Δεν έχω σχέδιο να βγάλω την Ελλάδα από το Ευρώ, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε κάθε τόνο στην δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα και υπογράμμιζε ότι αύριο θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων στους Θεσμούς. 

Επίσης τόνισε πως: 'Εάν διαπραγματευόμασταν με την Κομισιόν θα είχαμε βρει άμεσα λύση» και πρόσθεσε σέβομαι όλες τις απόψεις ακόμη και αυτές που είχαν μια ειδική προοπτική.

Δεν έχουμε στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα από το Ευρώ. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν εντολή για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, όχι για να βγούμε από το ευρώ. Δεν έχω κανένα δεύτερο σχέδιο για να βγάλω την Ελλάδα από το Ευρώ.                                        

Δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά και ζητάμε την υποστήριξή σας να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι χρέος μας να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελληνική κυβέρνηση παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές στο εσωτερικό, παρά την κρίση έχουμε την λογική να ενώνουμε δυνάμεις. Αναφέρθηκαν πολλοί εδώ μέσα στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Να σας πω όμως ότι ο Σοφοκλής με το αριστούργημά του την Αντιγόνη μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκιο των ανθρώπων» .

Σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε όλοι να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία, σημείωσε ότι δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ευρώπη κι ότι είναι κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός πως είναι ανάγκη η ενωμένη Ευρώπη να παραμένει ενωμένη κι όχι διαιρεμένη. 

Την δική του απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την δευτερολογία του σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

"Οι επίτροποι βρίσκονται με τον Πρόεδρο της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα. Πάντα γίνονταν μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Αλλά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν καταφέραμε να βρούμε λύση" δήλωσε χαρακτηριστικά 

«Είναι η τελευταία έκκληση που γίνεται αυτή τη στιγμή και για εμάς και για την Ελλάδα, δήλωσε ακόμα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, με το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM». 

Τσίπρας: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους 5 μήνες

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με τις τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων να δείχνουν και τις προθέσεις για τα όσα θα ακολουθούσαν. Μετά τις τοποθετήσεις Γιούνκερ και Τουσκ, που ήταν στο ίδιο κλίμα με την επιθετική στάση που κράτησαν και χθες απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την πρώτη τοποθέτησή του. 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως: «Είναι τιμή για μένα να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα και στην Ευρωζώνη συνολικά. Μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που πήρε μέρος ενεργά στην διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Η γενναία απόφαση του ελληνικού λαού με τις τράπεζες κλειστές και με την τρομοκρατία δεν αποτελεί εντολή ρήξης, αλλά εντολή συμφωνίας με την Ευρώπη της αλληλεγγύης. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους 5 μήνες.  Τα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας όμως οφείλονται στα προγράμματα των τελευταίων πέντε ετών.

«Ελπίζω ότι με τις προτάσεις μας θα καταφέρουν με ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Τα προγράμματα διάσωσης και τα Μνημόνια, όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά δυστυχώς απέτυχαν. Δεν βελτίωσαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής, ανάμεσα στις τράπεζες τους ολιγάρχες και το κρατικό κατεστημένο.

Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να συμβούν στην Ελλάδα. Αυτό είναι η Αλήθεια.

Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τελος του τούνελ υπάρχει φως που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».

Προσπαθούμε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη.

Ας μετατρέψουμε την ενωμένη Ευρώπη σε διαιρεμένη Ευρώπη".