Υπάρχει ένας δηµοσκοπικός αριθµός που αφορά το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος αναµένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα το επόµενο χρονικό διάστηµα. Και πιο συγκεκριµένα, το πότε ο πρώην πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο αριθµός αυτός είναι το 14,5% σε όλες τις δηµοσκοπήσεις και για εύλογο χρονικό διάστηµα. Τότε, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο αρχηγείο της Αµαλίας αναµένεται να σηµάνει συναγερµός, καθώς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα δείχνει ότι παγιώνεται στη δεύτερη θέση µε αξιώσεις, γεγονός που θα δηµιουργήσει πρόβληµα στους σχεδιασµούς του πρώην πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να ανακοινώσει τη δηµιουργία του νέου φορέα στις αρχές Σεπτεµβρίου, προκειµένου να πάει στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και να απαντήσει στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η πραγµατοποίηση αυτού του σεναρίου συγκεντρώνει ένα ποσοστό γύρω στο 50%, αφού ο πρώην πρωθυπουργός είναι πεπεισµένος ότι η περίοδος της ∆ΕΘ είναι η καλύτερη, προκειµένου το νέο εγχείρηµα να πάρει σάρκα και οστά. Κι αυτό γιατί µέχρι τότε θα είναι έτοιµος οργανωτικά, ενώ θα έχουν συγκροτηθεί σε όλη την Ελλάδα τα ψηφοδέλτια του κόµµατός του. Παράλληλα, µέχρι τότε τα νέα στελέχη θα έχουν κάνει την εµφάνισή τους στα τηλεοπτικά πάνελ και, άρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάνει τις όποιες διορθώσεις χρειάζεται να κάνει σε αυτόν τον τοµέα.

Διαβάστε: Αλέξης Τσίπρας: Τέλος ο απολογισμός, ανεβάζει στροφές για το νέο κόμμα - Η εμφάνιση στην Κρήτη ως πραγματικού αντιπάλου του Μητσοτάκη, το σχέδιο 3 αξόνων και το κάλεσμα σε "παλιούς" και "νέους"


Τσίπρας: Οι εναλλακτικές ημερομηνίες για την ανακοίνωση του νέου φορέα πριν από τον Σεπτέμβριο - Τα υπέρ και τα κατά

Ωστόσο, τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μη τσοτάκη να µελετά το ενδεχόµενο των πρόωρων εκλογών έχουν κάνει τον πρώην πρωθυπουργό να βλέπει και δύο άλλες ηµεροµηνίες. Η µία είναι µέσα στον Μάιο και η άλλη στα τέλη Ιουλίου. Οι δύο αυτές ηµεροµηνίες συγκεντρώνουν ποσοστά πραγµατοποίησης του όλου εγχειρήµατος γύρω στο 25% η καθεµία, αφού και στις δύο περι πτώσεις υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστεί να ανακοινώσει το νέο κόµµα µέσα στον Μάιο, αυτό θα αποτελεί µια ιδιαίτερα βιαστική απόφαση, αφού ακόµη δεν έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες που θέλει να κάνει σε οργανωτικό επίπεδο. Επίσης, παρά τη µεγάλη προσέλευση στελεχών, τα ψηφοδέλτια δεν θα έχουν δια µορφωθεί, άρα τα πράγµατα θα είναι σε έναν βαθµό προβληµατικά. Το τέλος Ιουλίου έχει πέσει στο τρα πέζι των συζητήσεων στην Αµαλίας, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι µέχρι τότε τα πράγµατα θα έχουν διαµορφωθεί, τα ψηφοδέλτια θα είναι σχεδόν έτοιµα, ενώ ο Αύγουστος θα µπορούσε να λειτουργήσει ως ένας επικοινωνιακός µήνας, κατά τον οποίο οι ψηφοφόροι θα συζητούσαν την επιστροφή Τσίπρα µέσα από το νέο εγχείρηµα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόµα και αν τελικά η επίσηµη ανακοίνωση της δηµιουργίας του νέου φορέα γίνει τον Σεπτέµβριο, µέχρι τότε θα έχουν πραγµατοποιηθεί µια σειρά από κινήσεις που θα κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον των πολιτών. Η ανακοίνωση των προγραµµατικών θέσεων από τον Γιώργο Σιακαντάρη είναι το πρώτο βήµα, καθώς µέσα από το κείµενο αυτό θα καταγράφονται οι θέσεις Τσίπρα για τον κόσµο της εργασίας, τη µείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των δηµόσιων αγαθών, τη δηµοκρατία και το κράτος και θα θέτει θέµατα όπως αύξηση µι σθών, 35ωρο κ.ά. Παράλληλα, κάθε εβδοµάδα θα βγαίνουν ονόµα τα από τα νέα στελέχη που έχουν ενταχθεί στο εγχείρηµα Τσίπρα. Οι άνθρωποι αυτοί θα µπουν και στη διαδικασία του «φροντιστηρίου», προκειµένου να µπορούν να πάρουν µέρος σε τηλεοπτικές συ ζητήσεις, καθώς µπορεί να είναι σηµαντικοί επαγγελµατίες στον τοµέα τους, δεν γνωρίζουν, ωστόσο, τουλάχιστον για την ώρα, το πώς θα πρέπει να αντιµετωπίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Την ίδια ώρα, στο άλλο στρατόπεδο των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εκνευρισµός, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, προκειµένου να προχωρήσει η ένταξή τους στο νέο εγχείρηµα. Με λίγα λόγια, το µόνο που ακούνε είναι ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συµφωνία µε την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. ∆ηλαδή, η πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει αυτήν τη στιγµή στα τυφλά και κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα δροµολογηθούν οι εξελίξεις.

Είvαι χαρακτηριστικό ότι ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, εµφανίστηκε να «προειδοποιεί» τον Σωκράτη Φάµελλο ότι θα ήταν καταστροφικό να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ξεχωριστά από τον Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό του ζήτησε να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα όργανα του κόµ µατος. Σε συνέντευξή του ο κ. Καλπάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι δυνάµεις που αντιλαµβάνονται την αναγκαιότητα εναλλακτικής πρέπει να προχωρήσουµε µε διαδικασίες και ενότητας και ανασύνθεσης. Γιατί βάζω και τη λέξη ενότητα µέσα; ∆ιότι θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη και θα είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το κόµµα Τσίπρα ξεχωριστά στις εκλογές. Κι αυτό πρέπει να το αποτρέψουµε, θα είναι αρνητική εξέλιξη. Και έχουµε ευθύνη, έχει και ο Σωκράτης Φάµελλος ευθύνη να την αποτρέψει και ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίως έχει ευθύνη να αποτραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη. Γι' αυτό µιλάω για την ανάγκη ενότητας να υπερβούµε τον κατακερµατισµό. Γιατί σωστά λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να υπάρξει πολλαπλασιασµός. ∆εν αρκεί η απλή άθροιση και συγκόλληση. Αλλά να µην υπάρξει και αφαίρεση ή διαίρεση, γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο τέλος της ηµέρας».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά