Tου Γιώργου Λυκουρέντζου

Tην απόφαση να καλέσει άμεσα είτε την προσεχή είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να διαφωτίσει τα μέλη της για την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens έλαβε πριν από λίγο Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έπειτα από πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από τη συζήτηση δεν έλειψε η ένταση λόγω κυρίως των ενστάσεων που προέβαλε η Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε μεν υπέρ της κλήσεως τόσο του Γιάννη Στουρνάρα όσο και του  νυν Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος εφαρμόζει τώρα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ωστόσο δήλωσε πως από τη στιγμή που αμφότεροι αποτελούν μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης θα ήταν προτιμότερο η κλήση τους να μετατεθεί για το προσεχές διάστημα και μετά το πέρας ή όχι της συμφωνίας. Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα δεν δίστασε να αφήσει σαφείς υπαινιγμούς κατά της προέδρου της Βουλής ότι υπονομεύει τη διαπραγμάτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ στη διαδικασία και στο χρονοδιάγραμμα. Γιατί δεν αφήσατε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον κ. Βαλυράκη; Κι επειδή πολλά ακούγονται και οι υποψίες έχουν αυξηθεί ότι κάποιοι έχουν προσωπική ατζέντα και λειτουργούν κατά της κυβέρνησης, πρώτα να συνεννοηθείτε με την κυβέρνηση για αυτό». «Ελάτε τώρα κύριε Μεϊμαράκη που αγωνίζεστε εσείς για το καλό της κυβέρνησης» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του ο κ. Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σκάνδαλο επί σκανδάλου» προτείνοντας την κλήση και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ο κ. Λυκούδης του Ποταμιού τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί πως όσοι κληθούν θα κληθούν για να διαφωτίσουν και όχι ως ένοχοι για να απολογηθούν. Υπέρ της κλήσης Στουρνάρα τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α. Από την ΝΔ η κα. Ολγα Κεφαλογιάννη ψήφισε υπέρ, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης «παρών» και οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου καταψήφισαν.

Για μια ακόμα φορά πάντως η κα Κωνσταντοπούλου έκανε αναφορά στην υπόθεση της παραγγελίας τηλεφωνικών συσκευών Siemens από τη Βουλή επισημαίνοντας ως τουλάχιστον περίεργο το ότι τη μία ημέρα η ίδια αναφέρθηκε στα τηλεφωνικά κέντρα της Siemens στη Βουλή και την επομένη προέκυψε έγγραφο με παραγγελία νέων τηλεφωνικών συσκευών Siemens. Η Πρόεδρος της Βουλής κάλυψε τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση ο οποίος υπέγραψε κάνοντας λόγο για απόφαση η οποία παρεισέφρησε σε εκατοντάδες άλλες, όμως δεν κάλυψε αναλόγως άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής υποστηρίζοντας πως οι μηχανισμοί και η διαφθορά έχουν ρίζες παντού. Η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο στη Βουλή είναι Siemens και εγκαταστάθηκε έπειτα από «ασαφείς» διαδικασίες το 2000. Κόστισε  55 εκατομμύρια δραχμές ενώ οι συσκευές κόστισαν 20 εκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα το τηλεφωνικό κέντρο στο κτήριο της οδού Βουλής 4 είναι κι αυτό Siemens και παρελήφθη το 2002 αντί 87.637 ευρώ. «Η προμήθεια έγινε με απευθείας ανάθεση στον ΟΤΕ. Κάθε μέρα δυστυχώς ανακύπτουν και αποκαλύπτουμε ότι κάποιοι μηχανισμοί έχουν χαρακτήρα λερναίας Ύδρας» είπε η Πρόεδρος της Βουλής.