Χρήστος Κέλλας από Φλώρινα: "Υπεύθυνες οι Περιφέρειες για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υγειονομική ταφή των ζώων"
Στο επίκεντρο η προστασία της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία
Την αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την καταπολέμηση της επιζωοτίας ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, από τη Φλώρινα
Την αυστηρή και πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας από τις Περιφέρειες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Χαρούμενος, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, δήμαρχοι της περιοχής, κτηνοτρόφοι και φορείς του μεταποιητικού τομέα.
Χρήστος Κέλλας: "Να πορευτούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων μας"
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων χθες στη Λάρισα και σήμερα στη Φλώρινα ο Υφυπουργός τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της ζωονόσου θα πρέπει όλες οι αρχές να κινηθούν συντονισμένα, ζητώντας την παρουσία της Αστυνομίας στις ζώνες προστασίας για την επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη καθολικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνδράμουν στο έργο των αρχών.
«Πρέπει όλοι να πορευτούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφωνμας. Οι Περιφέρειες και γενικά η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνες που έχουν τον πρώτο ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν χωρούν πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Σκοπός μας δεν είναι απλά η μείωση των κρουσμάτων. Σκοπός μας είναι η εκρίζωση της νόσου και στόχος μας η προστασία της κτηνοτροφίας στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Κέλλας.
"Στα 250 ευρώ οι αποζημιώσεις ανά ζώο"
Ο Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας αναγνώρισε ότι η τοπική κοινωνία δοκιμάζεται από τη μακρά εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ωστόσο διαβεβαίωσε πως η πολιτεία παραμένει έμπρακτα στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν άμεσα και σε ύψος διπλάσιο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Υπενθύμισε ότι οι αποζημιώσεις ανά ζώο από 85 ευρώ που ήταν προ Daniel και 150 ευρώ μετά τον Daniel, έχει ανέβει στα 250 ευρώ. Τόνισε δε πως η εντολή του Πρωθυπουργού για στήριξη της κτηνοτροφίας ήταν σαφής και απόλυτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως δρομολογείται άμεση οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη του αυξημένου κόστους εκτροφής, λόγω του περιορισμού των ζώων εντός των μονάδων. Ο κ. Κέλλας επισήμανε ότι το πλέον κρίσιμο μέτρο είναι η άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου, που προβλέπει τη θανάτωση των κοπαδιών, όπου διαπιστώνεται κρούσμα. Ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν ανεκτές καθυστερήσεις, καθώς η έγκαιρη και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης της ζωονόσου.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης με την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα και η ανάγκη πλήρους υπευθυνότητας από όλους τους εμπλεκόμενους. Η παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενου από διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, υπογράμμισε την ανησυχία αλλά και τον έντονο προβληματισμό της πολιτείας για την εξέλιξη της επιζωοτίας.
"Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη στήριξη των κτηνοτρόφων, με συνέπεια και συνέχιση των παρεμβάσεων όσο διαρκεί η κρίση"
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της συνεργασίας, και ειδικά στην ενεργή συμμετοχή των κτηνοτρόφων για την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με απόφαση του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, συγκροτείται ειδική επιτροπή (task force) για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Στόχος της συγκεκριμένης Επιτροπής δεν είναι απλώς η διαχείριση των κρουσμάτων, αλλά η πλήρης εκρίζωση της νόσου, ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική και παραγωγική σταθερότητα του κτηνοτροφικού τομέα. Ο υφυπουργός επισήμανε, ότι η ελληνική κτηνοτροφία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αιγοπροβατοτροφία και τη γαλακτοπαραγωγή, με τη φέτα να αποτελεί εμβληματικό προϊόν εθνικής σημασίας, η προστασία του οποίου είναι ύψιστη προτεραιότητα.
Κλείνοντας ο ΥφΑΑΤ, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κοινή δράση, υπενθυμίζοντας τη θετική εμπειρία της πανώλης: «Η αντιμετώπιση της κατάστασης προϋποθέτει τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων – των κτηνοτρόφων, της Περιφέρειας και των κτηνιατρικών υπηρεσιών – όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της πανώλης, όπου η συντονισμένη δράση οδήγησε στην άμεση εκρίζωση της νόσου. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη στήριξη των κτηνοτρόφων, με συνέπεια και συνέχιση των παρεμβάσεων όσο διαρκεί η κρίση».