Τρόπους εκτόνωσης της έντασης με τους αγρότες αναζητά η κυβέρνηση μετά τη συμπλήρωση 10 ημερών με καθημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις, μπλόκα σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους και σποραδικά επεισόδια. Το κύριο μέσο είναι ο διάλογος, με το Μέγαρο Μαξίμου να βάζει στο τραπέζι τη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά να αφήνει ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση αυτή να γίνει παρόντος και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η συνάντηση πιθανότατα θα δρομολογηθεί αμέσως μετά τον ορισμό ενός συντονιστικού οργάνου από τους εκπροσώπους των αγροτών τις προσεχείς ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός εξάλλου συζήτησαν αναλυτικά τα τεκταινόμενα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληρωμές που έχουν γίνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους μέχρι σήμερα, καθώς και για αυτές που είναι προγραμματισμένες για το προσεχές διάστημα. «Όπως έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, για εμάς ο διάλογος δεν σταμάτησε ποτέ, και μάλιστα ο διάλογος για εμάς συνοδεύεται από ικανοποίηση πολλών αιτημάτων», ανέφερε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με την κυβέρνηση να αναζητά ήδη τρόπους για την επέκταση του προγράμματος «Γαία», που εξασφαλίζει χαμηλή τιμή ρεύματος στα 9,2 λεπτά/kWh, ενδεχομένως δε και για την απαλλαγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αντλία του πρατηρίου.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση του parapolitika.gr για τις κινητοποιήσεις αγροτών: Τι πιστεύετε για τα μπλόκα, θεωρείτε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα;

Το μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες: Ναι στο διάλογο, ναι στην ικανοποίηση αιτημάτων, χωρίς την παρεμπόδιση κρίσιμων λειτουργιών και την ταλαιπωρία της κοινωνίας

Η σταθερή γραμμή της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή για τους αγρότες, αρκεί να προσέλθουν συντεταγμένα στη συζήτηση, να έχουν συγκεκριμένη εκπροσώπηση, η οποία θα εκφράζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου, και όχι μεμονωμένα μπλόκα ή περιοχές, και να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα. «Ναι στον διάλογο, ναι στην ικανοποίηση αιτημάτων, χωρίς όμως την παρεμπόδιση κρίσιμων λειτουργιών και στην ταλαιπωρία της κοινωνίας, δηλαδή χωρίς τις υπερβολές προηγούμενων δεκαετιών», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. «Για να υπάρξει η εκτόνωση που όλοι θέλουμε, πρέπει η άλλη πλευρά να καθίσει στο τραπέζι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συντονιστική επιτροπή, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, και αυτό μας κρατά σε αναμονή», ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Τσιάρας. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «έχει αποδείξει έμπρακτα από το 2019 ότι στέκεται δίπλα στους παραγωγούς» και πως η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί.

Είχε προηγηθεί μια συζήτηση του μεταξύ του υπουργού και περίπου 40 βουλευτών της ΝΔ -κυρίως της περιφέρειας- διά ζώσης και άλλων 20 μέσω τηλεδιάσκεψης, που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία από κάποια στιγμή και μετά συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννης Καββαδάς, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όλα είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα, όταν έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Αραμπατζή, Καράογλου, Παναγιωτόπουλος, Κυριαζίδης, Πασχαλίδης, Γιώργος) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «παρά το σήμα κινδύνου, που εκπέμψαμε με αφορμή την συμπληρωματική πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δυστυχώς, όπως φαίνεται, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφάσισε να εφαρμόσει αναδρομικά και εκ των υστέρων, φίλτρα ελέγχου και αντιπαραβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος για πληρωμή αποζημίωσης με έτος αναφοράς το 2024». Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι «οι έλεγχοι σε σχέση με τα ΑΤΑΚ και το ΚΑΕΚ των ακινήτων δεν πρέπει να συγχέονται με το εν λόγω ζήτημα» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι «για τις δηλώσεις που δεσμεύθηκαν, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι παραγωγοί θα πληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου».

Η σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ, τα παράπονα και η αμφισβήτηση της στρατηγικής εξόδου από την κρίση

Το θέμα επανήλθε στη σύσκεψη της Πειραιώς με ένταση από τη Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ και άλλοι βουλευτές όπως ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και αρκετοί ακόμα εξέφρασαν ενστάσεις και διατύπωσαν παράπονα για το Μέτρο 23, για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, για τα προβλήματα από τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και για την εν γένει διαχείριση του ζητήματος των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση, θέμα που έθιξε για παράδειγμα η Ζέττα Μακρή, που είπε και τη φράση «όλοι οι δικοί μας είναι μέσα» (στα μπλόκα). Και ο Μάκης Βορίδης και άλλοι βουλευτές αμφισβήτησαν τη στρατηγική εξόδου από την παρούσα κρίση. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, εξηγώντας και τις πληρωμές που έχουν γίνει και το ανέφικτο ορισμένων μαξιμαλιστικών αιτημάτων των αγροτών, όπως η εγγυημένη χαμηλή τιμή.

Μιλώντας για το Μέτρο 23, κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι όλοι οι δικαιούχοι θα το λάβουν κανονικά και είπε ότι πάνω από 131.000 αγρότες έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ οι υπόλοιπες εκκρεμείς πληρωμές «θα προχωρήσουν έως το τέλος του μήνα» για όσους βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου. Επεσήμανε, δε, ότι το Μέτρο 23 δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό των επιδοτήσεων, αλλά «αποτελεί πολιτική επιλογή» για να ενισχυθούν οι αγρότες μετά από μια χρονιά με μειωμένη παραγωγή λόγω ξηρασίας. «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πραγματικά σοβαρή και εποικοδομητική συζήτηση με τους συναδέλφους βουλευτές. Είναι πάντα πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς με διάλογο να εντοπίζει όλα τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και να επιχειρεί με διάλογο. Πιστεύω ότι με τον διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα. Και σήμερα ήταν μία έντονη, αλλά ουσιαστική συζήτηση με τους συναδέλφους βουλευτές για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, γιατί βεβαίως μπορούμε να δώσουμε λύση μέσα από διαδικασίες που υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.