Με 17 απώλειες ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς με βάση το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Παρά το γεγονός ότι στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να μετατρέψει πολιτικά την διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και εκείνο του υπουργού Οικονομικών  οι απώλειες για το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές.

Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν οι κυρίες Ψαρέα και Γαϊτάνη, «παρών» δήλωσαν οι Υπουργοί Π.Λαφαζάνης και Δ.Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής  Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι  Αγλ. Κυρίτση, Γ.Σταθάς, Θ.Σκούμας, Σ.Λεουτσάκος, και Κ.Λαπαβίτσας, ενώ ηχηρές ήταν οι απουσίες των Γ.Βαρουφάκη (έστειλε επιστολή υπερψήφισης ωστόσο δεν προσμετρήθηκε), Ελ.Αυλωνίτου, Δ.Κοδέλα, Ελ. Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Β.Κυριακάκη.

Λίγη ώρα μάλιστα μετά το τέλος της ψηφοφορίας 15 βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ, γνωστοποίησαν με επιστολή τους ότι παρά τη θετική τους ψήφο για τη διαπραγμάτευση είναι αντίθετοι στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία και ψήφισαν ΝΑΙ για να μην χαθεί η δεδηλωμένη

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να μην υπάρξει κάποια αντίδραση προς το παρόν. 

Αλέξης Τσίπρας

Με ναρκοπέδιο παρομοίασε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δικαιολογήσει το πως το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. "Δε ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως δύναμη για μια καλύτερη συμφωνία" είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, τη ρύθμιση του χρέους και τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. "Κάνω ότι υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό" τόνισε, δείχνοντας και το άγχος που του έχει προκαλέσει η κριτική ότι αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αλλοίωσε την εντολή του δημοψηφίσματος.  

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι θα μιλήσει σε προσωπικό τόνο.  "Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, ακόμη και κάτω από εκβιασμούς, δεν λογάριασα πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία" ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας "κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου για να προσασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα. Μοναδική μου δύναμη σ' αυτή την δύσκολη διαπραγμάτευση η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού."

Διαβάστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

​"Εμείς δεν είχαμε ανάγκη από εξουσιοδοτήσεις" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία και να μην κρύβεται πίσω από τους υπουργούς. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οδήγησε τη χώρα στις εκλογές με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την επίθεση λέγοντας ότι η κυβέρνηση έφθασε τη χώρα τρεις μέρες πριν από τη χρεοκοπία. "Κάτι που δεν είχε πετύχει άλλος πρωθυπουργός" είπε χαρακτηριστικά. Κριτική άσκησε και για τη μεθόδευση σχετικά με το δημοψήφισμα. Τον διαθέσιμο χρόνο, αλλά και το ασαφές ερώτημα. "Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά στην οικονομία υπάρχουν και τα δημιουργούν οι αποτυχημένες πολιτικές που δε μπορεί να λυθούν με δημοψηφίσματα" προσέθεσε.

Διαβάστε τι είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Χειραψία Τσίπρα-Μεϊμαράκη​

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την έκπληξη μιλώντας μόνο για τριάντα δευτερόλεπτα

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΚΚΕ. "Εξαπατήσατε το λαό, υφαρπάξατε τη ψήφο του, εκβιάσατε και το ΝΑΙ και τον ΟΧΙ" τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και εξήγησε τη στάση του Περισσού. "Μας ενδιέφερε η επόμενη μέρα, το τι θα ξημερώσει για το λαό και όχι πως θα περάσουμε μια κρίση" επισήμανε και χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ "Μνημόνιο 3".

Διαβάστε την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ

Πάνος Καμμένος

"Θέλω να σας πω τις απόψεις μου να αποφασίσουμε μαζί τι θα κάνουμε" ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και δήλωσε ότι ντρέπεται που το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν στα αγγλικά.

Διαβάστε την ομιλία του Πάνου Καμμένου

Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ήθελε η Πρόεδρος της Βουλής να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου "οχυρώθηκε" πίσω από τομν κανονισμό της Βουλής που προβλέπει ότι επιτροπές και ολομέλεια διεξάγονται σε διαφορετικές ημερολογιακές ημέρες. Τελικά η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 11:30 της Παρασκευής.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί ερμήνευαν τις κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως μία προσπάθεια να μπλοκάρει τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (περιορίζοντας τον χρόνο που θα είχαν στη διάθεσή τους) και να παρεμβάλει εμπόδια... στην πτήση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις Βρυξέλλες και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μάλιστα ζήτησε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων να διεξαχθεί η συνεδρίαση νωρίς το πρωί του Σαββάτου κάτι που οδηγούσε σε ακύρωση της πτήσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν πέρασε από τη διάσκεψη αφού η Πρόεδρος της Βουλής δεν βρήκε υποστήριξη ούτε από το ίδιο της το κόμμα.