, λίγες ημέρες πριν απο την τηλεμαχία που θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ακόμη:
«Το αν κάποιος είναι καλός πρωθυπουργός ή καλός υπουργός ή καλός ευρωβουλευτής ή καλός πρόεδρος το βλέπουμε μετά που θα εκλεγεί στο αξίωμα. Άρα, όταν συγκρίνουμε έναν πρώην πρωθυπουργό με έναν νυν πρωθυπουργό, με έναν που δεν τον έχουμε δει πρωθυπουργό, νομίζω ότι συγκρίνουμε άσχετα πράγματα.
Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιοι και εντός του χώρου της δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση, την προσπάθεια η παράταξη να πάει παρακάτω – και εννοώ και σε ύφος και σε πολιτική ατζέντα, μπορεί να μην την είδαν με καλό μάτι. Τι λέω λοιπόν ξεκάθαρα; Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω. Εγώ ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ, ένωσα το ΠΑΣΟΚ είναι στην πιο δυναμική του φάση σε όλα τα επίπεδα, μετά από πολλά χρόνια που ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που πάλευε κάποιοι την πολιτική επιβίωση (…) Βλέπω παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν ενοχληθεί με τον τρόπο που κινείται η παράταξη. Δικαίωμά τους είναι. Δεν θα γίνω διαχειρίσιμος ποτέ. Αυτός ήμουν και αυτός είμαι (…)
Λογοδοτώ μόνο στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και στον ελληνικό λαό, διότι η διαδρομή μου είναι τέτοια. Δεν το λέω σήμερα. Αυτή είναι η διαδρομή μου. Δεν με πήρε κανένα χεράκι, ούτε παλαιών βαρόνων του ΠΑΣΟΚ, ούτε συμφερόντων της χώρας για να με κάνει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντα με αγώνα και προσπάθεια. Δύναμη μου ήταν ο απλός κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Τι λέω λοιπόν σήμερα; Δεν χρειάζονται κάποιοι πρωθυπουργίσιμοι. Αυτό είναι ένα περιτύλιγμα της πραγματικής ατζέντας. Η πραγματική ατζέντα είναι να θέλουν κάποιον ο οποίος να είναι τηλεκατευθυνόμενος. Δεν είμαι ένα τέτοιο πρόσωπο».
Ως προς το πιο είναι το διακύβευμα για τον ίδιο, τόνισε:
«Είναι προφανές ότι η μάχη είναι μία. Ο κόσμος κάποτε από εμάς έβλεπε ένα κόμμα μικρό που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ή τον άλλο. Τώρα εμείς γκρεμίσαμε αυτό τον μηχανισμό. Τώρα ο κόσμος από εμάς περιμένει κάτι άλλο να κυβερνήσουμε, αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ μεγάλη αξιοπιστία, πολύ μεγάλη σοβαρότητα και πολύ μεγάλη αυτονομία από κάθε λογής συμφέροντα.
Και είμαι αισιόδοξος γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει τον κατήφορο. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αν εμείς δείξουμε ότι δεν ξανακάνουμε τα λάθη που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, αν δείξουμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα, προοδευτικό, αξιόπιστο, με πολιτικό ήθος, με νέο ανθρώπινο δυναμικό – δεν λέω ηλικιακά, εννοώ πολιτικά, εκτιμώ ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία (…)».
Για το αν έχει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε:
«Όταν ήμασταν στο 6%, στο 7% και το 8%, ήταν λογικό να μην βλέπει κάποιος εύκολα το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει πρωθυπουργό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σε δυόμισι χρόνια κατάφερε το 41%, 32%, 8% να το κάνει 28%, 15%, 13% και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο, μπορεί να εκλέξει πρωθυπουργό. Και αυτό δεν είναι μια ευκαιρία που έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι μια ευκαιρία που είναι στο τραπέζι με τεράστιο κόπο και δικό μου και χιλιάδων άλλων (…)
Και όσοι το υποτιμούν, δεν υποτιμούν μόνο την προσπάθεια τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων που έμειναν στα δύσκολα. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καταρχάς για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία που πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Μπορούμε. Πραγματικά μπορούμε, αν δεν αλλάξει η σημερινή στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα αργά, σταθερά, αλλά φέρνει αποτελέσματα. Διότι, άλλο είναι να έχεις απέναντί σου μια πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της και έναν ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και άλλο είναι τώρα (…)».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Ο στόχος είναι προφανέστατα να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να βρούμε προγραμματικές συμφωνίες. Είμαι άνθρωπος και λόγω και ευρωπαϊκής παιδείας που θέλω τις συναινέσεις και τις συνεργασίας, αρκεί να είναι στο προσκήνιο. Ο διαχειρίσιμος τι υπονοεί και ποια είναι η ουσία; Δεν μ’ αρέσει το παρασκήνιο. Δεν μ’ αρέσει να δίνω έναν αγώνα, το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο. Δεν μου αρέσει να δίνω έναν αγώνα, το ΠΑΣΟΚ να γίνει κυβέρνηση. Και επειδή κάποιοι έχουν κάποια άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αυτός ο αγώνας να μη στηρίζεται».
Άρα εγώ είμαι ναι σε συνεργασίες, προσκηνιακές (…) Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό να είναι ένα σωσίβιο σε κάποιους οι οποίοι έκαναν ζημιά και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Όποιος μπερδεύει την αυτοδιοίκηση με τις εθνικές εκλογές, νομίζω ότι εγκληματεί. Γιατί εάν είχαμε το μοντέλο των αυτοδιοικητικών στις εθνικές εκλογές δεν θα είχαμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δεν θα είχαμε πρωθυπουργό. Διότι πολύ απλά όταν παίρνει το πρώτο κόμμα 35% – 40% δεν έχει αυτοδυναμία. Οπότε τα υπόλοιπα κόμματα πιέζουν το υπόλοιπο κόμμα, το άλλο κόμμα και δεν εκλέγεται.
Εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα (…) Εγώ κατ’ αρχάς επικροτήσω στον Δήμο της Αθήνας το μοντέλο των ευρύτερων συνεργασιών και έτσι πρέπει να πηγαίνουμε στην αυτοδιοίκηση. Αλλά είναι άλλο η αυτοδιοίκηση και άλλο είναι ο κοινοβουλευτισμός, διότι υπάρχουν άλλες θεσμικές διαδικασίες (…)».
(Το που θα βρούμε τα λεφτά) είναι μία συζήτηση που πρέπει να αφορά οριζόντια όλο το πολιτικό σύστημα. Ο λόγος που φτάσαμε στα όρια της χρεοκοπίας είναι διότι υπήρχε πολύ διαφθορά, πολύ λαϊκισμός και πολύ ρουσφέτι. Αυτά τα τρία είναι που εγώ όταν τα συναντώ -ενώ περάσαμε 15 δύσκολα χρόνια, μία δεκαετία πάρα πολύ δύσκολη, με εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, με καταστροφή κεφαλαίου, με κόκκινα δάνεια, με ανθρώπους στα σπίτια τους- και να βλέπω σήμερα να υπάρχει οριζόντια μία τέτοια συμπεριφορά, πραγματικά εξοργίζομαι (…)
Είναι πιο βαρύ το χρέος να αγωνιστώ να εξαλείψω αυτές τις πρακτικές που καθηλώνουν την πατρίδα μου. Άρα θέλω να είμαι πολύ ακριβής. Πρέπει να συζητάμε πάντα πού θα βρούμε τα λεφτά. Πάντα. Και αυτή η κουβέντα είναι πολύ σοβαρή (…) Πρέπει να είναι κοστολογημένες οι προτάσεις όλων μας, εγώ είμαι ακριβής».
Εγώ έχω δείξει έμπρακτα την αγάπη μου για το ΠΑΣΟΚ, σε όποια θέση κι αν ήμουν. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, πάνω απ όλα για μένα είναι η πατρίδα και μετά είναι η παράταξη. Γιατί ξέρω ότι αυτή η παράταξη μπορεί να υπηρετήσει με γνήσιο τρόπο τον λαό και την πατρίδα.
(…) Δεμ θα επέτρεπα ποτέ να υπήρχε αυτή η παρατεταμένη εσωστρέφεια που θα έδινε τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία, παίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ, να κάνει ριφιφί και να ξεφεύγει από τη μεγάλη δύναμη που έχουμε σήμερα.
Που είναι ότι, σιγά – σιγά εκατομμύρια πολίτες έχουν καταλάβει ποια είναι η πολιτική Μητσοτάκη στην υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια στα εθνικά θέματα, στην πολιτική προστασία. Κατακάηκε η Αθήνα φέτος μέχρι το Χαλάνδρι (…)».
«Εύχομαι να πάμε καλά 6 και 13 να έχουμε μεγάλη συμμετοχή (…) Έχω κάνει αυτές τις εκλογές τρεις φορές. Εγώ πάντα έλεγα και το πίστευα ότι έχει αξία ο καλός λόγος, όταν νιώθεις ότι το πρόσωπο σε εκφράζει πολιτικά, έχει ένα πρόγραμμα και θέσεις οι οποίες βοηθούν την παράταξη (…) σε καμία περίπτωση να κλείσω το μάτι σε υπόγειες διαπραγματεύσεις. Αυτό που σας είπα και για τα γειτονικά κόμματα το λέω και για το δικό μας κόμμα. Δεν είναι μια a la carte συμπεριφορά, είναι για μένα αξιακό ζήτημα (…)».
«Η ερώτηση να γίνεται σε ανθρώπους που έχουν μια άλλη διαδρομή. Εγώ πάντα ήμουν εδώ. Πάντα εδώ – είναι εδώ οι αξίες μου. Εδώ να αρχίσουμε, εδώ είναι οι θεσμοί. Αλλά εγώ τι ζητώ: Να υπάρξει μια ηθική πολιτική δέσμευση. Ό,τι ρόλο και αν έχει οποιοσδήποτε σήμερα που φιλοδοξεί να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης, ό,τι ρόλο, να είναι υποψήφιος βουλευτής. Δεν μπορεί να φιλοδοξίες να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ δεν σου δώσει τη μεγάλη μητέρα των μαχών των εθνικών εκλογών, να πεις “α, ήθελα να γίνω αρχηγός, αλλά τώρα που δεν εκλέχτηκα δεν είμαι υποψήφιος”. Δεν το συζητώ (…)
Πρέπει και οι έξι να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Εγώ δεσμεύομαι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα (…) (σ.σ. ο Χάρης Δούκας Δεν θα φύγει από τον Δήμο αν εκλεγεί πρόεδρος; Όταν θα βγει βουλευτής; Θα μπορεί να είναι βουλευτής, πρόεδρος και δήμαρχος; (…)
Σήμερα έχουμε έξι υποψηφίους. Κάποιοι είναι βουλευτές, κάποιοι δεν είναι. Όταν φιλοδοξείς να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ το κάνεις για να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ. Άρα έχεις πάρει την απόφασή σου ότι μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο της πολιτικής. Αυτό δεν έχει εύκολη επιστροφή. Δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε εμείς να πάμε σε εκλογές, να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη και να μην είμαστε και οι έξι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι και οι έξι πρέπει να είμαστε υποψήφιοι βουλευτές (…)
Εδώ δεν τα κάνουμε όλα αυτά για να κάνουμε ένα εσωτερικό συναγωνισμό. Τα κάνουμε όλα αυτά γιατί υπάρχει μια ανάγκη. Το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έπαιζε στα όρια της επιβίωσης και που σήμερα επέστρεψε με κόπο και θυσίες, δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός. Δημόσια δέσμευση στις επόμενες εθνικές εκλογές: Όποιος κι αν ηγηθεί, όλοι θα είναι δίπλα του στα εθνικά ψηφοδέλτια. Θα πάμε χωριό, χωριό, πόλη, πόλη για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d49p27bf80xt)
Κλείνοντας. ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακεφαλαίωσε λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ είχε ένα πρόγραμμα στη ΔΕΘ οκτώ εθνικών στόχων. Εγώ ζητώ την εμπιστοσύνη των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.
Στις 6 και 13 αυτούς τους εθνικούς στόχους να τους κάνουμε κυβερνητικό πρόγραμμα για να έχουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια του ελληνικού λαού.
Γιατί έτσι όπως πάμε σήμερα θα έχουμε τεράστιες νέες ανισότητες. Οι πλούσιοι θα γίνουν πολύ πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη θα είναι στάσιμη προς τα κάτω και οι φτωχοί άνθρωποι θα περάσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες γιατί έχει καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος.
Έχουμε χρέος λοιπόν όλα αυτά να τα ανατρέψουμε. Και γι’ αυτό 6 και 13 Οκτωβρίου δεν μιλάμε σε ένα κουτί ανάμεσα μας, μιλάμε στην κοινωνία. Ας μιλήσουμε προγραμματικά και πολιτικά, χωρίς υπονοούμενα».
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συγκρίνω τον Όρμπαν με τον Σολτς. Ο πρώτος είναι ένας επικίνδυνος ηγέτης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολλούς λόγους (…) Υπήρξε μια ύπνωση της Ευρώπης λόγω της πανδημίας. Η πανδημία παγκοσμίως μείωσε την ανθρώπινη κινητικότητα, δηλαδή τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τις μετακινήσεις, οπότε και η Ευρώπη, νιώθοντας μια επίπλαστη ασφάλεια, έκανε λάθη, τα οποία εγώ προσωπικά τα χώνω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γιατί σήμερα εάν η Γερμανία μπορεί να επιστρέψει, να στείλει πίσω στην Ελλάδα, αιτούντες άσυλο είναι γιατί υπάρχει ακόμη ο κανόνας της πρώτης χώρας εισόδου. Δηλαδή αναθεωρήθηκε το Δουβλίνο, αλλά ο κανόνας της πρώτης χώρας έμενε με τεράστια ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκε ο κ. Μητσοτάκης, για να τα λέμε ωμά τα πράγματα.
Άρα φωνάζουμε μεν και δικαίως, αλλά ευθύνη έχει η παράταξη που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχει ως Μητσοτάκης.
Τώρα γιατί το έκανε η Γερμανία; Υπήρξε ένα τρομοκρατικό χτύπημα πριν από κάποιες μέρες, όπου αυτός που ευθύνεται λένε ότι ήρθε ο Σύρος από τη Βουλγαρία. Οπότε καταλαβαίνω ότι τώρα οι Γερμανοί, στον φόβο μην πάνε σε μια έξαρση περαιτέρω της ακροδεξιάς, όπως μετά το Μπατακλάν στη Γαλλία, προσπαθούν να αναπτύξουν κάποιες πολιτικές, οι οποίες όμως δεν θα κάνουν τίποτα.
Για εμένα η επιλογή Σολτς είναι μια λάθος επιλογή. Δεν βοηθάει. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Να φτιαχτεί ένα σχέδιο εκ νέου με τα πραγματικά δεδομένα της Ευρώπης, αν θέλουμε να έχουμε και δικαιοσύνη εντός της Ένωσης και να βρούμε κάποια λύση. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις (…)
Εντάξει, όποιος περίμενε ένας σύμμαχος με την Μελόνι νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Η Μελόνι έχει μια καθαρά εθνικιστική ιταλική ατζέντα. Μπορεί να λέει αυτά που λέει, όπως τα έλεγε ο Σαλβίνι στο παρελθόν, αλλά νομίζω ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να φαίνεται ή να συμμαχεί με τον Όρμπαν, με την Μελόνι – Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που έχουμε κοινά συμφέροντα και έχουν προοδευτικές ή και ενδογενείς και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Μπορούμε να συμμαχήσουμε με αυτές και στην Ιβηρική και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας.
Για μένα πρέπει να καταργηθεί ο κανόνας εισόδου της πρώτης χώρας. Δεν καταργήθηκε. Εκεί βασίζεται η ιστορία που έχει ξεκινήσει από τη Γερμανία. Αυτό διότι είναι ένα άδικο μέτρο (…)».
«Εγώ πολύ νωρίς, βλέποντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας έφτιαξα ένα κομμάτι του προγράμματός μας ειδικά για αυτό.
Ποια είναι τα στοιχεία: Η Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια, πριν την κρίση είχε πολύ μεγάλη ιδιοκατοίκηση. Η Ελλάδα πέρασε ξανά παρόμοια στεγαστική κρίση τα μετεμφυλιακά χρόνια – που έγινε πολύ μεγάλη αστυφιλία. Άρα για πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν είχε ζήσει κάτι παρόμοιο. Εδώ λοιπόν κινήθηκε η κυβέρνηση και για λόγους ιδιοτέλειας. Γιατί όταν ακούω τον πρωθυπουργό να λέει ότι κάποιοι κερδίζουν από αυτή την κατάσταση αλλά κάποιοι άλλοι χάνουν, δεν είναι αυτό λύση.
Δηλαδή όποιος έχει πάρα πολλά ακίνητα θα κερδίζει και θα καταστρέψουμε το δημογραφικό μας επειδή ένα νέο ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει οικογένεια; Ένα νέο παιδί μπορεί να σπουδάσει στην Αθήνα και δεν βρίσκει σπίτι με χαμηλό ενοίκιο; Αυτά είναι πραγματικά αδιανόητα και δείχνουν έλλειψη ενσυναίσθησης.
Βλέποντας λοιπόν τα στοιχεία που δείχνουν στα τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας 42% αύξηση των ενοικίων για οικογένειες και 51% για τους φοιτητές, πρότεινα λύσεις με 4 χαρακτηριστικά:
Πρώτον, νέες κατοικίες σε χώρους που έχει το Δημόσιο -νεόδμητες- από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα η Ευρώπη τώρα έκανε επίτροπο στεγαστικής πολιτικής που είχε ειδικά προγράμματα γι’ αυτό.
Δεύτερο θέμα τα κλειστά σπίτια. Πώς τα ανοίγουμε; Ακούω τον πρωθυπουργό και λέει “με ένα φορολογικό κίνητρο για τρία χρόνια λέει να τα νοικιάσουν” (…) Τι προτείνω; Κίνητρα ανακατασκευής και φορολογικά κίνητρα. Παίρνεις περισσότερα στη μείωση του φόρου και στην επιδότηση της ανακατασκευής αν το βάλεις στη δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών για περισσότερα χρόνια.
Άρα συνδέω το χρόνο παρουσίας του σπιτιού στη δεξαμενή με τα κοινωνικά κριτήρια σε σχέση με την επιδότηση του φόρου και τη στεγαστική. Και πάμε με πλαφόν βάσει της περιοχής και των τετραγωνικών του ακινήτου.
Και τελευταίο σημείο κατάργησε τις Golden Visa που πια είναι φαρμάκι. Έγινε με πίεσή μου. Η Νέα Δημοκρατία πήγε από 250 και 400.000 σε 800.000 στην Golden Visa, πλην των μικρών νησιών κάτω από 3.000 κατοίκων. Ο παραλογισμός για μένα ενέχει και πελατειασμό.
Στην Κρήτη με μεγάλο capacity και διαθεσιμότητα σπιτιών το όριο πήγε 800.000 και στη Σέριφο, τη Σίφνο και δεκάδες άλλα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, είναι σε 300.000 που δεν υπάρχει capacity, ούτε υποδομές. Εδώ μιλάμε για παράλογες επιλογές, πελατειακές (…) Προφανέστατα (πρόκειται για) κάποια μικροκατασκευαστικά συμφέροντα στις Κυκλάδες, είναι αυτά που πίεσαν να έχουμε στα μικρά νησιά με τα τεράστια προβλήματα υποδομών χαμηλή golden visa και στα μεγάλα νησιά υψηλή. Έπρεπε να καταργηθεί ή παντού να είναι η ίδια (…)
Βραχυχρόνια μίσθωση: Να φύγουμε από το μοντέλο “Έρχεται ένα fund, παίρνει μια πολυκατοικία στην Αθήνα και την κάνει όλη Airbnb”. Άλλο να έχεις δύο γκαρσονιέρες και να τις βάλεις στη βραχυχρόνια μίσθωση για να έχεις ένα εισόδημα και άλλο να έχουμε μέσα στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα».
«Η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τη δυνατότητα να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας. Η κυβέρνηση το έκανε με τον κατώτατο συντελεστή. Άρα ακόμη και αυτό που έκανε με τα χίλια ζόρια το έκανε προς όφελος των ισχυρών – και θα δούμε πόσα από αυτά εν τέλει θα εισπράξει.
Γιατί ο ελληνικός λαός πέρασε πολύ δύσκολη ακρίβεια; Τι είναι αυτό που μια διεθνή κρίση πάντα στην Ελλάδα την πληρώνουμε με περισσότερες επιπτώσεις; Για μένα τα πράγματα είναι απλά: Δεν λειτουργεί η αγορά, δεν έχουμε ελεύθερη αγορά, έχουμε ασύδοτη αγορά.
Άρα εγώ ως σοσιαλδημοκράτης θέλω κανόνες, ελέγχους και πρόστιμα για να έχω μια κανονική αγορά που λειτουργεί εύρυθμα και προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά πάνω απ’ όλα των καταναλωτών.
Όταν λοιπόν έχω τράπεζες που βγάζουν δισεκατομμύρια υποχρεώσεις – νομίζω μαζί με τα φετινά μπορεί να είναι και 5 δισεκατομμύρια σε 3 χρόνια. Όταν οι τράπεζες αυτές που τους ανακεφαλαιοποιούνται συνεχώς με τους φόρους μας για να μη χάσουμε τις καταθέσεις μας, τις όποιες καταθέσεις έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη, ε λίγο ντροπή. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Για μένα πρέπει να υπάρχει φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων παραγωγών ενέργειας και όλων των ολιγοπωλίων, που η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κ. Στουρνάρας, όχι μόνο εμείς αλλά οι θεσμικοί παράγοντες της οικονομίας μιλάνε για 4 μεγάλα ολιγοπώλια: Υγεία, ενέργεια, εμπορία τροφίμων και τράπεζες. Άρα αυτά πρέπει να τα δούμε πολύ σοβαρά.
(…) Υπάρχει μια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που μιλάει για αυτά τα ολιγοπώλια και αυτό που προτείνω βάσει των δικών μου ιδεών για κανονικοποίηση στην αγορά είναι αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα. Όπου υπάρχει καρτέλ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου δεν υπάρχει καρτέλ, φορολόγηση των υπερκερδών. Το έχω θέσει και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ,πριν ενάμιση μήνα.
Πήγα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για το θέμα των τραπεζών που υπάρχει ένα πολύ μικρό πρόστιμο για δισεκατομμύρια κέρδη. Το πρόστιμο ήταν 41 εκατομμύρια ευρώ. Και για τα ακτοπλοϊκά πήγα, διότι υπάρχουν σε κάποιες ενδονησιωτικές μεταφορές απίστευτα κόστη με δυσανάλογο κόστος της μεταφοράς και πρέπει να γίνουν έρευνες σοβαρές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για μένα το πιο παράλογο της ακρίβειας είναι το εξής: Πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. πάμε σε ένα μέτρο που δεν έχει κόστος. Πρότεινα τώρα και ενάμιση χρόνο νομοθετικά, καταθέσαμε πρόταση νόμου να γίνει ενιαία Αρχή Καταναλωτών. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί μας το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία (…)».
«(…) Το μεγαλύτερο ζήτημα στη δημοκρατία μας είναι η κρίση εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό έχουμε και τεράστια αποχή. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Γιατί όταν βλέπει πολιτικούς ατιμώρητους, ολιγάρχες ατιμώρητους, σου λέει “κάτι δεν πάει καλά”. Δεν μπορεί ότι και να συμβεί κανείς να μην πληρώνει. Στα Τέμπη, στις υποκλοπές και σε άλλα θέματα, και σε σκάνδαλα διαφθοράς πολύ σοβαρά. Εγώ δεν έμεινα ποτέ σιωπηλός, ενώ πολλοί άλλοι από την αντιπολίτευση έπαιξαν το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το αποκάλυψα, πήγα πρώτος στη Δικαιοσύνη και στην ελληνική και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μάλιστα ξηλώθηκε το μισό Μέγαρο Μαξίμου, όταν αποδείχτηκε ότι εκεί είχε στηθεί ένα παρακράτος υποκλοπών από την παρέα του γνωστού κ. Δημητριάδη και των υπολοίπων. Και νομίζω ότι έχουμε ακόμη να δούμε πολλά σε αυτή την ιστορία (…) Εγώ συνέχισα τον αγώνα μου στο Ευρωπαϊκό Ειδικό Δικαστήριο, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια για να δούμε τι θα κάνει (…)
Δεν μπορώ να δεχτώ (…) να έχουν τόσους υπουργούς καρφωμένους με λογισμικά και παρακολουθήσεις και να μην πηγαίνει ένας; (…) Τόσο πολύ φοβούνται τον κύριο Μητσοτάκη; Τόσο πολύ είναι δεμένοι με την καρέκλα τους; (…) Και οι κρίνοντες κρίνονται. Είναι δυνατόν να λέει ο Άρειος Πάγος ότι είναι πλημμέλημα να παρακολουθεί ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας; Τι μήνυμα στέλνουμε σε γειτονικές χώρες που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;».
Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, ανέφερε: «Εξαρχής είπαμε για προανακριτική, διότι είχε έρθει το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα. Δεν φανταστήκαμε εμείς τις κατηγορίες. Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας έφτιαξε ένα πόρισμα, το έστειλε στη Βουλή και βάσει αυτού είπαμε προανακριτική. Δεν τη δέχτηκε η κυβέρνηση. Και αντί να πάει σε προανακριτική ο Καραμανλής καταχειροκροτούμενος, χωρίς κανένα δείγμα σεβασμού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ξέπλυνε τις ευθύνες του.
Είδαμε το δημοσίευμα των χαλκευμένα συνομιλιών του σταθμάρχη. Έκανα πρόταση δυσπιστίας. Και το λέω αυτό και μέσα και για τη συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Ποτέ ξανά το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα τα χρόνια της μεταπολίτευσης έκανε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση; Ακολούθησε όλη η αντιπολίτευση. Και το βράδυ ήταν βαριά τραυματισμένος ο πρωθυπουργός, παραιτώντας τους δύο στενότερους συνεργάτες; Πότε;
Άρα εμείς και φέραμε σημαντικά χτυπήματα σε αυτή την αλαζονική και διεφθαρμένη συμπεριφορά, αλλά το κάναμε με βαθιά θεσμικό τρόπο και όχι με δικαστικούς τρόπους του παρελθόντος που εν τέλει δεν έφεραν και κανένα αποτέλεσμα»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην αρχή της συνέντευξης ανέφερε ακόμη ότι πραγματοποίησε έξι πανελλαδικές εκστρατείες μέσα σε ένα χρόνο, εξ ου και η φωνή του ήταν κλεισμένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Έχουμε κάνει ένα αγώνα με πολύ μεγάλο κόπο και είμαι αισιόδοξος, όχι μόνο για τις 6 και 13 Οκτωβρίου, αλλά και για το μετά, γιατί έχουν μπει γερά θεμέλια και ισχυρές βάσεις».
Ενώ πρόσθεσε, σχετικά μεταξύ άλλων: «Και αυτό δεν είναι μια ευκαιρία που έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι μια ευκαιρία που είναι στο τραπέζι με τεράστιο κόπο και δικό μου και χιλιάδων άλλων (…) Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καταρχάς για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία που πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε».
Η εσωκομματική μάχη μαίνεται, λίγες ημέρες πριν απο την τηλεμαχία που θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ακόμη:
«Το αν κάποιος είναι καλός πρωθυπουργός ή καλός υπουργός ή καλός ευρωβουλευτής ή καλός πρόεδρος το βλέπουμε μετά που θα εκλεγεί στο αξίωμα. Άρα, όταν συγκρίνουμε έναν πρώην πρωθυπουργό με έναν νυν πρωθυπουργό, με έναν που δεν τον έχουμε δει πρωθυπουργό, νομίζω ότι συγκρίνουμε άσχετα πράγματα.
Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιοι και εντός του χώρου της δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση, την προσπάθεια η παράταξη να πάει παρακάτω – και εννοώ και σε ύφος και σε πολιτική ατζέντα, μπορεί να μην την είδαν με καλό μάτι. Τι λέω λοιπόν ξεκάθαρα; Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω. Εγώ ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ, ένωσα το ΠΑΣΟΚ είναι στην πιο δυναμική του φάση σε όλα τα επίπεδα, μετά από πολλά χρόνια που ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που πάλευε κάποιοι την πολιτική επιβίωση (…) Βλέπω παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν ενοχληθεί με τον τρόπο που κινείται η παράταξη. Δικαίωμά τους είναι. Δεν θα γίνω διαχειρίσιμος ποτέ. Αυτός ήμουν και αυτός είμαι (…)
Λογοδοτώ μόνο στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και στον ελληνικό λαό, διότι η διαδρομή μου είναι τέτοια. Δεν το λέω σήμερα. Αυτή είναι η διαδρομή μου. Δεν με πήρε κανένα χεράκι, ούτε παλαιών βαρόνων του ΠΑΣΟΚ, ούτε συμφερόντων της χώρας για να με κάνει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντα με αγώνα και προσπάθεια. Δύναμη μου ήταν ο απλός κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Τι λέω λοιπόν σήμερα; Δεν χρειάζονται κάποιοι πρωθυπουργίσιμοι. Αυτό είναι ένα περιτύλιγμα της πραγματικής ατζέντας. Η πραγματική ατζέντα είναι να θέλουν κάποιον ο οποίος να είναι τηλεκατευθυνόμενος. Δεν είμαι ένα τέτοιο πρόσωπο».
Ως προς το πιο είναι το διακύβευμα για τον ίδιο, τόνισε:
«Είναι προφανές ότι η μάχη είναι μία. Ο κόσμος κάποτε από εμάς έβλεπε ένα κόμμα μικρό που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ή τον άλλο. Τώρα εμείς γκρεμίσαμε αυτό τον μηχανισμό. Τώρα ο κόσμος από εμάς περιμένει κάτι άλλο να κυβερνήσουμε, αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ μεγάλη αξιοπιστία, πολύ μεγάλη σοβαρότητα και πολύ μεγάλη αυτονομία από κάθε λογής συμφέροντα.
Και είμαι αισιόδοξος γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει τον κατήφορο. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αν εμείς δείξουμε ότι δεν ξανακάνουμε τα λάθη που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, αν δείξουμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα, προοδευτικό, αξιόπιστο, με πολιτικό ήθος, με νέο ανθρώπινο δυναμικό – δεν λέω ηλικιακά, εννοώ πολιτικά, εκτιμώ ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία (…)».
Για το αν έχει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε:
«Όταν ήμασταν στο 6%, στο 7% και το 8%, ήταν λογικό να μην βλέπει κάποιος εύκολα το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει πρωθυπουργό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σε δυόμισι χρόνια κατάφερε το 41%, 32%, 8% να το κάνει 28%, 15%, 13% και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο, μπορεί να εκλέξει πρωθυπουργό. Και αυτό δεν είναι μια ευκαιρία που έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι μια ευκαιρία που είναι στο τραπέζι με τεράστιο κόπο και δικό μου και χιλιάδων άλλων (…)
Και όσοι το υποτιμούν, δεν υποτιμούν μόνο την προσπάθεια τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων που έμειναν στα δύσκολα. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καταρχάς για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία που πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Μπορούμε. Πραγματικά μπορούμε, αν δεν αλλάξει η σημερινή στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα αργά, σταθερά, αλλά φέρνει αποτελέσματα. Διότι, άλλο είναι να έχεις απέναντί σου μια πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της και έναν ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και άλλο είναι τώρα (…)».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Ο στόχος είναι προφανέστατα να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να βρούμε προγραμματικές συμφωνίες. Είμαι άνθρωπος και λόγω και ευρωπαϊκής παιδείας που θέλω τις συναινέσεις και τις συνεργασίας, αρκεί να είναι στο προσκήνιο. Ο διαχειρίσιμος τι υπονοεί και ποια είναι η ουσία; Δεν μ’ αρέσει το παρασκήνιο. Δεν μ’ αρέσει να δίνω έναν αγώνα, το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο. Δεν μου αρέσει να δίνω έναν αγώνα, το ΠΑΣΟΚ να γίνει κυβέρνηση. Και επειδή κάποιοι έχουν κάποια άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αυτός ο αγώνας να μη στηρίζεται».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Επειδή βυθίζονται κάποιοι δεν θα τους πετάξουμε εμείς σωσίβιο»
Για την συζήτηση που γίνεται για την Κεντροαριστερά, παρατήρησε: «Στην πρόταση δυσπιστίας και σε άλλες περιπτώσεις έδειξα ότι εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε σε επίπεδο προσκηνίου και πολιτικής. Αλλά μια εικόνα ότι επειδή βυθίζονται κάποια πρόσωπα που είχαν μάθει να είναι πάντα υπουργοί, ξαφνικά εμείς τους πετάμε σωσίβιο, είναι λάθος ηθικά και πολιτικά – και δεν θα το επικροτεί ο ελληνικός λαός.Άρα εγώ είμαι ναι σε συνεργασίες, προσκηνιακές (…) Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό να είναι ένα σωσίβιο σε κάποιους οι οποίοι έκαναν ζημιά και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Επικρότησα στο Δημο της Αθήνας το μοντέλο των συνεργασιών, αλλά είναι άλλο η αυτοδιοίκηση»
Για το αν η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας αποτελεί ένα «μοντέλο», όντας μια πηγή έμπνευσης ή ένα καλό παράδειγμα, σημείωσε:«Όποιος μπερδεύει την αυτοδιοίκηση με τις εθνικές εκλογές, νομίζω ότι εγκληματεί. Γιατί εάν είχαμε το μοντέλο των αυτοδιοικητικών στις εθνικές εκλογές δεν θα είχαμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δεν θα είχαμε πρωθυπουργό. Διότι πολύ απλά όταν παίρνει το πρώτο κόμμα 35% – 40% δεν έχει αυτοδυναμία. Οπότε τα υπόλοιπα κόμματα πιέζουν το υπόλοιπο κόμμα, το άλλο κόμμα και δεν εκλέγεται.
Εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα (…) Εγώ κατ’ αρχάς επικροτήσω στον Δήμο της Αθήνας το μοντέλο των ευρύτερων συνεργασιών και έτσι πρέπει να πηγαίνουμε στην αυτοδιοίκηση. Αλλά είναι άλλο η αυτοδιοίκηση και άλλο είναι ο κοινοβουλευτισμός, διότι υπάρχουν άλλες θεσμικές διαδικασίες (…)».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να είναι κοστολογημένες οι προτάσεις όλων μας»
Για το αν θα έβλεπε αλλαγή του εκλογικού νόμου με μπόνους, τόνισε: «Είμαι πολύ θετικός διότι είναι πιο δημοκρατικό. Αλλά όταν σήμερα συνεχώς κάποιοι χύνουν τόνους μελανιού να γράφουν τέτοια σενάρια, όταν ξέρουν ότι με τον υπάρχον εκλογικό νόμο κοροϊδεύουν τον κόσμο, λίγο να είμαστε συνεπείς σε κάποια πράγματα (…)(Το που θα βρούμε τα λεφτά) είναι μία συζήτηση που πρέπει να αφορά οριζόντια όλο το πολιτικό σύστημα. Ο λόγος που φτάσαμε στα όρια της χρεοκοπίας είναι διότι υπήρχε πολύ διαφθορά, πολύ λαϊκισμός και πολύ ρουσφέτι. Αυτά τα τρία είναι που εγώ όταν τα συναντώ -ενώ περάσαμε 15 δύσκολα χρόνια, μία δεκαετία πάρα πολύ δύσκολη, με εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, με καταστροφή κεφαλαίου, με κόκκινα δάνεια, με ανθρώπους στα σπίτια τους- και να βλέπω σήμερα να υπάρχει οριζόντια μία τέτοια συμπεριφορά, πραγματικά εξοργίζομαι (…)
Είναι πιο βαρύ το χρέος να αγωνιστώ να εξαλείψω αυτές τις πρακτικές που καθηλώνουν την πατρίδα μου. Άρα θέλω να είμαι πολύ ακριβής. Πρέπει να συζητάμε πάντα πού θα βρούμε τα λεφτά. Πάντα. Και αυτή η κουβέντα είναι πολύ σοβαρή (…) Πρέπει να είναι κοστολογημένες οι προτάσεις όλων μας, εγώ είμαι ακριβής».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν θα επέτρεπα ποτέ “το ΠΑΣΟΚ να πάθει ΣΥΡΙΖΑ”»
Για την εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε: «Το ΠΑΣΟΚ χάνει πολύτιμο χρόνο με ευθύνη αυτών που έστησαν αυτή την ιστορία. Αλλά δεν θα επέτρεπα ποτέ το ΠΑΣΟΚ να πάθει ΣΥΡΙΖΑ και να βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με αντεγκλήσεις, με τόσα προβλήματα. Εγώ δεν είμαι κολλημένος σε καμία καρέκλα.Εγώ έχω δείξει έμπρακτα την αγάπη μου για το ΠΑΣΟΚ, σε όποια θέση κι αν ήμουν. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, πάνω απ όλα για μένα είναι η πατρίδα και μετά είναι η παράταξη. Γιατί ξέρω ότι αυτή η παράταξη μπορεί να υπηρετήσει με γνήσιο τρόπο τον λαό και την πατρίδα.
(…) Δεμ θα επέτρεπα ποτέ να υπήρχε αυτή η παρατεταμένη εσωστρέφεια που θα έδινε τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία, παίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ, να κάνει ριφιφί και να ξεφεύγει από τη μεγάλη δύναμη που έχουμε σήμερα.
Που είναι ότι, σιγά – σιγά εκατομμύρια πολίτες έχουν καταλάβει ποια είναι η πολιτική Μητσοτάκη στην υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια στα εθνικά θέματα, στην πολιτική προστασία. Κατακάηκε η Αθήνα φέτος μέχρι το Χαλάνδρι (…)».
«Εύχομαι να πάμε καλά 6 και 13 να έχουμε μεγάλη συμμετοχή (…) Έχω κάνει αυτές τις εκλογές τρεις φορές. Εγώ πάντα έλεγα και το πίστευα ότι έχει αξία ο καλός λόγος, όταν νιώθεις ότι το πρόσωπο σε εκφράζει πολιτικά, έχει ένα πρόγραμμα και θέσεις οι οποίες βοηθούν την παράταξη (…) σε καμία περίπτωση να κλείσω το μάτι σε υπόγειες διαπραγματεύσεις. Αυτό που σας είπα και για τα γειτονικά κόμματα το λέω και για το δικό μας κόμμα. Δεν είναι μια a la carte συμπεριφορά, είναι για μένα αξιακό ζήτημα (…)».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ζητώ μια ηθική δέσμευση: Να είναι όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί, υποψήφιοι βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ»
Για το αν θα μείνει σε κάθε περίπτωση βουλευτής (ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην εσωκομματική «μάχη»), ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε:«Η ερώτηση να γίνεται σε ανθρώπους που έχουν μια άλλη διαδρομή. Εγώ πάντα ήμουν εδώ. Πάντα εδώ – είναι εδώ οι αξίες μου. Εδώ να αρχίσουμε, εδώ είναι οι θεσμοί. Αλλά εγώ τι ζητώ: Να υπάρξει μια ηθική πολιτική δέσμευση. Ό,τι ρόλο και αν έχει οποιοσδήποτε σήμερα που φιλοδοξεί να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης, ό,τι ρόλο, να είναι υποψήφιος βουλευτής. Δεν μπορεί να φιλοδοξίες να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ δεν σου δώσει τη μεγάλη μητέρα των μαχών των εθνικών εκλογών, να πεις “α, ήθελα να γίνω αρχηγός, αλλά τώρα που δεν εκλέχτηκα δεν είμαι υποψήφιος”. Δεν το συζητώ (…)
Πρέπει και οι έξι να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Εγώ δεσμεύομαι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα (…) (σ.σ. ο Χάρης Δούκας Δεν θα φύγει από τον Δήμο αν εκλεγεί πρόεδρος; Όταν θα βγει βουλευτής; Θα μπορεί να είναι βουλευτής, πρόεδρος και δήμαρχος; (…)
Σήμερα έχουμε έξι υποψηφίους. Κάποιοι είναι βουλευτές, κάποιοι δεν είναι. Όταν φιλοδοξείς να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ το κάνεις για να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ. Άρα έχεις πάρει την απόφασή σου ότι μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο της πολιτικής. Αυτό δεν έχει εύκολη επιστροφή. Δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε εμείς να πάμε σε εκλογές, να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη και να μην είμαστε και οι έξι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι και οι έξι πρέπει να είμαστε υποψήφιοι βουλευτές (…)
Εδώ δεν τα κάνουμε όλα αυτά για να κάνουμε ένα εσωτερικό συναγωνισμό. Τα κάνουμε όλα αυτά γιατί υπάρχει μια ανάγκη. Το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έπαιζε στα όρια της επιβίωσης και που σήμερα επέστρεψε με κόπο και θυσίες, δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός. Δημόσια δέσμευση στις επόμενες εθνικές εκλογές: Όποιος κι αν ηγηθεί, όλοι θα είναι δίπλα του στα εθνικά ψηφοδέλτια. Θα πάμε χωριό, χωριό, πόλη, πόλη για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία».
Κλείνοντας. ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακεφαλαίωσε λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ είχε ένα πρόγραμμα στη ΔΕΘ οκτώ εθνικών στόχων. Εγώ ζητώ την εμπιστοσύνη των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.
Στις 6 και 13 αυτούς τους εθνικούς στόχους να τους κάνουμε κυβερνητικό πρόγραμμα για να έχουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια του ελληνικού λαού.
Γιατί έτσι όπως πάμε σήμερα θα έχουμε τεράστιες νέες ανισότητες. Οι πλούσιοι θα γίνουν πολύ πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη θα είναι στάσιμη προς τα κάτω και οι φτωχοί άνθρωποι θα περάσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες γιατί έχει καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος.
Έχουμε χρέος λοιπόν όλα αυτά να τα ανατρέψουμε. Και γι’ αυτό 6 και 13 Οκτωβρίου δεν μιλάμε σε ένα κουτί ανάμεσα μας, μιλάμε στην κοινωνία. Ας μιλήσουμε προγραμματικά και πολιτικά, χωρίς υπονοούμενα».
Για το μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμαχρεί με τον Όρμπαν και τη Μελόνι»
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, και ειδικότερα για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα, μετά από τη ντεφάκτο κατάργηση από τη Γερμανία της Συνθήκης Σένγκεν, οπότε και πλέον θα κάνει ελέγχους στα σύνορά της για να μπει κάποιος από την Ελλάδα, ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε:«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συγκρίνω τον Όρμπαν με τον Σολτς. Ο πρώτος είναι ένας επικίνδυνος ηγέτης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολλούς λόγους (…) Υπήρξε μια ύπνωση της Ευρώπης λόγω της πανδημίας. Η πανδημία παγκοσμίως μείωσε την ανθρώπινη κινητικότητα, δηλαδή τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τις μετακινήσεις, οπότε και η Ευρώπη, νιώθοντας μια επίπλαστη ασφάλεια, έκανε λάθη, τα οποία εγώ προσωπικά τα χώνω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γιατί σήμερα εάν η Γερμανία μπορεί να επιστρέψει, να στείλει πίσω στην Ελλάδα, αιτούντες άσυλο είναι γιατί υπάρχει ακόμη ο κανόνας της πρώτης χώρας εισόδου. Δηλαδή αναθεωρήθηκε το Δουβλίνο, αλλά ο κανόνας της πρώτης χώρας έμενε με τεράστια ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκε ο κ. Μητσοτάκης, για να τα λέμε ωμά τα πράγματα.
Άρα φωνάζουμε μεν και δικαίως, αλλά ευθύνη έχει η παράταξη που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχει ως Μητσοτάκης.
Τώρα γιατί το έκανε η Γερμανία; Υπήρξε ένα τρομοκρατικό χτύπημα πριν από κάποιες μέρες, όπου αυτός που ευθύνεται λένε ότι ήρθε ο Σύρος από τη Βουλγαρία. Οπότε καταλαβαίνω ότι τώρα οι Γερμανοί, στον φόβο μην πάνε σε μια έξαρση περαιτέρω της ακροδεξιάς, όπως μετά το Μπατακλάν στη Γαλλία, προσπαθούν να αναπτύξουν κάποιες πολιτικές, οι οποίες όμως δεν θα κάνουν τίποτα.
Για εμένα η επιλογή Σολτς είναι μια λάθος επιλογή. Δεν βοηθάει. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Να φτιαχτεί ένα σχέδιο εκ νέου με τα πραγματικά δεδομένα της Ευρώπης, αν θέλουμε να έχουμε και δικαιοσύνη εντός της Ένωσης και να βρούμε κάποια λύση. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις (…)
Εντάξει, όποιος περίμενε ένας σύμμαχος με την Μελόνι νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Η Μελόνι έχει μια καθαρά εθνικιστική ιταλική ατζέντα. Μπορεί να λέει αυτά που λέει, όπως τα έλεγε ο Σαλβίνι στο παρελθόν, αλλά νομίζω ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να φαίνεται ή να συμμαχεί με τον Όρμπαν, με την Μελόνι – Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που έχουμε κοινά συμφέροντα και έχουν προοδευτικές ή και ενδογενείς και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Μπορούμε να συμμαχήσουμε με αυτές και στην Ιβηρική και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας.
Για μένα πρέπει να καταργηθεί ο κανόνας εισόδου της πρώτης χώρας. Δεν καταργήθηκε. Εκεί βασίζεται η ιστορία που έχει ξεκινήσει από τη Γερμανία. Αυτό διότι είναι ένα άδικο μέτρο (…)».
Για το στεγαστικό: Πρέπει να καταργηθεί η Golden Visa, είναι «φαρμάκι»
Ως προς το στεγαστικό, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε:«Εγώ πολύ νωρίς, βλέποντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας έφτιαξα ένα κομμάτι του προγράμματός μας ειδικά για αυτό.
Ποια είναι τα στοιχεία: Η Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια, πριν την κρίση είχε πολύ μεγάλη ιδιοκατοίκηση. Η Ελλάδα πέρασε ξανά παρόμοια στεγαστική κρίση τα μετεμφυλιακά χρόνια – που έγινε πολύ μεγάλη αστυφιλία. Άρα για πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν είχε ζήσει κάτι παρόμοιο. Εδώ λοιπόν κινήθηκε η κυβέρνηση και για λόγους ιδιοτέλειας. Γιατί όταν ακούω τον πρωθυπουργό να λέει ότι κάποιοι κερδίζουν από αυτή την κατάσταση αλλά κάποιοι άλλοι χάνουν, δεν είναι αυτό λύση.
Δηλαδή όποιος έχει πάρα πολλά ακίνητα θα κερδίζει και θα καταστρέψουμε το δημογραφικό μας επειδή ένα νέο ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει οικογένεια; Ένα νέο παιδί μπορεί να σπουδάσει στην Αθήνα και δεν βρίσκει σπίτι με χαμηλό ενοίκιο; Αυτά είναι πραγματικά αδιανόητα και δείχνουν έλλειψη ενσυναίσθησης.
Βλέποντας λοιπόν τα στοιχεία που δείχνουν στα τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας 42% αύξηση των ενοικίων για οικογένειες και 51% για τους φοιτητές, πρότεινα λύσεις με 4 χαρακτηριστικά:
Πρώτον, νέες κατοικίες σε χώρους που έχει το Δημόσιο -νεόδμητες- από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα η Ευρώπη τώρα έκανε επίτροπο στεγαστικής πολιτικής που είχε ειδικά προγράμματα γι’ αυτό.
Δεύτερο θέμα τα κλειστά σπίτια. Πώς τα ανοίγουμε; Ακούω τον πρωθυπουργό και λέει “με ένα φορολογικό κίνητρο για τρία χρόνια λέει να τα νοικιάσουν” (…) Τι προτείνω; Κίνητρα ανακατασκευής και φορολογικά κίνητρα. Παίρνεις περισσότερα στη μείωση του φόρου και στην επιδότηση της ανακατασκευής αν το βάλεις στη δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών για περισσότερα χρόνια.
Άρα συνδέω το χρόνο παρουσίας του σπιτιού στη δεξαμενή με τα κοινωνικά κριτήρια σε σχέση με την επιδότηση του φόρου και τη στεγαστική. Και πάμε με πλαφόν βάσει της περιοχής και των τετραγωνικών του ακινήτου.
Και τελευταίο σημείο κατάργησε τις Golden Visa που πια είναι φαρμάκι. Έγινε με πίεσή μου. Η Νέα Δημοκρατία πήγε από 250 και 400.000 σε 800.000 στην Golden Visa, πλην των μικρών νησιών κάτω από 3.000 κατοίκων. Ο παραλογισμός για μένα ενέχει και πελατειασμό.
Στην Κρήτη με μεγάλο capacity και διαθεσιμότητα σπιτιών το όριο πήγε 800.000 και στη Σέριφο, τη Σίφνο και δεκάδες άλλα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, είναι σε 300.000 που δεν υπάρχει capacity, ούτε υποδομές. Εδώ μιλάμε για παράλογες επιλογές, πελατειακές (…) Προφανέστατα (πρόκειται για) κάποια μικροκατασκευαστικά συμφέροντα στις Κυκλάδες, είναι αυτά που πίεσαν να έχουμε στα μικρά νησιά με τα τεράστια προβλήματα υποδομών χαμηλή golden visa και στα μεγάλα νησιά υψηλή. Έπρεπε να καταργηθεί ή παντού να είναι η ίδια (…)
Βραχυχρόνια μίσθωση: Να φύγουμε από το μοντέλο “Έρχεται ένα fund, παίρνει μια πολυκατοικία στην Αθήνα και την κάνει όλη Airbnb”. Άλλο να έχεις δύο γκαρσονιέρες και να τις βάλεις στη βραχυχρόνια μίσθωση για να έχεις ένα εισόδημα και άλλο να έχουμε μέσα στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα».
Για τα υπερκέρδη των τραπεζών: Η κυβέρνηση τα φορολογησε με τον χαμηλότερο συντελεστή
Ερωτηθείς για τα υπερκέρδη των τραπεζών και το τι θα έπραττε το ΠΑΣΟΚ αν σχετικά αν ήταν κυβέρνηση, υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα:«Η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τη δυνατότητα να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας. Η κυβέρνηση το έκανε με τον κατώτατο συντελεστή. Άρα ακόμη και αυτό που έκανε με τα χίλια ζόρια το έκανε προς όφελος των ισχυρών – και θα δούμε πόσα από αυτά εν τέλει θα εισπράξει.
Γιατί ο ελληνικός λαός πέρασε πολύ δύσκολη ακρίβεια; Τι είναι αυτό που μια διεθνή κρίση πάντα στην Ελλάδα την πληρώνουμε με περισσότερες επιπτώσεις; Για μένα τα πράγματα είναι απλά: Δεν λειτουργεί η αγορά, δεν έχουμε ελεύθερη αγορά, έχουμε ασύδοτη αγορά.
Άρα εγώ ως σοσιαλδημοκράτης θέλω κανόνες, ελέγχους και πρόστιμα για να έχω μια κανονική αγορά που λειτουργεί εύρυθμα και προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά πάνω απ’ όλα των καταναλωτών.
Όταν λοιπόν έχω τράπεζες που βγάζουν δισεκατομμύρια υποχρεώσεις – νομίζω μαζί με τα φετινά μπορεί να είναι και 5 δισεκατομμύρια σε 3 χρόνια. Όταν οι τράπεζες αυτές που τους ανακεφαλαιοποιούνται συνεχώς με τους φόρους μας για να μη χάσουμε τις καταθέσεις μας, τις όποιες καταθέσεις έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη, ε λίγο ντροπή. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Για μένα πρέπει να υπάρχει φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων παραγωγών ενέργειας και όλων των ολιγοπωλίων, που η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κ. Στουρνάρας, όχι μόνο εμείς αλλά οι θεσμικοί παράγοντες της οικονομίας μιλάνε για 4 μεγάλα ολιγοπώλια: Υγεία, ενέργεια, εμπορία τροφίμων και τράπεζες. Άρα αυτά πρέπει να τα δούμε πολύ σοβαρά.
(…) Υπάρχει μια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που μιλάει για αυτά τα ολιγοπώλια και αυτό που προτείνω βάσει των δικών μου ιδεών για κανονικοποίηση στην αγορά είναι αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα. Όπου υπάρχει καρτέλ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου δεν υπάρχει καρτέλ, φορολόγηση των υπερκερδών. Το έχω θέσει και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ,πριν ενάμιση μήνα.
Πήγα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για το θέμα των τραπεζών που υπάρχει ένα πολύ μικρό πρόστιμο για δισεκατομμύρια κέρδη. Το πρόστιμο ήταν 41 εκατομμύρια ευρώ. Και για τα ακτοπλοϊκά πήγα, διότι υπάρχουν σε κάποιες ενδονησιωτικές μεταφορές απίστευτα κόστη με δυσανάλογο κόστος της μεταφοράς και πρέπει να γίνουν έρευνες σοβαρές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για μένα το πιο παράλογο της ακρίβειας είναι το εξής: Πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. πάμε σε ένα μέτρο που δεν έχει κόστος. Πρότεινα τώρα και ενάμιση χρόνο νομοθετικά, καταθέσαμε πρόταση νόμου να γίνει ενιαία Αρχή Καταναλωτών. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί μας το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία (…)».
Για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Περιμένω δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ερωτηθείς για τους θεσμούς επ’ αφορμής του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί κάθαρση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ανέφερε:«(…) Το μεγαλύτερο ζήτημα στη δημοκρατία μας είναι η κρίση εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό έχουμε και τεράστια αποχή. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Γιατί όταν βλέπει πολιτικούς ατιμώρητους, ολιγάρχες ατιμώρητους, σου λέει “κάτι δεν πάει καλά”. Δεν μπορεί ότι και να συμβεί κανείς να μην πληρώνει. Στα Τέμπη, στις υποκλοπές και σε άλλα θέματα, και σε σκάνδαλα διαφθοράς πολύ σοβαρά. Εγώ δεν έμεινα ποτέ σιωπηλός, ενώ πολλοί άλλοι από την αντιπολίτευση έπαιξαν το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το αποκάλυψα, πήγα πρώτος στη Δικαιοσύνη και στην ελληνική και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μάλιστα ξηλώθηκε το μισό Μέγαρο Μαξίμου, όταν αποδείχτηκε ότι εκεί είχε στηθεί ένα παρακράτος υποκλοπών από την παρέα του γνωστού κ. Δημητριάδη και των υπολοίπων. Και νομίζω ότι έχουμε ακόμη να δούμε πολλά σε αυτή την ιστορία (…) Εγώ συνέχισα τον αγώνα μου στο Ευρωπαϊκό Ειδικό Δικαστήριο, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια για να δούμε τι θα κάνει (…)
Δεν μπορώ να δεχτώ (…) να έχουν τόσους υπουργούς καρφωμένους με λογισμικά και παρακολουθήσεις και να μην πηγαίνει ένας; (…) Τόσο πολύ φοβούνται τον κύριο Μητσοτάκη; Τόσο πολύ είναι δεμένοι με την καρέκλα τους; (…) Και οι κρίνοντες κρίνονται. Είναι δυνατόν να λέει ο Άρειος Πάγος ότι είναι πλημμέλημα να παρακολουθεί ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας; Τι μήνυμα στέλνουμε σε γειτονικές χώρες που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;».
Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, ανέφερε: «Εξαρχής είπαμε για προανακριτική, διότι είχε έρθει το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα. Δεν φανταστήκαμε εμείς τις κατηγορίες. Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας έφτιαξε ένα πόρισμα, το έστειλε στη Βουλή και βάσει αυτού είπαμε προανακριτική. Δεν τη δέχτηκε η κυβέρνηση. Και αντί να πάει σε προανακριτική ο Καραμανλής καταχειροκροτούμενος, χωρίς κανένα δείγμα σεβασμού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ξέπλυνε τις ευθύνες του.
Είδαμε το δημοσίευμα των χαλκευμένα συνομιλιών του σταθμάρχη. Έκανα πρόταση δυσπιστίας. Και το λέω αυτό και μέσα και για τη συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Ποτέ ξανά το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα τα χρόνια της μεταπολίτευσης έκανε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση; Ακολούθησε όλη η αντιπολίτευση. Και το βράδυ ήταν βαριά τραυματισμένος ο πρωθυπουργός, παραιτώντας τους δύο στενότερους συνεργάτες; Πότε;
Άρα εμείς και φέραμε σημαντικά χτυπήματα σε αυτή την αλαζονική και διεφθαρμένη συμπεριφορά, αλλά το κάναμε με βαθιά θεσμικό τρόπο και όχι με δικαστικούς τρόπους του παρελθόντος που εν τέλει δεν έφεραν και κανένα αποτέλεσμα»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην αρχή της συνέντευξης ανέφερε ακόμη ότι πραγματοποίησε έξι πανελλαδικές εκστρατείες μέσα σε ένα χρόνο, εξ ου και η φωνή του ήταν κλεισμένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Έχουμε κάνει ένα αγώνα με πολύ μεγάλο κόπο και είμαι αισιόδοξος, όχι μόνο για τις 6 και 13 Οκτωβρίου, αλλά και για το μετά, γιατί έχουν μπει γερά θεμέλια και ισχυρές βάσεις».