«Ο Αλέξης Τσίπρας, για να δικαιολογήσει τη δική του “κωλοτούµπα” στο δηµοψήφισµα, επιχειρεί να διαχύσει την ευθύνη στα κόµµατα της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό θυµήθηκε δέκα χρόνια µετά να ζητήσει τη δηµοσιοποίηση των πρακτικών από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015». Αυτή την εξήγηση δίνει µε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο πρώην υπουργός Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στο περιθώριο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, καθώς την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη εισήλθε φουριόζος στο Προεδρικό Μέγαρο, επειδή επρόκειτο να τηλεφωνήσει στον Αλ. Τσίπρα ο Βλ. Πούτιν και µε την ευκαιρία αυτή προσπάθησε να τον πείσει να σεβαστεί το «όχι» του ελληνικού λαού. «Γίνεσαι η χλεύη των ηττηµένων», του είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που σήµερα είναι επικεφαλής του ∆ηµοκρατικού Κινήµατος Εθνικής Απελευθέρωσης, σχολιάζοντας το ενδεχόµενο επιστροφής του Αλ. Τσίπρα µε νέο κόµµα, σηµειώνει χαρακτηριστικά: «Θα κάνει µια τρύπα στο νερό. Ο κόσµος λέει “ευχαριστούµε, δεν θέλουµε να µας ξανασώσεις”».


Κατά την άποψή σας, πού αποσκοπεί η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη δηµοσιοποίηση των πρακτικών από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015;

Κανονικά, τα πρακτικά αυτής της σύσκε ψης, της παράνοµης και παρακρατικής σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και µε τη συµµετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, έπρεπε να δοθούν στη δηµοσιότητα για να µάθει ο ελληνικός λαός τι είπε ο καθένας, τι δεσµεύσεις ελήφθησαν και φανερά και στο παρασκήνιο. Τώρα ο Αλ. Τσίπρας, δέκα χρόνια µετά, θυµήθηκε να ζητήσει τα πρακτικά; Επρεπε να τα έχει ζητήσει όσο ήταν πρωθυπουργός ο ίδιος και να τα δώσει στη δηµοσιότητα µε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μπορούσε κάλλιστα να τα έχει δώσει από τότε στη δηµοσιότητα. Γιατί δεν τα έδωσε; Είναι ένα πελώριο ερώτηµα. Τα ξέχασε; ∆εν ήθελε να τα δώσει; Τι φοβόταν; Μετά από µια δεκαετία, και ίσως επειδή σκέφτεται να κατέλθει στον πολιτικό στίβο µε δικό του κόµµα, θεώρησε σκόπιµο να ζητήσει τα πρακτικά, όχι τόσο για να ενηµερωθεί ο ελληνικός λαός επί της ουσίας, όχι τόσο για να κάνει κάποια αυτοκριτική για τη στάση που τήρησε απέναντι στο δηµοψήφισµα, αλλά κυρίως για να µοιράσει την ευθύνη και την «κωλοτούµπα» του στους άλλους αρχηγούς κοµµάτων. Και εποµένως την ευθύνη τη δική του να τη διαχύσει, για να πει: «Κοιτάξτε εδώ, δεν πήρα την απόφαση µόνος µου, αυτήν που ακολούθησα, την “κωλοτούµπα” την κάναµε όλοι µαζί. Και µάλιστα µε πιέζανε να κάνω “κωλοτούµπα” οι άλλοι αρχηγοί, φοβούµενοι την έξοδο τάχα από το ευρώ». Ηταν βαθύτατα λαθεµένο ότι σε αυτή τη σύσκεψη συµµετείχε το ΚΚΕ µε τον ∆. Κουτσούµπα. Τι δουλειά είχε σε αυτή τη σύσκεψη την παρακρατική, η οποία έδωσε δικαιολογητική βάση στη µετατροπή του «όχι» σε «ναι»; ∆εν κατάλαβε τι γινόταν; Για τί παρέµεινε και δεν κατήγγειλε αυτή την παρωδία και να σηκωθεί να φύγει;
symvoulio-politikon-arxhgon-2015


Εσείς εκείνη την ηµέρα εισήλθατε φουριόζος στο Προεδρικό Μέγαρο, επειδή επρόκειτο να τηλεφωνήσει ο Βλ. Πούτιν στον Αλ. Τσίπρα. Τι ακριβώς είπατε στον κ. Τσίπρα στην προσπάθειά σας να τον αποτρέψετε από την ακύρωση του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος;

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία αφορούσε το ενδιαφέρον του Πούτιν για τις µεταδηµοψηφισµατικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εγώ, όταν βγήκε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Τσίπρας για να µιλήσει µε τον Πούτιν, του εξέφρασα τη ριζική µου αντίθεση µε αυτό που πήγαινε να κάνει. Του είπα: «Μην το συνεχίζεις, γιατί γίνεσαι χλεύη των ηττηµένων µε αυτή τη σύσκεψη». Αλλά ήταν αµετάπειστος, δεν άφηνε περιθώριο. Και νοµίζω ότι η ιδέα για να γίνει αυτή η σύσκεψη ήταν του τότε Γάλλου προέδρου, Φρ. Ολάντ, ο οποίος τον καθοδηγούσε στις περαιτέρω ενέργειές του.
Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να τον ξανασώσει ο Τσίπρας. Σου λέει: «Μας έσωσες µία φορά, ευχαριστούµε πολύ, δεν θέλουµε δεύτερη. Μη σώζεις άλλο. Φτάνει»



Πιστεύετε ότι, εάν φτιάξει κόµµα ο Αλ. Τσίπρας, θα καταφέρει να βρεθεί ξανά σε τροχιά εξουσίας;

Οι ευθύνες του Τσίπρα, που έφερε ένα µνηµόνιο χειρότερο από αυτό που πρότεινε ο Γιούνκερ στο δηµοψήφισµα, δεν ξεπλένονται µε τίποτα. Το µνηµόνιο του Τσίπρα θα το πληρώνουµε µέχρι το τέλος του αιώνα µας. Μια τρύπα στο νερό θα καταφέρει, εάν φτιάξει τελικά κόµµα. Θα είναι ένα φιάσκο αν κατέβει στις εκλογές. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να τον ξανασώσει ο Τσίπρας. Σου λέει: «Μας έσωσες µία φορά, ευχαριστούµε πολύ, δεν θέλουµε δεύτερη. Μη σώζεις άλλο. Φτάνει» (γέλια).

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά