Σε απολογισμό των πρώτων μέτρων, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας τους τελευταίους 15 μήνες, καθώς επίσης και στην παρουσίαση νέων μέτρων προχώρησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.


Δέκα νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση  της οπαδικής βίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, που ελήφθησαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής βίας. Έγινε λόγος για καθιέρωση μίας νέας κουλτούρας στα γήπεδα και παρουσιάστηκαν στοιχεία από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, από τον Φεβρουάριο του 2024 ως τώρα. Παράλληλα ο κ. Βρούτσης απαρίθμησε δέκα νέες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα, μεταξύ των οποίων και η καθιέρωση διοικητικών κυρώσεων για υποκίνηση βίας σε βάρος παραγόντων.


Σκέρτσος: «Η βία είναι σαράκι για τη δημοκρατία»

Αρχικά, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έκανε λόγο για ένα συνεκτικό και ολιστικό πλαίσιο που διέπει πλέον τη διεξαγωγή αγώνων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. «Η βία είναι σαράκι για τη δημοκρατία και διαβρώνει την κοινωνική συνοχή. Η οπαδική βία είναι μία όψη. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο με καταστολή. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έφεραν αποτέλεσμα, με τη συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων», υπογράμμισε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι εκπρόσωποι της σουηδικής αστυνομίας επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να μελετήσουν τις καλές πρακτικές της ελληνικής αστυνομίας.


Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι οι πέντε άξονες στους οποίους κινήθηκε η Πολιτεία ήταν:
  1. Η Αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων
  2. Τα συστήματα επιτήρησης και ελεγχόμενης εισόδου στα γήπεδα
  3. Τα προσωποποιημένα εισιτήρια
  4. Οι αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις
  5. Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, στο διάστημα εφαρμογής των νέων μέτρων έχουν διεξαχθεί 1.027 αγώνες σε Super League, κύπελλο ποδοσφαίρου και Basket League και έχουν επιβληθεί από ΔΕΑΒ πρόστιμα συνολικού ύψους 1,374 εκατ. ευρώ. Εχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 2.500 σύγχρονες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, που καλύπτουν όλους τους χώρους των γηπέδων, έχουν υπάρξει περισσότερες από 10 τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα προς το αυστηρότερο και έχουν γίνει 604 συλλήψεις.

opadiki-via__



Βρούτσης: «Ο ελληνικός αθλητισμός αναβαθμίζεται και διευρύνεται»  

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Πολλοί πίστευαν ότι τα μέτρα που λάβαμε ήταν "μία από τα ίδια", αλλά διαψεύστηκαν. Ο ελληνικός αθλητισμός αναβαθμίζεται και διευρύνεται, με καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Εχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου».

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για μία νέα εποχή στον ελληνικό αθλητισμό και επεσήμανε: «Υπήρχαν κενά και αδυναμίες στο νόμο και αντιμετωπίστηκαν από κοινού με τα άλλα Υπουργεία. Η απόδοση της αθλητικής δικαιοσύννης ερχόταν μετά από μεγάλο διάστημα, με συνέπεια η φίλαθλη κοινωνία να μην την εμπιστεύεται. Συγκροτήσαμε τη ΔΕΑΒ που αποφασίζει μέσα σε λίγες ημέρες και οι αποφάσεις είναι μη αμφισβητήσιμες. Οι κάμερες ήταν αφηρημένη έννοια. Εντοπίσαμε το κενό και οι κάμερες απέκτησαν ουσιαστικό περιεχόμενο, με ευθύνη τη αστυνομίας, που τα έχει πάει άριστα. Η κάρτα φιλάθλου, μία ιδέα του κ. Κοντονή, δεν είχε γίνει πράξη. Την υλοποιήσαμε με έναν ρεαλιστικό τρόπο, με το ηλεκτρονικό προσωποποιημένο εισιτήριο και την ταυτοπροσωπία».

Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα «όλοι να αισθάνονται ότι οι αποφάσεις είναι δίκαιες, έστω και αυστηρές. Όλοι αισθάνονται ότι τους βλέπουμε στο γήπεδο με τις κάμερες. Ξέρουμε για όποιον μπαίνει στο γήπεδο το όνομά του. Όλοι μαζί διαμορφώσαμε το νέο περιβάλλον. Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι υπάρχει ολική μεταμόρφωση της συμπεριφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού εξήρε τη συνεργασία των ΠΑΕ και των ΚΑΕ και ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα παραμείνει, με βελτιώσεις όπου χρειάζονται. «Όλες οι κυβερνήσεις είχαν τη σκέψη και την καλή πρόθεση, αλλά οι δύο νόμοι μας αντιμετώπισαν την αθλητική βία μέσα στα γήπεδα», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.


Παπαστεργίου: «Η τεχνολογία είναι εδώ για να δίνει λύσεις»

«Η τεχνολογία είναι εδώ για να δίνει λύσεις στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της αθλητικής βίας: 1.485.012 προσωποποιημένα εισιτήρια (67% στο ποδόσφαιρο, 33% στο μπάσκετ), εκ των οποίων 235.340 ανηλίκων και 26.018 αλλοδαπών, 17.139 αιτήματα εξυπηρέτησης στο support.gov.gr.

«Υπήρχαν 966 κάμερες, που απλά υπήρχαν στα γήπεδα. Μετά τον Φεβρουαρίου του 2024 υπάρχουν 2.597 κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Δόθηκαν λύσεις σε όλα τα ερωτήματα που υπήρχαν. Τονίζω τη συνεργασία της τότε διοίκησης της Super League», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου και κατέληξε: «Εάν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος».

opadiki-via1


Χρυσοχοΐδης: Τρία κλειδιά της επιτυχούς εφαρμογής των μέτρων

Με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε τρία κλειδιά της επιτυχούς εφαρμογής των μέτρων: την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, την αποτελεσματικότητα της ΔΕΑΒ και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ένταξη των παραβάσεων των σχετικών μεν την αθλητική βία στις διατάξεις περί οργανωμένου εγκλήματος. Όπως τόνισε, «από τις αστυνομικές επιχειρήσεις πέριξ των γηπέδων, αποδείχθηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Πρόκεται για μπράβους, διακινητές ναρκωτικών και δολοφόνους. Επιχειρησιακά υπήρξε απάντηση με την ίδρυση Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας».

«Ήλθε η ώρα να κάνουμε ένα επόμενο βήμα, μετά την επιτυχή διεξαγωγή του τελικού του Conference League στην OPAP Arena. Να θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι ο αθλητισμός ενώνει», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Νέες πρωτοβουλίες

Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε επιπλέον τις δέκα επικείμενες νέες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που είναι οι εξής:
  1. Αυτοματοποιημένη διοικητική κύρωση για έργω εξύβριση και υποκίνηση σε πράξεις βίας από παράγοντες εντός γηπέδου.
  2. Επικαιροποίηση του νέου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων που είχε συνταχθεί από το 2009.
  3. Επικαιροποίηση του Κανονισμού λειτουργίας της ΔΕΑΒ και του Ειδικού Σώματος Παρατηρητών. Εδώ γίνεται μια δομική αλλαγή στο σύστημα.
  4. Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές διοργανώσεις, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.
  5. Υλοποίηση των προβλέψεων για την αθλητική βία της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη της Βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.
  6. Ψηφιακή πλατφόρμα αποκλεισμού από αγωνιστικούς χώρους για όσους βαρύνονται με κυρώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού, με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  7. Συγκρότηση νέου Σώματος Παρατηρητών. Νέο πλαίσιο εκπαίδευσης τους.
  8. Εκπαίδευση και επιμόρφωση των φροντιστών ασφαλείας ιδιωτικών φορέων stewarts και securitys.
  9. Ενιαία διοργάνωση εκπαιδεύσεων για το προσωπικό της Αστυνομίας σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ, τη FIFA και εξειδικευμένες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  10. Εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποστήριξη του έργου της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας στον Αθλητισμό. Είναι το επόμενο βήμα πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να ενισχύσουμε τις ήδη υφιστάμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες».