Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών S&D του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Σάκης Αρναούτογλου, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην ενότητα «Η Ευρώπη μας», από το Στρασβούργο και την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για το 2026, τοποθετήται εκτενώς για τα αγροτικά ζητήματα, τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, την πράσινη μετάβαση, την ευρωπαϊκή άμυνα και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής εξήγεί τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη συμφωνία Mercosur, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος στις εμπορικές συμφωνίες συνολικά, αλλά «όχι με κάθε κόστος». Τονίζει πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν διασφαλίζει επαρκείς και αυστηρούς ελέγχους στα προιόντα, γεγονός που απειλεί τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Έλληνες αγρότες, καθώς εισάγει προϊόντα αμφίβολης ποιότητας που δεν τηρούν τα  υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ιδιαίτερη έμφαση δείνειε στα προβλήματα ελέγχων και διαφάνειας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας αναφορά σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και στην κακή διαχείριση  των κοινοτικών κονδυλίων σε εθνικ'ο επίπεδο. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και της έλλειψης αποτελεσματικών μηχανισμών στήριξης.

Σε ότι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αναφέρει ότι το βασικό ζητούμενο είναι να δοθεί στους αγρότες ελπίδα και προοπτική, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι που δεν αξιοποιούνται σωστά. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη πλήρους διαφάνειας στη διαχείριση των επιδοτήσεων και των οργανισμών πληρωμών.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, παραδέχεται ότι έχει κόστος, αλλά υπογραμμίζει πως αν υλοποιηθεί σωστά και έγκαιρα μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα το ενεργειακό κόστος και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τη μεταφορά πόρων από την πράσινη ατζέντα προς την άμυνα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η σημερινή γεωπολιτική συγκυρία καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Τέλος, ο Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα λειτουργούν τελικά ως καταλύτης για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο και κρίσιμο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης