Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» και τον Νίκο Σαμοΐλη μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κος Βασίλης Λεβέντης. Όπως δήλωσε, το δημοψήφισμα ωφέλησε μόνο τον κ. Τσίπρα καθώς του δίνει την δυνατότητα να ρίξει τις ευθύνες στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο στην ουσία για μια αναμέτρηση πλουσίων με φτωχούς. «Ανάθεμα και αν ξέρει κανένας τι απάντησε στο δημοψήφισμα. Στο ευρώ απάντησε, στην συμφωνία απάντησε, ο καθένας ερμήνευε με το δικό του τρόπο τι απάντησε.  …Ειδικά νομίζω στο τέλος είχε φτάσει στο σημείο να γίνει αναμέτρηση πλουσίων με φτωχούς. Ήταν μια αναμέτρηση «λιγούρηδων» με εύπορους». 


Όπως είπε, το 61% των πολιτών που ψήφισαν «ΟΧΙ», ήταν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αποτυχημένοι πολίτες και ως επί το πλείστον ανήκουν στην Αριστερά. «Αλλά τι θα πει Αριστερός στις μέρες μας; Είναι ο αποτυχημένος πολίτης που μισεί το καπιταλιστικό σύστημα», πρόσθεσε.


Παραιτήσεις

Ο κ. Λεβέντης δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστες τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Κατά τον ίδιο, ο Αντώνης Σαμαράς έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τον Ιανουάριο και ο Γιάνης Βαρουφάκης κακώς διατηρούταν στην θέση του διότι, όπως λέει, είχε δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. 

«Δεν νομίζω ότι το δημοψήφισμα δημιούργησε αυτές τις εξελίξεις, ο Σαμαράς κακώς παρέμενε  ο δε Βαρουφάκης κακώς είχε τοποθετηθεί γιατί είναι οικονομολόγος θεωρητικός και στην εφαρμογή νοσεί. Δεν έχει ποτέ του δουλέψει εφαρμοστικά κάπου παρά μόνο σε ιδιωτικές εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.   Βαρίδι ήταν αλλά λόγω εγωισμών  στο ΣΥΡΙΖΑ του είχαν βάλει ήδη τον Τσακαλώτο άρα ο Βαρουφάκης ήταν διακοσμητικός», ανέφερε.

Συμφωνία

Όσο για την πολυαναμενόμενη συμφωνία, ο κ. Λεβέντης  δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός θα πάρει χειρότερο πακέτο μέτρων από ότι ήταν να πάρει διότι, όπως ανέφερε,  οι ξένοι δηλώνουν ότι θα γίνει από μηδενική βάση η συμφωνία. 

«Δεν υπάρχει πια στο τραπέζι ούτε η συμφωνία που είχαν προτείνει εκείνοι ούτε η συμφωνία που είχε προτείνει ο Τσίπρας. Το από "μηδενική βάση" είναι πολύ επικίνδυνο διότι πιστεύω ότι θα έχουμε μια κατάληξη και δεδομένου ότι θα πρέπει εντός της αύριον να γίνει συμφωνία γιατί αν δεν κάνουμε συμφωνία εντός της αύριον τουλάχιστον περιγραμματικά, δεν ανοίγει ο ELA και πάμε για τρίτη εβδομάδα με τράπεζες κλειστές και μετά θα έρθει η κατάρρευση διαφορετική. Άρα, καταλήγουμε  ότι πολύ σύντομα πρέπει να γίνει το περίγραμμα της συμφωνίας, άρον-άρον σταύρωσον αυτόν, έχει περιθώριο ο Τσίπρας να πει σε κάτι όχι; Εγώ σας λέω όχι γιατί ο χρόνος πιέζει», επισήμανε. 

Όσο για το χρέος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκτίμησε πως αυτό που μπορεί να διεκδικήσει ο πρωθυπουργός από τους δανειστές είναι μια απλή δήλωση.

«Μια δήλωση θα πάρει. Δήλωση είχε πάρει και ο Σαμαράς, μια υπόσχεση είχε πάρει ε! δεν μπορεί να πάρει  κάτι διαφορετικό τούτος. Η Ελληνική κοινωνία φλέγεται για να ανοίξουν οι τράπεζες οπότε μήπως καταπιεί και αυτό το χάπι». 

Σε ερώτηση τι θα έκανε σήμερα σε περίπτωση που εκείνος ήταν Πρωθυπουργός, απάντησε πως από το 2009 η Ένωση Κεντρώων ήταν υπέρ ενός τρίτου δρόμου αντιμετώπισης της κρίσης. 

«Ο πρώτος τρόπος ήταν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που απλώσανε το χέρι για δανεικά και για μνημόνια. Δια αυτού του τρόπου γλυτώσαμε τη χρεοκοπία με το να συνάπτουμε μνημόνια και να δανειζόμαστε. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός που είπε ο Τσίπρας «καταδικάζουμε όλα τα μνημόνια και είμαστε μια χώρα που πρέπει να μας σεβαστούνε, μπορούμε μόνοι μας», διάφορα τέτοια τα οποία απεδείχθησαν και αυτά γελοιότητες και τελικώς θα πάει σε μνημόνιο και δη τρις χειρότερο του Σαμαρά.   Ο τρίτος δρόμος που έλεγε η Ένωση Κεντρώων ήταν να κάνουμε οικειοθελές μνημόνιο, εμείς σαν Ελλάδα χωρίς τους δανειστές. Δηλαδή να πάμε να απολύσουμε τους 1.500 από τη Βουλή που είναι συγγενείς των βουλευτών, τους 12 χιλιάδες αποσπασμένους να τους γυρίσουμε στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν. Στους 319  χιλιάδες τριπλοσυνταξιούχους να τους πούμε μια σύνταξη θα διαλέξετε όποια θέλετε… Επίσης έχουμε και 400 χιλιάδες συνταξιούχους που ενώ λαμβάνουν πάνω από 1.000€ εργάζονται και δια αυτού του τρόπου συμβάλλουν και στην παραοικονομία και δεύτερον καταλαμβάνουν και θέσεις που θα έπρεπε να καταλάβει ο άνεργος. Μετά έχουμε αργόμισθους στις ΔΕΚΟ, στους δήμους. Η Ελλάδα κατ ‘ εμέ είναι ένα χαμαιτυπείο απέραντο. 
Ο τρίτος δρόμος λοιπόν θα ήταν συμμάζεμα των ασωτιών και θα ζητάγαμε δυο μήνες από την ΕΕ περιθώριο για να το πράξουμε και αφού κάναμε αυτό θα πηγαίναμε στους ξένους και θα λέγαμε εμείς σαν Ελλάδα κάναμε ότι μπορούσαμε. Αυτά θα κατέβαζαν το έλλειμμα από το 11-12 στο 2-3 τότε θα πηγαίναμε στους ξένους  και θα λέγαμε δεν θέλουμε δανεικά, θέλουμε τα ομόλογα των τριών πρώτων ετών να τα μεταθέσετε πιο πέρα ώστε αυτά τα 30 δις ετησίως να τα ρίχνουμε εντός Ελλάδος σε ανάπτυξη για να δουλέψει κόσμος και να μην ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση.

Και δεύτερη κίνηση τα 130 δις που φύγανε στο εξωτερικό θα τους λέγαμε αν μεν τα φέρετε πίσω θα δώσετε μόνο 15% , αν όμως τα αφήσετε εκεί θα κάνουμε συμφωνίες με τις κυβερνήσεις να τα κατασχέσουν όλα.  
Νομίζω ότι δεν έχει κάνεις κανένας σοβαρές προσπάθειες στο θέμα των χρημάτων του εξωτερικού  όλοι συζητούν αλλά επειδή έχουν συγγενείς, φίλους, χρηματοδότες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή νομίζω ότι με ελαφρά πηδηματάκια γλιτώνουν όλοι». 

Τέλος, όσον αφορά στην επόμενη μέρα, είπε πως υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια είναι να υπογράψουν ένα βαρύτατο τρίτο μνημόνιο, πολύ χειρότερο των δύο προηγουμένων το οποίο, όπως υποστηρίζει, είναι αμφίβολο αν θα περάσει από την Βουλή και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή να πάμε για δραχμή.