Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 
Τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και... τον «διάβολο προσωποποιημένο» -για τους κοινούς θνητούς, τον μεγαλοδικηγόρο Λι Μπουχάιτ, ειδικευμένο σε θέματα χρεοκοπίας υπερχρεωμένων χωρών- βλέπουν πίσω από όλες τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Οπως ισχυρίζονται, μάλιστα, πηγές της Κομισιόν, ο γνωστός δικηγόρος βρίσκεται πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στις αρχές του μήνα, όπως επίσης σε αυτόν αποδίδουν και την πατρότητα της ιδέας περί πιστωτικού γεγονότος, που φαίνεται ότι εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πιέσει τους δανειστές.

Αντιλαμβάνονται, μάλιστα, ότι το επιχείρημα για να ακολουθηθεί αυτή η στάση από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, όσο πιο αδιάλλακτη εμφανιστεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης, τόσο πιο πολλά θα κερδίσει, ενώ, παράλληλα, η Ε.Ε., φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει στις ελληνικές πιέσεις. Τα στελέχη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες παρακολουθούν όλο το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στην πραγματικότητα περιγράφει ένα default, προκειμένου -όπως λένε- να αποδειχθεί σωστή η θεωρία του για κατάρρευση των αγορών στην περίπτωση που η Ελλάδα δηλώσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των τρίτων. Σε αυτόν τον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνουν και τις πληροφορίες που διακινούνται στην Αθήνα από κυβερνητικά στελέχη ότι, εάν δεν βρεθεί γρήγορα λύση, τότε η κυβέρνηση θα δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής και της δόσης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Τόσο ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ όσο και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόλυτη εμπλοκή του Γιάνη Βαρουφάκη στο θέμα της διαπραγμάτευσης, και μάλιστα με αυτόν τον ακραίο τρόπο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός «έπαιξε εις βάρος τους ένα παιχνίδι δημιουργώντας τους την εντύπωση ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι πλέον εκτός του σκηνικού», ενώ, όπως λένε, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι όχι μόνο μετέχει στη διαπραγμάτευση, αλλά είναι αυτός που χαράσσει την πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες, με τη βοήθεια του γνωστού δικηγόρου και ειδικού στα θέματα αυτά Λι Μπουχάιτ.

Τα στελέχη της Κομισιόν θεωρούν, μάλιστα, ότι πριν πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στις αρχές του μήνα, προκειμένου να τον παρακαλέσει να παρέμβει προς το ΔΝΤ ώστε να ομαδοποιηθούν οι δόσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμβουλευθεί τον γνωστό δικηγόρο για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια. Μετά την απάντηση που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών ότι το ΔΝΤ δίνει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών χωρίς να την ονομάζει χρεοκοπία, η κυβέρνηση έστειλε και το σχετικό αίτημα προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

«ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΙ»

Οπως σημείωναν κορυφαίοι παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν, το δίδυμο Βαρουφάκη - Λι Μπουχάιτ είναι «καταστροφικό», αφού, πέρα από το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες απόψεις και αντιλήψεις, έχουν και τον ίδιο χαρακτήρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους θεωρούν «ασυγκράτητους», ενώ τους προσδίδουν και «τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά».

Η επαφή των δύο ανδρών έγινε πιο στενή τους τελευταίους μήνες, αφού ο Λι Μπουχάιτ τον περασμένο Απρίλιο έφυγε από το γραφείο του στη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται στη νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τους Ελληνες δημοσιογράφους που είχαν βρεθεί εκεί, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οταν ρωτήθηκε, μάλιστα, για ποιον λόγο γινόταν η συνάντηση με τον γνωστό δικηγόρο και αν η κυβέρνηση σκεπτόταν να προχωρήσει σε πιστωτικό γεγονός, ο υπουργός Οικονομικών είχε αποφύγει να απαντήσει. Ούτε το είχε διαψεύσει ούτε το είχε επιβεβαιώσει.
 
Δικής του εμπνεύσεως ήταν και το «κούρεμα» του χρέους
 
Ο Λι Μπουχάιτ έχει διαδραματίσει τον ρόλο του στην ελληνική κρίση, έστω και αν στο πλατύ κοινό δεν είναι γνωστός. Είναι ο δικηγόρος που συμβούλευσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προχωρήσει στο PSI το 2012, δηλαδή στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με την οποία η Αθήνα ελαφρύνθηκε από βάρη 100 δισ. ευρώ. Μια κίνηση, ωστόσο, που αμφισβητήθηκε και από αρκετούς, αφού έφερε στην ελληνική οικονομία και στην Κυπριακή Δημοκρατία άλλου είδους προβλήματα. Ο ίδιος, πάντως, ο Λι Μπουχάιτ είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για τις ενέργειές του, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στο site της εταιρείας όπου εργάζεται έχει ανεβάσει την απόφαση με την οποία η Ελλάδα δικαιώνεται έναντι της Σλοβακικής Τράπεζας (Slovak Βank) για το «κούρεμα» των ομολόγων.

Εχει τη φήμη του σκληρού δικηγόρου και γι’ αυτό οι πιστωτές τον αντιμετωπίζουν σαν τον «διάβολο προσωποποιημένο», όταν τον βρίσκουν απέναντί τους σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρεοκοπίας. Οπως έχει πει ο ίδιος, προτιμά να συντάσσεται με τα κράτη παρά με τους πιστωτές, γιατί αυτό έχει περισσότερη πλάκα. «Είναι ένα μείγμα πολιτικής, finance, νομικών και θεάτρου», εξηγεί. Βέβαια, τα αισθήματα είναι αμοιβαία, αφού και ο Μπουχάιτ κρατά στο γραφείο του έναν ογκώδη φάκελο με τον τίτλο «Γύπες», στον οποίο συγκεντρώνει όλες τις «βρωμιές» των επενδυτών που συνηθίζουν να εκβιάζουν τις χρεοκοπημένες κυβερνήσεις.