Bρισκομαστε σε μια κρισιμη καμπή, τόνισε ο πρωθυπουργός στον διάγγελμά του το μεσημέρι της Τετάρτης. Το δημοψήφισμα, όπως τόνισε, δεν αφορά την παραμονή την χώρα μας στην ευρωζώνη, αυτή είναι δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεσή της κυβέρνησης, σημείωσε, είναι η λύση. Μάλιστα μετά το δημοψήφισμα έπεσαν περισσότερες καλύτερες προτάσεις και εμείς στείλαμε τις αντιπροτάσεις μας.

Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά παραμείνει εκεί μέχρι τέλους, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Οι δυσκολίες είναι προσωρινές. Η δημοκρατική επιλογή είναι στον πηρύνα των ευρωπαικών παραδόσεων

Δεν υπάρχει πρόθεση ,ούτε σχέδιο να βγούμε από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εικόνες που είδαμε με τους ηλικιωμένους στις τράπεζες οφείλεται στην ασφυξία που έθεσαν οι εταίροι στις τράπεζες μετά την λήξη του προγράμματος.

Είναι απαράδεκτο σε μία Ευρώπη να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής, πρόεσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η επικράτηση ακραίων κύκλων είχε αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες για να περάσει ο εκβιασμός στον απλό πολίτη δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους συνταξιούχους "για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μία αξιοπρεπή σύνταξη δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες και γι αυτό τώρα μας εκδικούνται".

Οι σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν και σας ζητούν να πείτε ναι σε όλα είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Το όχι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και θα οδηγεί σε μία βιώσιμη συμφωνία".

Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές. Απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα. 

Το δημοψήφισμα δεν συνιστά πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις οδηγούν σε πραξικόπημα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έυχαρίστησε τους πολίτες για την ψυχραιμία που επιδεικνύουν και τους κάλεσε να ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι είναι η ευθύνη μας απέναντι στους γονείς μας και στα παιδιά μας, είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία. 

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή για νέο πρόγραμμα η οποία ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο αφού αποδέχεται τα προτεινόμενα μέτρα με κάποιες αλλαγές.

Με επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει:

Η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, με την εξαίρεση του 30% στα νησιά και αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 από τον Οκτώβριο.

Την απαντητική επιστολή δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times και σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχεται την πρόταση με τα προαπαιτούμενα που είχε καταθέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

-Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

-Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.