Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο Liberal, αναφέρει πως η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκού τύπου κράτος. Όπως επισημαίνει, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους τομείς της ψηφιοποίησης, της αναδιοργάνωσης των δημόσιων φορέων και της ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε: H "μαύρη" ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ με την "πράσινη" σφραγίδα - Τα χρυσά φλουριά του ΠΑΣΕΓΕΣ και τα στέμματα - "φαντάσματα"

Ωστόσο, προσθέτει πως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξακολουθεί να σκιάζει τις κυβερνητικές προσπάθειες. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδυναμίες που προέκυψαν και διαβεβαιώνει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες λύσεις. Παρά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση και την προβολή των καθυστερήσεων από τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως προχωρά με ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Σχέδιο που περιλαμβάνει νέα ψηφιακά εργαλεία για τον έλεγχο και την εποπτεία, με στόχο τη θεμελιακή αλλαγή του κρατικού μηχανισμού. «Μόνο με συνέπεια και συνολική προσέγγιση μπορούν να επιτευχθούν οι βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», προσθέτει ο υπουργός.


Άκης Σκέρτσος: Οι επιτυχίες δεν "ξεπλένουν" τις αστοχίες

«Οι επιτυχίες δεν "ξεπλένουν" τις αστοχίες. Ούτε όμως και οι αποτυχίες ακυρώνουν τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες. Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθήσαμε αλλά δεν φέραμε έως σήμερα τα αποτελέσματα που οφείλαμε να έχουμε φέρει. Προφανώς κρινόμαστε πολιτικά για αυτό και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί», παραδέχεται ο υπουργός.

Ο κ. Σκέρτσος απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τις διαχρονικές παθογένειες και την πρόσφατη υπόθεση, υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να επιρρίψει συλλήβδην ευθύνες στην κυβέρνηση, εκφράζοντας «εσχάτη απελπισία» και υποστηρίζοντας ότι η όποια ευθύνη της κυβέρνησης θα αποδειχθεί ανίσχυρη. Αναφέρει ότι δεν υιοθετεί εξισωτικές λογικές ούτε αρνείται τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι ιστορικά και άλλες κυβερνήσεις έχουν συμμετάσχει σε ανάλογα ζητήματα. Ειδικά για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να διαλευκάνει το θέμα, περνώντας την ευθύνη στην ΑΑΔΕ και προχωρώντας στη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με εκπροσώπους από την Οικονομική Αστυνομία και άλλους ελεγκτικούς φορείς. Στόχος είναι η εξαντλητική διερεύνηση περιπτώσεων παράνομων καταβολών ενίσχυσης, με σκοπό την ανάκτηση των χρημάτων από όσους τα προκάλεσαν. Υπογράμμισε την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει πίσω τα επιδοτούμενα χρήματα που αποσπάστηκαν παράνομα.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: τα χρήματα που πήραν διάφοροι επιτήδειοι ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αγροτικές επιδοτήσεις θα ζητηθούν πίσω. Κι αυτό έχει ξεκινήσει με τον έλεγχο που εμείς κινήσαμε για 5.200 ύποπτες δηλώσεις και ανεξάρτητα από την παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», επισημαίνει ο υπουργός, δίνοντας έμφαση και στις δίκες που ήδη διεξάγονται χάρη σε καταγγελίες της κυβέρνησης. Τέλος, ανέφερε πως η αναμόρφωση της πρωτογενούς παραγωγής σε υγιείς βάσεις και η αλλαγή υποδείγματος αποτελούν τους βασικούς στόχους για το άμεσο μέλλον, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του κράτους που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκέρτσος τονίζει ότι τα κόμματα εξουσίας αντικατοπτρίζουν την κοινωνία, και πως είναι αναγκαίο να αφήσουμε πίσω το «παλαιό» και να προχωρήσουμε σε μια πιο διαφανή και αντικειμενική διοίκηση, όπου η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών θα αποτελούν βασικά στοιχεία. Η τεχνολογία, η επιλογή άμεσα των στελεχών και η συστηματική αξιολόγηση θεωρούνται κρίσιμα εργαλεία που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων επιζητεί ένα νέο, δίκαιο και διαφανές υπόδειγμα πολιτικής δράσης, βασισμένο στη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η κατασκευή ενός νέου, αδιάβλητου κράτους μέσα σε λίγα χρόνια - ειδικά μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση - είναι ένας στόχος που απαιτεί χρόνο, επιμονή και καλό σχεδιασμό.

Ειδική αναφορά κάνει και στη γενναία παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα λάθη που έγιναν στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η ειλικρινής ανάληψη της ευθύνης και η προσπάθεια διόρθωσης αποτελούν δρόμο προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους. Η αναγνώριση των λαθών θεωρείται, όπως σημείωσε, σημαντικό βήμα για την αποφυγή επανάληψής τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ένα μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να αναμορφωθεί ώστε τελικά να μην υπάρχουν «παραθυράκια» προς εκμετάλλευση τόσο από τους πολιτικούς όσο και από κάποιους «επίδοξους» πολίτες ο κ. Σκέρτσος διαβεβαιώνει ότι η αναμόρφωση και η αναδιάταξη του κρατικού μηχανισμού ώστε να απαλείψουν «παραθυράκια» εκμετάλλευσης είναι απολύτως εφικτή. Στη συνέχεια, αναφέρει τα ήδη σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας παραδείγματα πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η χώρα προχωράει στην εφαρμογή προτύπων ISO εναντίον της διαφθοράς σε 40 κρίσιμους οργανισμούς, ενώ η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν οδηγήσει σε εισαγγελέα σχεδόν 500 δημοσίους υπαλλήλους για υποθέσεις απιστίας και δωροδοκίας.

Επιπλέον, τονίζει την υιοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού μητρώου για την παρακολούθηση των υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, ώστε να αποφεύγεται η ατιμωρησία και η λήθη. Ο στόχος είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ώστε οι δίκες να ολοκληρώνονται εντός δύο ετών το πολύ, και η Ελλάδα να επανέλθει στις χώρες με το πιο αποτελεσματικό κράτος δικαίου παγκοσμίως, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Τέλος, προβλέπει ότι, σύμφωνα με τις εκθέσεις από διεθνείς φορείς όπως η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χώρα μπορεί έως το 2030 να βρίσκεται ανάμεσα στις 20 πιο προοδευμένες και διαφανείς δημοκρατίες στον κόσμο, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τη διαφθορά και αναβαθμίζοντας το κράτος δικαίου.


"Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τραυματίσει την κυβέρνηση"

Ο κ. Σκέρτσος αναγνωρίζει ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τραυματίσει την κυβέρνηση. «Αλλά θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ότι οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται αποσπασματικά, αλλά συνολικά. Και ακόμα περισσότερο κρίνονται από τον τρόπο που απαντούν στις κρίσεις και τα λάθη», λέει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος εκτενώς στα σημεία υπέρβασης και τις επιτυχίες αυτής της περιόδου, επισημαίνει πως η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Εξηγεί ότι η Ελλάδα το 2019 βρισκόταν σε πολύ χειρότερη θέση, ενώ η ανεργία τον Μάιο του 2025 είναι κάτω από 8%, και επισημαίνει ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει κρίσιμες αλαγές σε τομείς όπως η απονομή συντάξεων, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η μείωση του κόστους δανεισμού. Επιπλέον, έχουν υλοποιηθεί ιστορικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την ανώτατη εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη.

«Γι' αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία δεν παρασύρεται από την ισοπεδωτική λογική. Η διεθνής θέση της χώρας, η καθημερινότητα των πολιτών και οι οικονομικοί και οι κοινωνικοί δείκτες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019 και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής», επισημαίνει ο κ. Σκέρτσος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κυβερνητικό αποτύπωμα των έξι χρόνων διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Σκέρτσος λέει ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ διατρανώνει την επιδίωξή της να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή ενέργεια και διοίκηση. Παρά τις σημαντικές επιτυχίες στους τομείς της ψηφιοποίησης, της αναδιάρθρωσης δημόσιων οργανισμών και της αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ένα ανοιχτό μέτωπο. Η κυβέρνησή δηλώνει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη δρομολογήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Όμως, συμπληρώνει ότι η αντιπολίτευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρώνονται στις καθυστερήσεις και στις αστοχίες της. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, απαντά πως έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα ψηφιακά εργαλεία και μεταρρυθμίσεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παροτρύνοντας την κοινή γνώμη να δει το συνολικό έργο, και υποστηρίζει ότι με συνέπεια και μακροπρόθεσμη στρατηγική, η χώρα θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες.

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι η διαχείριση κρίσεων αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και μεγάλης κλίμακας κρίσεις, που όλες ήταν εξωγενείς και παρατεταμένες, όπως η πανδημία, η συγκέντρωση μεταναστών στον Έβρο, οι ενεργειακές και πληθωριστικές κρίσεις λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, και οι φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Όλα αυτά τα τεκτονικά γεγονότα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν μία αδύναμη χώρα όπως η πατρίδα μας που μόλις έβγαινε από μακρά ύφεση και έναν βαθύ κοινωνικό και πολιτικό διχασμό. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη. Όχι από τύχη, αλλά διότι η κυβέρνηση αφιέρωσε όλη της την ενέργεια και για να αντιμετωπίσει αυτές τις αναταράξεις, υλοποιώντας ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις που έβαλαν την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και μας επέτρεψε να απλώσουμε δίχτυ προστασίας της κοινωνίας από τις επάλληλες κρίσεις», τονίζει ο κ. Σκέρτσος.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση αναγνωρίζει ότι τα έξι χρόνια διακυβέρνησης δεν ήταν χωρίς διαψεύσεις ή ματαιώσεις, αλλά το συνολικό πρόσημο κρίνεται θετικό. Εξηγεί πως μπήκε στην πολιτική από ενεργός πολίτης, με στόχο την οργάνωση και τη συνεργασία στη χώρα, και όχι με φιλοδοξία για την προσωπική του εξέλιξη. Το όραμά του είναι μια Ελλάδα πιο οργανωμένη και συνεργατική, χωρίς ταλαιπωρίες και ντροπές.

Ως προσωπική συμβολή, ξεχωρίζει τη στρατηγική για τη στέγαση, που περιλαμβάνει 43 δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό 6,5 δισ., ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία για όλους, κυρίως τους νέους. Επίσης, αναφέρει τις θεσμικές αλλαγές για τη συμβασιοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στην υποχρέωση κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων, ώστε να αποφευχθούν ανερμάτιστα λαϊκίστικα σχέδια.

Τονίζει ότι η διακυβέρνηση είναι συλλογική υπόθεση και ότι το επιτελικό κράτος αποτελεί εργαλείο για καλύτερο προγραμματισμό, συντονισμό και μέτρηση των πολιτικών. «Χωρίς μέτρηση δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν μπορείς να βελτιώσεις, ούτε να βελτιωθείς. Επομένων απέναντι σε κάθε ΟΠΕΚΕΠΕ η απάντηση είναι περισσότερο και όχι λιγότερο "εξέλ"», λέει ο κ. Σκέρτσος.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον, που έχει ως στόχο την Ελλάδα του 2030: μια χώρα αυτάρκης, πιο παραγωγική, δίκαιη, ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεις πάνω από το 20% του ΑΕΠ, εξαγωγές πάνω από το 50%, καθώς και δημοσιονομική υπευθυνότητα και μείωση του χρέους και της παραοικονομίας.

Δηλώνει επίσης ότι επιδιώκεται μια κοινωνία με καλύτερη δημόσια υγεία, ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, προσβάσιμη στέγη και προστασία των πιο αδύναμων, με ταχεία απονομή δικαιοσύνης και αξιοκρατία στο Δημόσιο. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, στόχος είναι η ισχυρή εθνική άμυνα, η δυναμική διπλωματία, η φροντίδα για τον απόδημο ελληνισμό και μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Όλα αυτά, σημειώνει, εντάσσονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα έως το 2027 και βασίζονται σε δέκα αξίες: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια, Αλληλεγγύη, Ευημερία, Πατριωτισμό, Ευρωπαϊσμό, Υπευθυνότητα και Στρατηγική Αυτονομία, τονίζει ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση πιστεύει στη θεσμική πορεία και θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Παρά τις φήμες και τις σεναριολογίες περί πρόωρων εκλογών, τονίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να επιταχύνει τη διαδικασία, καθώς η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.

Λέει μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει τον πολιτικό χρόνο, τη βούληση και τις δυνάμεις να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, αντιμετωπίζοντας και τις κρίσεις που προκύπτουν. Αναφέρει ότι, παρά τις πιέσεις συγκεκριμένων κύκλων, η πολιτική σταθερότητα και η συνέχεια της πολιτικής πορείας είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι στο τέλος της θητείας, ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα επιβεβαιώσει ότι η κυβερνητική ομάδα αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή για τη σταθερή πορεία προόδου της Ελλάδας.