Δένδιας: Πύραυλοι Patriot και ζεύγος F-16 αποστέλλονται στη Βόρεια Ελλάδα για την κάλυψη της Βουλγαρίας - H απόφαση του ΚΥΣΕΑ (Βίντεο)
Ο Δένδιας είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με τον Βούλγαρο ομόλογό του
Ύστερα από αίτημα της Σόφιας και απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μια πυροβολαρχία Patriot μεταφέρεται στη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχυθεί η αντιβαλλιστική θωράκιση της Βουλγαρίας
Η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της αυξημένης ανησυχίας για τις συνέπειες της κρίσης στο Ιράν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ύστερα από αίτημα της Σόφιας και απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μια πυροβολαρχία Patriot μεταφέρεται στη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχυθεί η αντιβαλλιστική θωράκιση της Βουλγαρίας. Παράλληλα, δύο μαχητικά F-16 αναλαμβάνουν την επιτήρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής βοήθειας που παρέχει η Αθήνα, ενώ τον συντονισμό θα αναλάβουν δύο ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος υπουργός, την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, θα επισκεφτεί τη Σόφια.
Διαβάστε: Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας
Οι ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ
«Είχα χθες και σήμερα επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Ατανάς Ζαπριάνοφ. Κατόπιν σχετικού, χθεσινού, αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, είχα τη δυνατότητα να τον πληροφορήσω σήμερα πως η Ελλάδα θα παράσχει μέσα και προσωπικό για την προστασία της Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, ύστερα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταφέρεται, εντός των επόμενων ωρών, σε κατάλληλη περιοχή, εντός του βόρειου τμήματος της ελληνικής επικράτειας, πυροβολαρχία PATRIOT για την αντιβαλλιστική κάλυψη μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Βουλγαρίας. Επίσης, ένα ζεύγος F-16 μετασταθμεύει σε αεροδρόμιο της Βόρειας Ελλάδας, με αποκλειστική αποστολή την παροχή επιπλέον κάλυψης στη Βουλγαρία.
Επιπρόσθετα, για τον αποτελεσματικό συντονισμό, αποστέλλονται 2 ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σόφια. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι παραπάνω ενέργειες έγιναν ύστερα από αίτημά της Βουλγαρίας, χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και δεν επηρεάζεται κατ’ ελάχιστον η δυνατότητα αντιβαλλιστικής προστασίας της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου μου, θα επισκεφτώ τη Σόφια», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Σημειώνεται πως το στίγμα της ελληνικής στάσης είχε αποτυπώσει νωρίτερα σήμερα (06.03.2026) ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος γνωστοποίησε, με ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής 6 Μαρτίου, ότι είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό το,υ Ατανάς Ζαπριάνοφ. Όπως ανέφερε, ενημέρωσε τη βουλγαρική πλευρά ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της χώρας, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν
«Συνομίλησα εκ νέου με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, κ. Atanas Zapryanov, και τον ενημέρωσα ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Συνομίλησα εκ νέου με τον Βούλγαρο ομόλογό μου κ. Atanas Zapryanov και τον ενημέρωσα ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν.#Greece #Bulgaria pic.twitter.com/3SLkhp3TTV
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 6, 2026
Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών και το βράδυ της Πέμπτης (05.03.2026), κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας να συνδράμει στη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή.
Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Atanas Zapryanov με τον οποίο συζητήσαμε για τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 5, 2026
Υπογράμμισα την ετοιμότητα της χώρας μας… pic.twitter.com/63GyyST85x
En