Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να προσέρχονται στην συνεδρίαση και να αποφασίζουν για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την διαπραγμάτευση επί της νέας πρότασης που θα καταθέσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής. Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη μάχη που θα αναμένεται να δώσει η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει. 

Να σημειωθεί ωστόσο πως όπως μετέδωσε το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα, υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αγωνιώδη έκκληση για βοήθεια προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Τσίπρα αιτείται άμεσης οικονομικής βοήθειας, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντός των επόμενων 48 ωρών.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για την χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ φαίνεται να αφορά συμφωνία-γέφυρα για την εξυπηρέτηση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μια συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. 

Δηλώσεις Υπουργών 

Ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε πως "μέχρι τώρα η Αθήνα λέει ότι δεν θέλει πρόγραμμα, αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει δυνατότητα στα πλαίσια της Ευρωζώνης να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Αθήνα να δούμε τι θα μας πει. Οποιος γνωρίζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες ξέρει τι πρέπει να πει και τι να κάνει".

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φάνηκε ηπιότερος προς την Αθήνα. «Εάν τώρα σβήσουμε τα χρέη, χωρίς να αλλάξει κάτι θεμελιωδώς στην Ελλάδα, δε θα κερδίσουμε τίποτα. Θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την πιθανότητα να μειωθεί το χρέος, αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», είπε ο Αντικαγκελάριος 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του τόνισε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ελλάδος, εκτιμώντας ότι θα είναι αξιόπιστες. Σημείωσε χαρακτηριστικά «δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να ακούσουμε από την Αθήνα ποιό σχεδιάζει να είναι το επόμενο βήμα της για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Να δούμε την πρότασή της, να εξετάσουμε αν είναι αξιόπιστη και να προχωρήσουμε. Θα πιάσουμε το νήμα από την αρχή».

Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί προσερχόμενος στην συνεδρίαση τόνισε πως κανείς δεν επιθυμεί ένα Grexit. Διαφωνούμε σε πολλά, αλλά όλοι είμαστε διατεθειμένοι να κλείσει μια συμφωνία. Οι Έλληνες μίλησαν την Κυριακή αλλά πρέπει να ακουστούν και οι άλλοι στην Ευρωζώνη. 

Μάικλ Νούναν (Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών)

«Το Eurogroup θα συμβουλεύσει τη Σύνοδο. Έχουν επέλθει πολλές ενδιαφέρουσες εξελίξεις, έγινε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μία λύση που να είναι κατάλληλη σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις χώρες. Δεν έχει εικόνα από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε μία νέα πρωτοβουλία και ελπίζω να είναι βιώσιμη. Κανείς δεν θέλει να ωθήσει την Ελλάδα εκτός τροχιάς τον επόμενο μήνα. Κανείς δεν θέλει Grexit. Η αλήθεια είναι ότι η Ιρλανδία ήθελε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη άρα εξετάζουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτή είναι η θέση μου. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και το πρόγραμμά της θα είναι βιώσιμο».

Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών)

Θέλουμε κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πολλά τα διακυβεύματα, πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, αν υπάρξει δέσμευση για να δανείσουμε χρήματα θα πρέπει να έχουμε όρους. Δεν θα προβούμε σε ελάφρυνση χρέους. Η πόρτα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αλλά ο χρόνος τελειώνει. Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά θα πρέπει να μας δείξει ότι θέλει να μείνει. Δεν εξετάζουμε δάνειο - γέφυρα. Χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα το ζήτημα του χρέους, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικουλίνα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει πρώτα να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης.
Προσερχόμενος στο Eurogroup, ανέφερε επίσης ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50%.

Yanis… no more

 Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν περιλαμβάνει Γιάνη Βαρουφάκη, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τον διαδέχτηκε, καλείται να δώσει μια οριακή μάχη με τους Υπουργούς Οικονομικών των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, για να πείσει ότι οι νέες προτάσεις τις οποίες κομίζει η ελληνική κυβέρνηση, μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης, με ορίζοντα την επίτευξη συμφωνίας.

Μιας συμφωνίας που η ελληνική πλευρά αναζητεί εναγωνίως, καθώς το… οξυγόνο τελειώνει, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το “κούρεμα” στα ενέχυρα των ελληνικών ομολόγων, παρόλο που διατήρησε αμετάβλητο τον ELA.

Το τρέχον 24ωρο εκπνέει η… ψυχολογική προθεσμία των 48 ωρών, που είχε θέσει η κυβέρνηση Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από την πλευρά της ΕΚΤ, και να φανεί φως στο βάθος του τούνελ, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές τράπεζες, και να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά.

Στο Eurogroup διεξάγεται το… πρώτο ημίχρονο του αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας και το τέλος του δράματος για την Ελλάδα. Με τους Ευρωπαίους να μην δείχνουν να βιάζονται, όπως φάνηκε και από την πρωινή ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο λόγος πλέον στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Κυρίως δε… στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκάμπριελ: Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα

Τζον Κίτμερ: Έκκληση για συμφωνία σε όλες τις πλευρές

Σόιμπλε: "Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχει βοήθεια στην Ελλάδα"

Μοσκοβισί: Κανείς δεν θέλει Grexit

Φερχόφστατ: Να έρθει ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω να έχει αξιόπιστες προτάσεις η Ελλάδα