Λύση χωρίς Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα
<p>Η ξαφνική στροφή της Γερμανίας που αναζητά πλέον λύση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «ξεκλείδωσε» τις εξελίξεις</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Με την σύνοδο κορυφής να βρίσκεται στον αέρα παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ακόμα και η ώρα που οι αρχηγοί των κρατών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες η Αθήνα τρέχει για να προλάβει τα στενά χρονοδιαγράμματα που τις έβαλαν οι εταίροι.
Και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις το να μην γίνει η σύνοδος είναι ένα μάλλον καλό σενάριο αφού εάν γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις από τους εταίρους σήμερα στο Euroworking group και αύριο στο Eurogroup ίσως να μην χρειαστεί η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής. Άλλωστε με ένα τρόπο το σενάριο αυτό το προκρίνουν όλες οι πλευρές που θέλουν λύση αφού ξέρουν ότι σε μια σύνοδο κορυφής τα πράγμα θα είναι πιο δύσκολα δεδομένων των συσχετισμών.
Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαίοι και δει οι Γερμανοί άρχισαν να μιλούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θέμα το οποίο ήταν ταμπού για το Βερολίνο.
«Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτό» είπε και ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα, «γιατί θα παραβίαζε το σύστημα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» .Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία αναφέρθηκε στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκλείοντας ωστόσο ένα «κλασσικό» κούρεμα. Πάντως δεν απέκλεισε ότι θα δεχθεί και κάποια άλλη πρόταση για την ρύθμιση για το χρέος.
Η λύση την οποία φαίνεται να προκρίνει η Γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ένα «reprofiling» του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια μείωση των επιτοκίων και μια επιμήκυνση του μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις δηλώσεις των ευρωπαίων με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού όπως είναι γνωστό η απομείωση του χρέους ήταν και είναι το βασικότερο αίτημα από την Ελληνική κυβέρνηση , αίτημα που μέχρι σήμερα δεν αποδεχόταν η πλευρά των Ευρωπαίων.