Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

Την ώρα που οι εσωκομματικές ζυμώσεις στη Ν.Δ. για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου έχουν παγώσει λόγω της αναμονής για τη συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει να συζητείται έντονα το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας και η γενικότερη πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, αν χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης από το Μαξίμου.

Ουσιαστικά, επανέρχεται στην ατζέντα μια διεργασία που είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οπότε και διεφάνησαν τα πρώτα σύννεφα στο μέτωπο της συνεννόησης με τους εταίρους και μοιραία έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σενάρια περί οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος, ως μοναδικής λύσης σε ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο.

Η ΛΟΓΙΚΗ

Αυτή τη στιγμή, τα δυνατότερα σενάρια που εξετάζονται στις σχετικές συζητήσεις, επί τη βάσει της αποφυγής εκλογών ή δημοψηφίσματος, είναι δύο: Αφενός, η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, κατόπιν αδυναμίας του πρωθυπουργού να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, αν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, αλλά παράλληλα διαφοροποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της συμπολίτευσης, ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί (υπό την πίεση και του ξένου παράγοντα), προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία εκλογική περιπέτεια, να επιτρέψει τη δρομολόγηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα εφαρμόσει με μεγαλύτερη άνεση τη συμφωνία με τους δανειστές.

Αφετέρου, με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί είτε να βγάλει εαυτόν από την εξίσωση είτε να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τα κόμματα του λεγόμενου «μνημονιακού» τόξου (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και «Ποτάμι»), υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι οι όποιες διεργασίες θα πρέπει να αφορούν μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από την ένωση των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της πάση θυσία διαφύλαξης της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη και κατόπιν προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρόταση που διατύπωσε πριν από μερικές ημέρες η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπενθύμισε με νόημα ότι ακόμη και η σημερινή Βουλή διαθέτει «ευρωπαϊκή πλειοψηφία». Φυσικά, σύμφωνα με συνομιλητές της, η πρώην υπουργός κάθε άλλο παρά θα απέρριπτε το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αμέσως μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο, αν οι πολιτικές δυνάμεις έδειχναν σοβαρές διαθέσεις συνεννόησης.

Ιδιαίτερη δε σημασία έχει το γεγονός ότι υπέρμαχοι μιας προσπάθειας για σύσταση κυβέρνησης με στοιχεία εθνικής σωτηρίας έχουν δηλώσει όλο αυτό το διάστημα ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» συνάδελφοι της άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας -και μάλιστα στο σημείο αυτό συγκλίνουν απόψεις στελεχών που στην παρούσα φάση βρίσκονται σε διαφορετικά εσωκομματικά μετερίζια.

ΑΛΩΒΗΤΟΣ

Εκτός από την κ. Μπακογιάννη, σταθερά θετικοί (αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις και υπάρξουν οι κατάλληλες συγκλίσεις) στο ενδεχόμενο ενός οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα υλοποιήσει τα προβλεπόμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ξεπεράσει αλώβητος αυτόν τον σκόπελο, είναι βουλευτές που τοποθετούνται επίσης στον κεντροφιλελεύθερο πυρήνα της Ν.Δ. και παραμένουν πιστοί στο δόγμα «μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».

Ο λόγος για τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Ολγα Κεφαλογιάννη (που μέχρι νεωτέρας επέλεξαν να μην αμφισβητήσουν ευθέως την ηγεσία Σαμαρά παίρνοντας ρόλο στο «γαλάζιο» οργανόγραμμα), Νίκο Δένδια, Κωστή Χατζηδάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Γιώργο Κουμουτσάκο κ.ά.

Αντίστοιχες θέσεις εκφράζει, ως γνωστόν, σε κάθε ευκαιρία και ο Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ολοι τους έχουν στο επίκεντρο της πολιτικής σκέψης και ιδεολογίας τους τη συνεννόηση. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών, αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη που συνομιλούν μαζί τους για τη μετά Σαμαρά εποχή έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και την πιθανότητα της πολιτικής ρεβάνς από τη Συγγρού, σε περίπτωση εκλογών τους αμέσως επόμενους μήνες, οι οποίες μοιραία θα διεξαχθούν με λίστα. Οπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, θα προτιμούσαν ξεκάθαρα διαφορετικές λύσεις, ανεξάρτητα από την προοπτική κατάληψης κάποιου υπουργικού θώκου από τους ίδιους σε ένα τέτοιο σχήμα», τονίζουν οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία.

Η δήλωση Παπαμιμίκου και η στάση ΠΑΣΟΚ – «Ποταμιού»

Αίσθηση προκάλεσε η άποψη που εξέφρασε ο «ισορροπιστής» γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση» μίλησε ανοικτά για σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Μπορεί ο Α. Παπαμιμίκος να δίνει κάθε φορά το δικό του στίγμα, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να προέβη σε τέτοια δήλωση ο κορυφαίος θεσμικά κομματικός παράγοντας μετά τον πρόεδρο χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στα υψηλά κλιμάκια της Συγγρού», τονίζουν συνομιλητές του νεαρού πολιτικού. Την παράμετρο αυτή ενίσχυσε και η δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη, ενός εκ των πλέον φανατικών υποστηρικτών της διατήρησης του παρόντος status quo στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να αποτελέσει βασικό εταίρο σε ένα τέτοιου είδους κυβερνητικό εγχείρημα. Ουσιαστικά, η εν λόγω τοποθέτηση εκφράζει τις σκέψεις κάποιων συνομιλητών της «γαλάζιας» ηγεσίας που θεωρούν ότι μια οικουμενική κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την πολιτική δικαίωση της περιόδου 2012-2014 και, επιπλέον, θα βάλει ταφόπλακα στα μελλοντικά πολιτικά σχέδια του κ. Τσίπρα.

Στον αντίποδα, δεν λείπουν εκείνοι (ανάμεσά τους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) που διαμηνύουν σε όλα τα επίπεδα πως με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η Ν.Δ. θα εγκλωβιστεί εκ νέου πολιτικά και θα απολέσει τα όποια πλεονεκτήματα θα μπορούσε να κερδίσει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζει να θολώνει τα νερά όσον αφορά τη στάση του Κινήματος, «πράσινοι» βουλευτές δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν τη συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι θετική στην υπερψήφιση της συμφωνίας από το ΠΑΣΟΚ και τις όποιες πρωτοβουλίες για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και βουλευτές του «Ποταμιού», ειδικά μετά και την επίσημη τοποθέτηση Θεοδωράκη υπέρ της συμφωνίας, όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και αρκετοί άλλοι.