«Πυρά» στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το αίτημα για εκλογές εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Απέναντι μικρόφωνα» με τον Σωτήρη Ξενάκη. Τόνισε ότι «δεν γίνονται όποτε θέλει ο καθένας», επαναλαμβάνοντας ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Πρόσθεσε πως θα αρθεί η ασυλία των 11 βουλευτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πως στο κόμμα της Χ. Τρικούπη «προσπαθούν να κάνουν την ανάγκη φιλότιμο για να εκφράσουν ένα λόγο πολιτικό ο οποίος κιόλας δεν συνάδει με τα δημοσκοπικά τους ποσοστά».

Για την πρόταση για το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, δε, ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Τάσου Γαϊτάνη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Σχετικά με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκλογές

Τ.ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Εκλογές δεν γίνονται όποτε θέλει ο καθένας, εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια κι αυτό πρέπει να είναι μια θεσμική κατάκτηση στον τόπο μας. Αυτή τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές την κάνουμε από το 2021 και η απάντηση είναι πάντα η ίδια ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Τ.ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Θα πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λένε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε με νούμερα πόσες φορές έχει αρθεί η ασυλία βουλευτών για διάφορα ζητήματα, αυτή τη φορά θα αρθεί η ασυλία 11 βουλευτών που το ζήτησαν οι ίδιοι για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει φυσικά το τεκμήριο της αθωότητας , θα δούμε πόσες και ποιες υποθέσεις θα παραπεμφθούν από τη Δικαιοσύνη στο δικαστήριο. Ούτε υπόδικοι είναι οι άνθρωποι ούτε αυτή τη στιγμή έχουν κατηγορηθεί για κάτι. Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν την ανάγκη φιλότιμο για να εκφράσουν ένα λόγο πολιτικό ο οποίος κιόλας δεν συνάδει με τα δημοσκοπικά τους ποσοστά.

Ερωτηθείς αν είναι με κομματική απόφαση να ψηφιστούν οι ασυλίες ή είναι στην κρίση του κάθε βουλευτή

Τ.ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Από τη στιγμή που το ζητούνε οι ίδιοι οι βουλευτές νομίζω ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην συμφωνήσει σε αυτό από τη στιγμή που οι άνθρωποι θέλουν να αξιολογηθεί η περίπτωσή τους από τη Δικαιοσύνη νομικά κι όχι πολιτικά από τη Βουλή. Από εκεί και πέρα το πως θα τοποθετηθεί ο κάθε βουλευτής στο δημόσιο λόγο έχει την ελευθερία να διατυπώσει την άποψη του.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Πρωθυπουργού για το ασυμβίβαστο

Τ.ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Αντί να είναι μια ευκαιρία αυτό να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για τις θεσμικές αλλαγές- εγώ δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε μόνο αυτή μπορούμε να το συζητήσουμε ευρύτερα – δείτε πως το αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ διά μέσω του κ. Βενιζέλου για παράδειγμα τοποθετείται πλήρως αρνητικά, με μια αυστηρότητα χωρίς να έρχεται να αντιπροτείνει κάτι. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.