Εντολή για ρήξη μόνο με πρόωρες κάλπες
<p>Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκρίνει η πλειονότητα της κοινής γνώμης</p>
Η ελληνική περιπέτεια, η περιπέτεια της χώρας μας, έχει μπει στην πιο κρίσιμη φάση της. Την ώρα που όλοι οι πόροι (οικονομικοί και κοινωνικοί) στερεύουν, η κυβέρνηση Τσίπρα κορυφώνει την επιθετική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους μας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν να εκπνεύσει κάθε προθεσμία διαχείρισης των πραγμάτων.
Σε αυτό το κλίμα, η κοινωνική ανησυχία έχει χτυπήσει «κόκκινο»: 7 στους 10 (70%) δηλώνουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις και μόλις στο 29% το αίσθημα που κυριαρχεί είναι η ελπίδα. Η προεκλογική εικόνα, όπου το 50% δήλωνε πως νιώθει ελπίδα και το 45% ανησυχία, έχει αντιστραφεί πλήρως.
Επιπλέον, όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση περιορίζονται στο 46% (από το 69% που είχε καταγραφεί μετεκλογικά), ενώ όσοι θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση έγιναν ξανά πλειοψηφία και από το μετεκλογικό 24% υπερδιπλασιάστηκαν και κινούνται τώρα στο 48%.
Σε όλα αυτά, ας προσθέσουμε την αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, η οποία βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τότε που ξέσπασε η κρίση: Μόλις το 4% αξιολογεί θετικά την οικονομική κατάσταση της χώρας και στον αντίποδα το 78% αρνητικά.
Επιπλέον, αρχίζει να κλονίζεται κάπως και η μεγάλη πλειοψηφία που υποστήριζε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το ποσοστό όσων είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ έπεσε κάτω από το 80% και κινείται στο 79%, ενώ το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή αυξήθηκε και κινείται στο 19%.
ΣΤΗΡΙΞΗ
Παρά τις δραματικές αυτές αλλαγές του γενικού κλίματος και την έκδηλη ανησυχία, η κυβέρνηση δεν έχει χάσει την κοινωνική εμπιστοσύνη. Θα λέγαμε ότι η κοινωνική πλειοψηφία, ίσως ακόμη και τμήματα που δεν συμφωνούν με την πολιτική της, συμπαρατάσσονται μαζί της και τη στηρίζουν στη δύσκολη διαπραγμάτευση (59% δηλώνει ότι συμφωνεί με τον τρόπο που διαπραγματεύεται). Ακόμη περισσότερο, στηρίζουν τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα (70% εκφράζουν θετική γνώμη για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του). Εξάλλου, οι κομματικοί συσχετισμοί δείχνουν σχεδόν αναλλοίωτοι. Η πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 37,2% και η εκτίμηση ψήφου στο 45,0% (από το 45,6% του Απριλίου). Η Ν.Δ. κινείται ακόμη χαμηλά (στην εκτίμηση ψήφου 21,4%) και δεν φαίνεται να αποτελεί, υπό τις παρούσες περιστάσεις, απειλή για την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΡΗΞΗ;
Η πολιτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως εντολή για πλήρη ρήξη με τους εταίρους και δανειστές μας. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει σαφή και ομόθυμη θέση ως προς το δέον γενέσθαι αυτές τις πρώτες ώρες που το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε την πρόταση των εταίρων και δανειστών, ωστόσο -και παρά το βαρύ κλίμα που μεταφέρεται από τον Τύπο και τα κυβερνητικά στελέχη- το 47% (σχεδόν 1 στους 2) θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί την πρόταση και το 35% να την απορρίψει. Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη και έτσι μια σχετική πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού στο πλαίσιο της πρότασης που έχει κατατεθεί. Ωστόσο, το δύσκολο σημείο βρίσκεται στο ότι η πλειοψηφία αυτή δεν προέρχεται από τους υποστηρικτές-ψηφοφόρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το 33% τάσσεται υπέρ της αποδοχής της πρότασης και το 47% κατά (αντίστροφη εικόνα με τη γενική τάση). Στους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛ. ακόμη λιγότεροι είναι οι υποστηρικτές του συμβιβασμού, με μόλις 17%, ενώ κατά είναι το 50%. Βέβαια, αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος τάσσονταν υπέρ της συμφωνίας, τα ποσοστά αυτά μπορεί να άλλαζαν σημαντικά, ωστόσο σήμερα εμφανίζονται αρνητικοί. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν αποτελεί καν κείμενο προς διαπραγμάτευση.
Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της αποδοχής της συμφωνίας, με ποσοστά της τάξεως του 70%.
Σε κάθε περίπτωση, για την απόφαση για ρήξη, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, απαιτείται να γίνουν πρώτα πρόωρες εκλογές, για να ερωτηθεί το εκλογικό σώμα (64%).
Στην αντίθετη περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή μιας συμφωνίας που θα έχει την έγκριση της κυβέρνησης, το 73% (3 στους 4) πιστεύει ότι αρκεί η ψήφος της Βουλής και δεν απαιτείται προσφυγή στις κάλπες. Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός αυτών των σεναρίων και των τάσεων του εκλογικού σώματος μπορεί να μη βρίσκεται σε αντιστοιχία με τους κομματικούς σχεδιασμούς και κυρίως με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που έχει και την πολιτική πρωτοβουλία.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει και θεσμικά, αλλά και πολιτικά τον τελευταίο λόγο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Το ειδικό βάρος που διαθέτει αυτή τη στιγμή μπορεί να στρέψει τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνει τις σωστές επιλογές, για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Στο 23,6% η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, που καταγράφεται στο 19,5% (από 20,7% στην προηγούμενη μέτρηση). Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 37,2% (από 38,1%) και ακολουθούν Ν.Δ. με 17,7% (από 17,4%), «Ποτάμι» με 6,1% (από 6,3%), Χρυσή Αυγή με 4,4% (από 4,6%), ΚΚΕ με 4,3% (από 4,2%), ΑΝ.ΕΛ. με 3,2% (από 3,2%), ΠΑΣΟΚ με 2,9% (από 3,6%), ΚΙΔΗΣΟ με 1,7% (από 1,5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και Ενωση Κεντρώων με 1,1% (από 1,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του και στο Κέντρο, δεδομένου ότι στους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου χώρου καταγράφει ποσοστό 32,6%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 16,2%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καταγράφεται στο 23,6% (από 24,7%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 45% (από 45,6%) και τη Ν.Δ. 21,4% (από 20,9%). Τρίτο κόμμα είναι το «Ποτάμι» με 7,4% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,3%, ΚΚΕ με 5,2%, ΠΑΣΟΚ με 3,5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,8%, ΚΙΔΗΣΟ με 2,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,8% και Ενωση Κεντρώων με 1,3% . Σε σχέση με τους ποιοτικούς δείκτες της μέτρησης, παρατηρούνται σημαντικές αυξομειώσεις. Ειδικότερα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 46% (από 49%), θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 48% (από 41%) που πιστεύει ότι κινείται προς τη λάθος. Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά κατά 78% τη οικονομική κατάσταση της χώρας, έναντι 4% που την αξιολογούν θετικά και 17% ουδέτερα. Επίσης, αυτοί που πιστεύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες θα μείνουν ίδιες καταγράφονται στο 36%, αυτοί που εκτιμούν ότι θα καλυτερέψουν στο 24% και αυτοί που θεωρούν ότι θα χειροτερέψουν στο 37%. Αντίστοιχα, το 70% νιώθει ανησυχία για το μέλλον και το 29% ελπίδα.
Ζητούν κάλπες σε περίπτωση ρήξης
Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκρίνει η πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως φαίνεται στη μέτρηση, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και οδηγηθεί σε ρήξη. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και αν οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία το 64% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, για να έχει και την έγκριση του εκλογικού σώματος. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ 66%, Ν.Δ. 67%, Χρυσή Αυγή 86%, «Ποτάμι» 67%, ΚΚΕ 53%, ΑΝ.ΕΛ. 50% και ΠΑΣΟΚ 64%). Αντίθετα, το 30% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες. Στην περίπτωση, ωστόσο, που η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους δανειστές, το 73% πιστεύει ότι αρκεί η ψήφος της Βουλής και ότι πρέπει να αποφευχθούν οι έκτακτες εκλογές, ενώ το 22% προκρίνει την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες, για να δοθεί και η έγκριση του εκλογικού σώματος. Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (47%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των δανειστών και των εταίρων μας, με το 35% να διαφωνεί και το 9% να δηλώνει «εξαρτάται από την πρόταση». Παράλληλα, το 79% δηλώνει υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, έναντι το 19% που θέλει επιστροφή στη δραχμή. Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, το 85% υποστηρίζει ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση, έναντι του 10% που δηλώνει ότι θα πρέπει να μείνει όπως είναι. Σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, το 71% πιστεύει ότι δεν υπάρχει, σε αντίθεση με το 23%, που θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Πάντως, σχετικά με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το Eurogroup και τους θεσμούς, το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί, έναντι του 35% που διαφωνεί. «Π»
Ψηλά Τσίπρας και κυβέρνηση
Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, το 70% (από 68% στην προηγούμενη μέτρηση) των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη, σε αντίθεση με το 25% που έχει αρνητική. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του κ. Τσίπρα είναι θετική όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (92%), αλλά και σε αυτούς της Ν.Δ. (50%), της Χ.Α. (55%), του «Ποταμιού» (57%), του ΚΚΕ (51%), των ΑΝ.ΕΛ. (89%) και του ΠΑΣΟΚ (50%). Αντίστοιχη, αλλά με σημαντικές αυξομειώσεις είναι και η εικόνα στην αξιολόγηση της κυβέρνησης. Ειδικότερα, το 53% έχει θετική γνώμη για την πορεία της σημερινής κυβέρνησης, έναντι του 38% που έχει αρνητική.
Θέλουν επιστροφή Καραμανλή στη Ν.Δ.
Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θεωρούν καταλληλότερο να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία με επιτυχία στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι της παράταξης, όπως αποτυπώνεται στη μέτρηση. Ειδικότερα, την επιστροφή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να το οδηγήσει σε νέες εκλογικές νίκες επιθυμεί το 28% των ερωτηθέντων, έναντι 27% που πιστεύει ότι στην προεδρία πρέπει να παραμείνει ο σημερινός αρχηγός, Αντώνης Σαμαράς. Αντίθετα, ποσοστό 17% πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές μπορεί να τις κερδίσει η Ν.Δ. με επικεφαλής την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, 6% με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 4% με τον Νίκο Δένδια, 1% με τον σημερινό επίτροπο της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο και 3% με άλλον. Στο σύνολο των ερωτηθέντων (ψηφοφόροι όλων των κομμάτων) προηγείται ο Αντ. Σαμαράς, με 17%, και ακολουθούν η Ντ. Μπακογιάννη με 15%, ο Κ. Καραμανλής με 14%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 4%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 3% και ο Ν. Δένδιας με 2%. Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό 24% δεν τοποθετείται και το 17% πιστεύει ότι κανένας από αυτούς δεν μπορεί να οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές.