Σε σταυρόλεξο για δεινούς λύτες εξελίσσεται το αγροτικό μέτωπο με ορισμένους εκπροσώπους του κλάδου να τοποθετούνται θετικά για την εκκίνηση του διαλόγου έπειτα από έναν μήνα κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα, όμως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στους δρόμους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας παρακαμπτήριες οδούς σε καίριους κόμβους, με τη χώρα να είναι ξανά κομμένη στα δύο.

Στα αγροτικά μπλόκα φαίνεται πως κυριαρχούν οι σκληροί που τάσσονται κατά της επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι αγροτών, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζονται πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τούτο συμβαίνει επειδή θεωρούν πως η στείρα αντιπαράθεση με τη συνέχιση των μπλόκων δεν θα οδηγήσει στην παραγωγή αποτελέσματος για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που αποτελεί άλλωστε και το ζητούμενο για τους αγρότες. Σε αυτό το περιβάλλον, παρά τα θετικά μηνύματα που εκφράστηκαν αρχικά από εκπροσώπους 18 μπλόκων, δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή ακόμη και με τον Κώστα Τσιάρα κι ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για μία ακόμη φορά δήλωσε διατεθειμένος να πάει στα μπλόκα και να συναντήσει τους αγροκτηνοτρόφους. Τη θέση ότι στα μπλόκα έχει «γίνει σύμπτυξη ακροαριστερών και ακροδεξιών δυνάμεων» εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM και διερωτήθηκε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα υπέρ των αγροτών. Αυτά που συζητούνταν έχουν ικανοποιηθεί, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πήγαν στο Μαξίμου. Αν κάποιος ζητάει κάτι που δεν γίνεται, έχει νόημα να τον κοροϊδέψεις;».

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο crash test αποτελεί η επόμενη σύσκεψη που θα γίνει πιθανότατα το ερχόμενο Σάββατο 3 Ιανουαρίου, στη Νίκαια της Λάρισας, και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις εξελίξεις στα μέτωπα, με τη χώρα στο μεταξύ να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. «∆εν μπορώ να κατανοήσω πώς με αυτά τα βήματα από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μέρος των αγροτών ως μια ευκαιρία να λύσουμε τα διαχρονικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα», τόνισε ο Κώστας Τσιάρας (Σκάι), σημειώνοντας για το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα ότι «παρατείνουμε τη χαμηλή τιμή και τη χαμηλώνουμε ακόμα περισσότερο». Για το αγροτικό πετρέλαιο τόνισε πως «οι αγρότες ζητάνε να μην παρακρατείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τη στιγμή που εφοδιάζονται στην αντλία και αυτό το ικανοποιούμε». Ο κ. Τσιάρας δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός για την κατανάλωση του πετρελαίου και πως είναι χωρίς πλαφόν η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Η κυβέρνηση έχει κάνει γενναία βήματα για την επίλυση του προβλήματος», είπε.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή