Ήσυχος: Ίσως αναζητήσουμε νέες πηγές οικονομικής βοήθειας
<p>Όπως εκτιμά ο κ. Ήσυχος στο πρακτορείο ειδήσεων <strong>ΡΙΑ-Νόβοστι</strong> η Τράπεζα των BRICS μπορεί να αποτελέσει μια «εναλλακτική» του ΔΝΤ, ως Τράπεζα αντίβαρο</p>
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, είναι μια ευκαιρία της Ελλάδας να διευρύνει τη συνεργασία της με τις χώρες των BRICS, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Ρωσίας Κώστας Ήσυχος.
«Η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Α. Τσίπρα θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη και θεωρεί το γεγονός αυτό εξαιρετική ευκαιρία, θα έλεγα μια ιστορική ευκαιρία», είπε ο κ. Ήσυχος στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή «ανοίγει νέες δυνατότητες για την Ελλάδα σε μια περιοχή, με την οποία διαθέτουμε παραδοσιακές σχέσεις, ιστορικές, θρησκευτικές, οικονομικές κλπ».
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο Κ. Ήσυχος επεσήμανε στη συνέντευξή του ότι «η Ελλάδα δεν μελέτησε ακόμη πλήρως όλο το "βάθος" των σχέσεών της με τη Ρωσία και υπολογίζει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες των BRICS, ειδικά σε ζητήματα ενέργειας». Πρόσθεσε επίσης ότι άλλοι εν δυνάμει τομείς συνεργασίας με τους BRICS είναι οι μεταφορές, τα προϊόντα διατροφής, ο τουρισμός, καθώς και η ίδρυση ρωσο-ελληνικών εταιρειών στο έδαφος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, η Αθήνα αναμένει «με ενδιαφέρον» τις συνομιλίες στην Αγία Πετρούπολη, ειδικότερα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης των συνομιλιών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας η Ελλάδα σχεδιάζει να μελετήσει λεπτομερώς εάν η ένταξή της στη νέα Τράπεζα είναι «ωφέλιμη για όλους».
Όπως εκτιμά ο κ. Ήσυχος η Τράπεζα των BRICS μπορεί να αποτελέσει μια «εναλλακτική» του ΔΝΤ, καθώς είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί «μια Τράπεζα αντίβαρο, η οποία δεν θα αντιγράφει πλήρως και δεν θα υπάγεται στο ΔΝΤ ή σε άλλον παρόμοιο θεσμό». Κατά τη γνώμη του Κ. Ήσυχου η νέα Τράπεζα πρέπει να βασιστεί «στο αμοιβαίο και πολύπλευρο ενδιαφέρον» όλων των χωρών-μελών.
Σχετικά με την προοπτική ένταξης στην Τράπεζα αυτή, ο κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι «φυσικά προς το παρόν δεν έχουμε κάτι, είναι ακόμη πολύ νωρίς, όλα βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης και δεν διαθέτουμε κανέναν πρακτικό τρόπο να αναλύσουμε την Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Ωστόσο στη θεωρία η συμμετοχή στην Τράπεζα θα μπορούσε να μας υποσχεθεί ορισμένα οφέλη». Κατά το ρωσικό πρακτορείο ο Κ. Ήσυχος χαρακτήρισε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ως ένα καλό πεδίο συζήτησης του μέλλοντος τόσο της Ελλάδας, όσο και μιας σειράς άλλων χωρών, στο πλαίσιο της νέας Τράπεζας, καθώς στο πλαίσιο των εργασιών του θα εξετασθούν ειδικότερα οι προοπτικές ανάπτυξης των παγκόσμιων και περιφερειακών οικονομιών σε συνθήκες γεωπολιτικών προκλήσεων.
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για ένα ενδεχόμενο Grexit ο κ. Ήσυχος σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές βρίσκονται «σε ένα δύσκολο και τεταμένο σημείο» και είναι πιθανό να αρχίσει να αναζητεί νέες πηγές οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η Ελλάδα δεν προτίθεται να αναγγείλει χρεοκοπία, αν και «φυσικά τα ΜΜΕ προσπαθούν να ασκήσουν μια τέτοια επίδραση στους λαούς και τα έθνη, ώστε να δημιουργήσουν αρνητική ατμόσφαιρα για την Ελλάδα στις διεξαγόμενες συνομιλίες».
Σχετικά με τις κυρώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η Ελλάδας εξαρχής υπέδειξε την βλαπτική επίδραση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και για τις δύο πλευρές, τάσσεται κατά των κυρώσεων της ΕΕ ως προς τη Ρωσία και υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις είναι πρόβλημα της Ευρώπης και πρόβλημα της Ρωσίας, είναι ένα ρωσό-ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ελλάδα εξαρχής υπέδειξε ότι οι κυρώσεις δεν θα ωφελήσουν καμία πλευρά», είπε ο Κ. Ήσυχος στο ρωσικό πρακτορείο. «Δεν υπάρχουν λόγοι για εχθρότητα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στις κυρώσεις.