Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) 2025.

Διαβάστε: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: "Όχι" σε αλλαγή εκλογικού νόμου, πρόωρες εκλογές και αλλαγή του "εν κινήσει", οι απαντήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά - Τι είπε για ΑΕΙ και Υγεία (Εικόνες & Βίντεο)

ΠΑΣΟΚ για εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Ένας πρωθυπουργός προσκολλημένος στην καρέκλα της εξουσίας

Ειδικότερα, «πυρά» εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Κώστα Τσουκαλά, δήλωσε: «Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κατέδειξε πόσο αμετανόητο είναι το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, που παράγει κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά, αναξιοκρατία και ατιμωρησία.

Ένας Πρωθυπουργός προσκολλημένος στην καρέκλα της εξουσίας και μια διακυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα, που επαίρονται ως η μόνη "σωστή" κυβέρνηση.  Για τον κ. Μητσοτάκη, το "γαλάζιο" σκάνδαλο διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διαφθορά στην εκτέλεση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, είναι σκάνδαλα "εντός εισαγωγικών".

Με φοβερό θράσος, δε, εξέφρασε την... εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη, τη στιγμή που έχει εργαλειοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και επιστράτευσε συνταγματικές ακροβασίες για να την εμποδίσει να ερευνήσει τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που εμπλέκονται στις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Τον καλωσορίζουμε στην αποδοχή της πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να το εννοεί, με δεδομένο το παρελθόν της κυβέρνησης του με τις δολοφονίες χαρακτήρων και τις αριθμητικές αλχημείες για τον έλεγχο της σύνθεσης των ανεξάρτητων αρχών. 

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την κυβερνητική αμφιθυμία για το υψηλής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Προσπαθεί να αποφύγει το βασικό ερώτημα:

Πώς ένα έργο τόσο σοβαρό αλλά και γνωστό εδώ και χρόνια, σε όλες  του τις λεπτομέρειες, άρχισε να υλοποιείται χωρίς σχέδιο και εγγυήσεις ολοκλήρωσης;

Πώς λέει σήμερα ότι η Ελλάδα δεν εμποδίζεται στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όταν το έργο παραμένει «παγωμένο» εδώ και ένα χρόνο, μετά την αντίδραση της Τουρκίας;

Γιατί χρειάστηκε να καταδικαστούμε από το Δικαστήριο της ΕΕ για να προχωρήσουμε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό;

Συνεχίζει να μιλά για «ήρεμα νερά», χωρίς να αναγνωρίζει ότι η ανοχή στην τουρκική προκλητικότητα έστρωσε το χαλί στον αναθεωρητή κ. Ερντογάν για να «φιγουράρει» σήμερα ως αξιόπιστος αμυντικός εταίρος της Ευρώπης.

Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού στον τομέα της οικονομίας έδειξαν πόση απόσταση έχει πια από τα προβλήματα της κοινωνίας και πως δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με τα καρτέλ και να ελέγξει την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια στην αγορά.

Με διάπλατο χαμόγελο και κυνισμό  σχολίασε σχετικά με την αύξηση των ενοικίων κατά 50% επί ημερών του, ότι "όταν ένας χάνει, κάποιος άλλος κερδίζει" και βρήκε ως λύση στα υπέρογκα ενοίκια, τη συγκατοίκηση.

Και μόνο το γεγονός ότι σταμάτησε τις θριαμβολογίες για τον νόμο Πιερρακάκη, το Χάρβαρντ και τη Σορβόννη που τάχα θα ίδρυαν παραρτήματα στη χώρα μας, αλλά αντίθετα επέλεξε να αναφερθεί στα ξενόγλωσσα προγράμματα συνεργασίας των δημόσιων πανεπιστημίων, συνιστά κυνική ομολογία πολιτικής εξαπάτησης, καθώς η περιβόητη μεταρρύθμιση είχε μοναδικό στόχο την "πανεπιστημιοποίηση" κάποιων κολλεγίων.

Οι πολίτες κουράστηκαν από τα ψέματα και την προπαγάνδα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζητούν συνέπεια, ασφάλεια, αξιοπιστία και εντιμότητα. Έννοιες που κακοποιήθηκαν βάναυσα από το σύστημα Μητσοτάκη.

Η χώρα δεν αντέχει άλλο πισωγύρισμα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Απέναντι στην Ελλάδα που "κάποιος κερδίζει, όταν κάποιος χάνει" που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται και σχεδιάζει μια Ελλάδα για όλους».

Σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Παράλληλα, σφοδρή κριτική στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τη μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη της μεταπολίτευσης, και όχι μια γενναία μεταρρύθμισή της. Σε κάθε του παρουσία ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ανάγκη να φύγει το συντομότερο δυνατό", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωση του για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 89η ΔΕΘ.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει:

- "Απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το ΦΠΑ, 2022/542 και 2020/285, τις οποίες και ψήφισε και αρνείται να εφαρμόσει.

-Δήλωσε ότι αγνοεί τις προειδοποιητικές επιστολές για παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έλαβε η Ελλάδα στις 30 Ιανουαρίου, την ώρα που οι πολίτες και η αγορά υποφέρουν από τον υψηλό ΦΠΑ, που το 2024 σε σχέση με το 2023 επιβάρυνε κατά 2,62 δισ. περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Δεν μας είπε τους λόγους για τους οποίους δεν επεκτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και δεν εφαρμόζει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας στα τρόφιμα και στα φάρμακα, όπως κάνουν επιτυχημένα άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Χρησιμοποίησε ως ψεύτικη δικαιολογία ένα όριο δαπανών, που ο ίδιος συμφώνησε και εφαρμόζει, αντί να βάλει "κόφτη" στα δισεκατομμύρια υπερκέρδη των καρτέλ και στα δισεκατομμύρια της υπερφορολόγησης, που ο ίδιος επιβάλλει".

"Ο κ. Μητσοτάκης είναι φανερά, πλέον, ένας αυταρχικός, απερχόμενος και απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός. Και για αυτό απαιτείται άμεσα η παραίτηση του και πολιτική αλλαγή. Για μια Προοδευτική Ελλάδα. Για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Για μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Βελόπουλος: Καθόλου αυτοκριτική, πολλά "θα" και κυρίως καμμία αναφορά στα σκάνδαλα 

«Η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν μια συνέντευξη του 2019, για το τι θα κάνει τα επόμενα 6 χρόνια, όταν θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια, καθόλου αυτοκριτική, πολλά "θα" και κυρίως, καμμία αναφορά στα σκάνδαλα, στις μίζες και στη φτωχοποίηση του Έλληνα υπέρ της πλουτοκρατίας», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος για τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε: «Να υπενθυμίσουμε στον κο. Μητσοτάκη ότι έχουμε 2025 και ότι κυβερνά ο ίδιος 6 χρόνια. Ο κος Μητσοτάκης έκανε την Ελλάδα απομονωμένη χώρα διεθνώς και παρία της Ευρώπης. Ήταν τέτοιο το θράσος του, ώστε αμφισβήτησε ακόμα μια φορά το ίδιο το Χημείο του Κράτους, που μιλάει για ύπαρξη ξυλολίου στο έγκλημα των Τεμπών, απεκάλεσε τους λαθρομετανάστες "μετανάστες" και το κυριότερο δεν έκανε καμμία αναφορά στην Μακεδονία και στο όνομα που παρέδωσε στους Σκοπιανούς».

Παράλληλα, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε: «Το σύνθημα "η Ελλάδα ψηλά" που είχε πάνω δεξιά στο video wall, θα έπρεπε να γράφει "το ψέμμα ψηλά" στην πολιτική του βαρώνου Μυνχάουζεν».

Νέα Αριστερά: Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη συγκάλυψη και την αλαζονεία

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν ένα μνημείο ωραιοποίησης της πραγματικότητας, λες και απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν ζουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός που βλέπει “χαρούμενα πρόσωπα”, αντί να αναλάβει την ευθύνη για την εκρηκτική στεγαστική κρίση, συμβούλεψε τους φοιτητές να συγκατοικήσουν για να μοιράζονται τα έξοδα. Με δυο λόγια: αντί για λύσεις, προτείνει προσαρμογή στη φτώχεια.

Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και στην ακρίβεια. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε ανοιχτά τις υψηλές τιμές, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να μειώσει τον ΦΠΑ και πως οι φοροαπαλλαγές είναι “η καλύτερη απάντηση”. Έτσι, όμως, αφήνει στο απυρόβλητο τα καρτέλ τροφίμων και ενέργειας και φορτώνει ξανά το κόστος στους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην Ουκρανία, αλλά αποδείχθηκε αλλεργικός στο διεθνές δίκαιο όσον αφορά στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, αρκούμενος σε μία “σκληρή κριτική” στο Ισραήλ. Όσο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το χαρακτήρισε “ανυπόστατο και άκυρο” χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα βήμα στρατηγικής για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Και φυσικά θα ήταν ψέματα να πούμε ότι δεν το περιμέναμε: στα σκάνδαλα ακολούθησε τη γνωστή συνταγή συγκάλυψης. Υποβάθμισε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε “μία από τις πολλές έρευνες” της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ για τα Τέμπη έφτασε στο σημείο να ειρωνευτεί τη “συμμαχία του ξυλολίου”, επιδεικνύοντας πρωτοφανή κυνισμό απέναντι σε μια κοινωνία που ζητά δικαιοσύνη. Αυτή η στάση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αντικατοπτρίζει συνολικά την πρακτική της ΝΔ να αποφεύγει τη διαφάνεια και να υπονομεύει τους θεσμούς. Ενώ δηλώνει ότι “δεν φοβόμαστε τους ελέγχους”, η ΝΔ καταφεύγει σε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα για να αποφύγει τη διαφάνεια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πρωθυπουργικό επιτελείο για ακόμη μια φορά απέκλεισε ΜΜΕ που θα έκαναν δύσκολες ερωτήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μιλά μόνο με όρους ελεγχόμενης επικοινωνίας και όχι ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη συγκάλυψη και την αλαζονεία. Καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν του αξίζει τρίτη ευκαιρία. Η κοινωνία όμως επιλέγει τον αγώνα για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και αλλαγή».

ΚΚΕ: Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ουσιαστικό από τις εξαγγελίες που αναμάσησε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης, με τις γνωστές προτιμήσεις στις ερωτήσεις και αποκλείοντας Μέσα που δεν του είναι αρεστά, όπως ο "Ριζοσπάστης", προσπάθησε να υπηρετήσει το κυβερνητικό αφήγημα, καλώντας τον λαό να κάνει ξανά υπομονή μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όμως, ο λαός το "ταμείο" το κάνει καθημερινά κι αυτό είναι πάντα μείον για τις ανάγκες του, ενώ αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα ουσιαστικό ούτε από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, που αναμάσησε και σήμερα ο πρωθυπουργός, ούτε από τα κάλπικα διλήμματα που θέτει επιλέγοντας βολικούς αντιπάλους.

Αν ο κ. Μητσοτάκης αναρωτιέται όντως "γιατί είναι αντεργατικό μέτρο" η δουλειά για 13 ώρες τη μέρα, του συνιστούμε να επιστρέψει στον Μεσαίωνα ή στον 19ο αιώνα, αφού εκεί ταιριάζουν περισσότερο οι πολιτικές της ΕΕ και τα αντεργατικά του εκτρώματα. Το 13ωρο είναι επιλογή για τους μεγαλοεργοδότες καπιταλιστές, για τους εργαζόμενους θα είναι καταναγκασμός.

Όσον αφορά την Παλαιστίνη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλλον σκοπεύει να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, όταν το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, με τη δική της ολόπλευρη στήριξη, θα έχει ολοκληρώσει τον εκτοπισμό όσων έχουν επιζήσει των επιθέσεων και του λιμού στη Γάζα.

ΥΓ: Αντί ο θρασύτατος κ. Μητσοτάκης να μιλάει για "ασφάλεια του καναπέ", αναφερόμενος στη δίκαιη κριτική του Δημάρχου Πάτρας, ας απολογηθεί για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του και ο κρατικός μηχανισμός ήταν άφαντοι, την ώρα που ο Δήμαρχος, με όλες τις δυνάμεις του Δήμου και μαζί με δεκάδες ομάδες εθελοντών, έδινε τη μάχη, μέσα στις φλόγες, για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να σωθούν ζωές και περιουσίες από την ανεπάρκεια της δικής του πολιτικής, ενώ και σήμερα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να μπορέσει να σταθεί ο λαός της Πάτρας όρθιος. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.