Οι δανειστές πιέζουν η Αθήνα ελπίζει
<p><br /> Παραμένουν ακόμα οι διαφωνίες για το ασφαλιστικό<br /> </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Το κλίμα βαραίνει διεθνώς για την Ελλάδα παρ όλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία με τους δανειστές. Το μήνυμα που εστάλη από τους G7 είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ακόμα και με επώδυνες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει κάποια σύντομα συμφωνία αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα.
«Όλο το πρόγραμμα μας είναι γεμάτο με επώδυνες μεταρρυθμίσεις» απαντάει η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι το κείμενο των 47 σελίδων που έχει προτείνει δεν ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι απόρροια επώδυνων συμβιβασμών προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Οι πληροφορίες λένε ότι από τις επαφές που είχαν ο Νίκος Παππάς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες προέκυψε συμφωνία στα δημοσιονομικά ενώ το μεγάλο αγκάθι παραμένει το ασφαλιστικό. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη αναφορά στο χρέος.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να κάνει βήματα πίσω αποδεχόμενη ο χαμηλός ΦΠΑ να είναι στο 7% και ο υψηλός στο 23% προκειμένου να παραμείνει η έκπτωση στα νησιά και να μην αυξηθεί στην ενέργεια όπως ζητούν με την πρόταση τους οι δανειστές .
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν πάντως ότι στην συνάντηση της Τετάρτης η Αγκελα Μέρκελ ο Φρανσουά Ολαντ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ περιμένουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις –ισοδύναμα- από την Ελληνική κυβέρνηση αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία.