Βήματα προόδου για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας
<p>Θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες - Εξετάζεται από τους εταίρους η ελληνική πρόταση</p>
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου
Σταθερά βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής έγιναν σήμερα από όλες τις πλευρές. Δανειστές και εταίροι τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες θετικά σχετικά με τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά το καθοριστικό γεγονός της σημερινής ημέρας είναι η σύνοδος κορυφής από την οποία αναμένεται να δοθεί και το πολιτικό στίγμα της λύσης που όπως δείχνουν όλα θα δοθεί τις επόμενες ημέρες δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη στην τακτική σύνοδο των Ευρωπαίων αρχηγών.
Πρώτος έδωσε το στίγμα για το θετικό κλίμα ο πρόεδρος της Κομισίον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε «ότι πιστεύω ότι αυτήν την εβδομάδα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα » ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταινσεμπλουμ κινούμενος στην ίδια γραμμή είπε ότι οι θεσμοί θα επεξεργαστούν τις ελληνικές προτάσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας.
Η μέρα ήταν πλούσια από συναντήσεις , γεμάτη από επαφές και πλήρης από διαλόγους οι οποίοι έπαιξαν στον ρόλο τους στην διαδικασία εξομάλισης των σχέσεων των δυο πλευρών. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκαρντ όταν συναντήθηκαν το πρωί. Η επικεφαλής του ΔΝΤ μάλλον επιθετικά και με μία δόση ειρωνείας ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα « Μας θέλετε τελικά εδώ ;»
«Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε .Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική όπως για παράδειγμα στο θέμα του πολλαπλασιαστή . Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carta.Να πείτε και την άποψη σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».
Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός επεδίωξε να βάλει και πάλι στο παιχνίδι την Κριστίν Λαγκαρντ η οποία όλο το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν εκνευρισμένη από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που είχε μιλήσει για εγκληματικά λάθη του ΔΝΤ και που η ίδια η επικεφαλής του ταμείου θεώρησε ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε για … εγκληματική οργάνωση.
Το θετικό κλίμα που υπάρχει στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής ξεκίνησε από το πρωί και συγκεκριμένα από την στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών είδαν τις ελληνικές προτάσεις. Το μόνο που ενόχλησε τους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έφτασαν λίγο καθυστερημένα με αποτέλεσμα να μην γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση πάνω στο νέο ελληνικό σχέδιο σήμερα όπως είχαν προγραμματίσει .
Η Κριστίν Λαγκαρντ ήταν αυτή που ζήτησε μια χρονική παράταση προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι πλευρές ώστε να διαπιστωθεί αν τα νούμερα τα οποία αναφέρονται στην ελληνική πρόταση βγαίνουν ενώ για κάποιες ώρες υπήρξε και η ιδέα να αναβληθεί η σύνοδος αφού οι ηγέτες δεν θα μπορούσαν να λάβουν καμία απόφαση.
Η Ελληνική πλευρά διεμήνυσε και πάλι με σαφήνεια ότι οι κόκκινες γραμμές της σε ότι αφορά τις περικοπές των συντάξεων , την αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την πρόωρη συνταξιοδότηση ισχύουν ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 0,80 αντί του 1% που ζητούν οι εταίροι μας.
Η Κομισιόν και η Γαλλία μάλιστα πίεσαν προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση ενώ η Γερμανία και η Ισπανία θεωρούν ότι ο χρόνος και η αυστηρότητα πρέπει να εξαντληθούν.
Ο συνήθης ύποπτος Β.Σόιμπλε με τις δηλώσεις του φρόντισε να τορπιλίσει το καλό κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες ενώ οι εκπρόσωποι των χωρών που επηρεάζει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ζήτησαν μεγαλύτερη αυστηρότητα. Οι γκρίνιες πάντως σε αυτό το επίπεδο πέρασαν απαρατήρητες από τους ηγέτες της Ευρώπης αφού η πρόθεση των εταίρων και δανειστών είναι πλέον σαφής. Θέλουν λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα .
Σημαντική πάντως ήταν και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αφού ο πρωθυπουργός ήθελε να λάβει την διαβεβαίωση ότι θα στηριχτούν οι Ελληνικές Τράπεζες τις επόμενες ημέρες μέχρι δηλαδή και την σύνοδο κορυφής που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει λευκός καπνός για το θέμα της Ελλάδας. Ο διοικητής της ΕΚΤ έδωσε Deadline μέχρι τις 30 Ιουνίουστον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όσο αφορά τις ελληνικές τράπεζες και την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Για τις επόμενες ημέρες ο διοικητής της ΕΚΤ δεν έδωσε καμία εγγύηση σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Σημείωσε, δε, ότι κάνει και θα κάνει αυτό το διάστημα ό,τι μπορεί για τη σταθερότητα του εληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ζήτησε να υπάρξε σύντομα συμφωνία.