Ευρωπαίοι ηγέτες, Κομισιόν, δανειστές, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο σημειώνουν με έμφαση ότι χρειάζονται μέτρα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης και η χώρα να βρει την πορεία προς την έξοδο από την κρίση.

Η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα δέχεται πυρ ομαδόν από τους δανειστές, αλλά και αξιωματούχους της Ευρώπης και αρχηγούς κρατών προκειμένου να πιεστεί η Αθήνα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα. Ομπάμα και Μέρκελ κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση στις αναφορές τους στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θέλω να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σε νέες δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Κάθε μέρα μετρά, τονίζει η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Η καγκελάριος της Γερμανίας επαναλαμβάνει ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, όμως η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και για το αν φοβάται πτώχευση της χώρας, απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες».

Όπως είπε «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

«Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία».

Ομπάμα

Την ίδια ώρα στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου των G7. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «όλες οι χώρες της G7 έχουν θέσει στόχους μέχρι και το 2020 και θα πρέπει να ενθαρρύουν και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο».

«Η Αθήνα να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία» τόνισε ο Ομπάμα, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν κάποιες δύσκολες πολιτικές επιλογές.

«Και οι δύο πλευρές -και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές- πρέπει να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη της συμφωνίας, όλοι εργάζονται σκληρά για αυτή την κατάληξη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Γιούνκερ-Κομισιόν

Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε να διευκρινίσει πως «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο κανάλι Ν27, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 απέκλεισε ένα ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο υπογράμμισε πως χρειάζονται εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και τόνισε: «Στην περίπτωση που δεν τις έχουμε, δεν θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης».