Αγρότες: Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των μπλόκων - Οι αντιδράσεις των παραγωγών, το μήνυμα Μητσοτάκη-Τσιάρα & τα "αγκάθια" (Εικόνες & Βίντεο)
Στο "τραπέζι" νέες κινητοποιήσεις
Όλα όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μεγάρου Μαξίμου
Μπλόκα αγροτών: Τα βλέμματα στραμμένα στις Συνελεύσεις
Τα βλέμματα μετά το πολυαναμενόμενο ραντεβού είναι πλέον στραμμένα στα μπλόκα και τις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα την Τρίτη (20/1). Οι γενικές συνελεύσεις αυτές θα κρίνουν το αν θα αποσυρθούν από τους δρόμους το τρακτέρ και αν οι παραγωγοί θα επιστρέψουν στα χωράφια, τις φάρμες και τα καΐκια τους. Τα σενάρια που εξετάζονται για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι η «απόβαση» στην Αθήνα για συλλαλητήριο, η αποκλιμάκωση με απόσυρση των τρακτέρ από τις Εθνικές Οδούς ή η παραμονή τους σε αυτές, οι κατά τόπους διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ή ακόμη και η «πολιορκία» της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, το αγροτικό κίνημα καλείται να αποφασίσει αν θα επιλέξει τη «σκληρή» γραμμή ή το δρόμο της αποκλιμάκωσης, μετά από 52 ημέρες κινητοποιήσεων, επομένως οι αποφάσεις δεν θα είναι εύκολες.
Μπλόκα αγροτών: Οι αντιδράσεις των παραγωγών μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, προσθέτοντας ότι «αύριο, Τρίτη, σε όλα τα μπλόκα της χώρας θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις όπου θα υπάρξει ενημέρωση για όλα όσα συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε». Επισήμανε ότι όλα τα χρήματα που πληρώθηκαν οι αγρότες της χώρας καταβλήθηκαν λόγω των πιέσεων των μπλόκων, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει τον δημοσιονομικό χώρο να λύσει τα προβλήματα, αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς, Θωμάς Μόσχος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «βρήκαμε τοίχο» και πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν απαντήθηκε καμιά από τις ερωτήσεις που τέθηκαν. «Ο κλάδος της κτηνοτροφίας οδεύει προς κατάρρευση», σημείωσε και είπε ότι «ζητήσαμε μια ειλικρινή απάντηση και δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης».
Τη μη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης εξέφρασε και ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, Παναγιώτης Περάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα όπως ο λαγοκέφαλος, τα θηλαστικά και η παράνομη αλιεία. Σχετικά με το τελευταίο θέμα τόνισε πως «εάν αντιμετωπιστεί η παράνομη αλιεία, θα κερδίσει και το κράτος, αλλά και οι αλιείς». «Θέσαμε τα αιτήματα του κλάδου, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι από τη σημερινή συνάντηση», είπε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Λεονταράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέθηκαν όλα τα προβλήματα της μελισσοκομίας, «κλάδος, ο οποίος εδώ και χρόνια εκπέμπει SOS», και υποστήριξε ότι θα πραγματοποιηθεί μια διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για να συζητήσουν αναλυτικά όλα τα ζητήματα του μελισσοκομικού κλάδου.
Η δήλωση του Κώστα Λεονταράκη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας: «Εκπροσωπώντας 55 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα σήμερα, ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό. Από δω και στο εξής δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα της μελισσοκομίας εκτενώς και λεπτομερέστατα, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αναφερθήκαμε σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι τώρα και έξι χρόνια, μάλλον και δεκαετίες, λιμνάζοντα και πλήττουν τη μελισσοκομία. Η μελισσοκομία εκπέμπει SOS τώρα και πολλά χρόνια, σήμερα ήρθαμε εδώ κρατώντας μικρό καλάθι. Το μόνο παρήγορο το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός έναντι της μελισσοκομίας, είναι ότι θα γίνει μία διυπουργική σύσκεψη με παρόντα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να επιλύσουμε άμεσα θέματα της μελισσοκομίας. Όσον αφορά... να κάνω μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα αυτής της διυπουργικής, εγώ προσωπικά κρατάω μικρό καλάθι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
«Παραγωγική η συνάντηση» λέει ο Τσιάρας για το τετ α τετ με τους αγρότες
Για μια παραγωγική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μετά το τέλος της σχεδόν 5ωρης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των παραγωγών, υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν όλα τα ζήτημα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα αναλύθηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η μειωμένη τιμή στο αγροτικό ρεύμα αλλά και ο τρόπος αφαίρεσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία. Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα όπως τα ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα μεγάλα αρδευτικά έργα καθώς και η σύσταση των αγροτικών επιμελητηρίων. «Πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα δούμε όλοι μαζί» είπε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αλλάζει κάτι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα υπάρξει εκπροσώπηση των αγροτών στις επιτροπές που αφορούν σε εμπορικές συμφωνίες, για την ΚΑΠ. Σημείωσε τέλος πως οι εκπρόσωποι των μπλόκων ζήτησαν μεταξύ άλλων πιο αραιή έκδοση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και επανυπολογισμό των λίτρων για το αγροτικό πετρέλαιο.
Μητσοτάκης: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τους αγρότες
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εκτόνωση της έντασης στο αγροτικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης με τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον εκδότη του Book’s journal και δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική που δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω με το να να παραμένουν στα μπλόκα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά και έτοιμος να διαχειριστώ οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.»
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δικαιολογημένα, επανέλαβε όμως ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. «Εμείς επιδιώκαμε αυτό τον διάλογο εξ αρχής. Οι πόρτες μας ήταν πάντα ανοιχτές», τόνισε, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι καθυστέρησε πολύ και πολλά από τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα και τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη αντιμετωπίσει, στον βαθμό φυσικά που μπορεί θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί και όλη αυτή η ένταση θα είχε εκτονωθεί πολύ νωρίτερα.»
Δείτε φωτογραφίες απο την συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου:
En