Παραιτήθηκε από αναπληρώτρια υπουργός και βουλευτής η Νάντια Βαλαβάνη
<p>ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις, εμπόδιο για την παραμονή της - Διαψεύδει η κυβέρνηση</p>
Τον δρόμο της παραίτησης επέλεξε σύμφωνα με πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, όχι μόνο από το υπουργείο αλλά και από τη βουλευτική της έδρα.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και τα μέτρα τα οποία φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.
Ειδικότερα δύο επιμέρους σημεία είναι αυτά που στέκονται βασικά εμπόδια για την παραμονή της στην κυβέρνηση.
ΤΑΙΠΕΔ
Η αλλαγή της μορφής και της φιλοσοφίας του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μετρατρέπεται σε Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κα η σύνδεσή του με τον λογαριασμό των 50 δισ. ευρώ, που δεν δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο μετά από πιέσεις κρίνεται ως απαράδεκτη από τη Νάντια Βαλαβάνη.
100 δόσεις
Η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν αποκλειστικό έργο της Νάντιας Βαλαβάνη και παρά τις αντιδράσεις απέδωσε, φέρνοντας έσοδα στο κράτος σε μία εποχή που τα οικονομικά δεδομένα βρίσκονται στα χειρότερά τους. Η αλλαγή στις ρυθμίσεις τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι απέδωσε κρίνεται ως άδικη από την ίδια.
Οι διαφωνίες πάντως με το 3ο Μνημόνιο ίσως να μην είναι ο μοναδικός λόγος παραίτησης.
Βόμβα μεγατόνων έσκασε στη Βουλή με τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, επικαλούμενο δημοσίευμα ιστοσελίδας να ζητάει από την κυβέρνηση να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει πληροφορίες που θέλουν Υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έσπασε προθεσμιακή κατάθεση και να προέβη σε ανάληψη 200.000 ευρώ μόλις δύο ημέρες πριν να κλείσουν οι τράπεζες.
Ο κ. Αυγενάκης επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας notioanatolika.gr (http://www.notioanatolika.gr/parapol /8675-ypourgos-tis-kyvernisis-mazepse-oles-tis-prothesmiakes-katatheseis-tou-liges-ores-prin-to-kleisimo-ton-trapezon) σύμφωνα με το οποίο, υπουργός – δεν κατονομάζεται – που δεν πολιτεύεται στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά διατηρεί λογαριασμό στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στην συγκεκριμένη πόλη ζήτησε τηλεφωνικά από τον διευθυντή του υποκαταστήματος και κατάφερε να αποδεσμευτούν 200.000 ευρώ από τον προθεσμιακό του λογαριασμό, να μεταφερθούν σε φάκελο και να παραδοθούν στο σπίτι στενού συγγενή του.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα όλα έγιναν μόλις δύο ημέρες πριν από την ΠΝΠ για το κλείσιμο των τραπεζών πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Υπουργός έδειχνε να γνωρίζει τι έμελλε να συμβεί: «... ο λόγος για ιδιαίτερα προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα ο οποίος έδειξε να γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. ... το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος - δεν δραστηριοποιείται πολιτικά στη συγκεκριμένη περιοχή - επικοινώνησε το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου με τον διευθυντή ενός από τα πέντε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και απαίτησε να αποδεσμεύσει άμεσα τις προθεσμιακές καταθέσεις που είχε εκεί μαζί με δύο στενά συγγενικά του πρόσωπα. Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν άμεσα και λίγη ώρα αργότερα υπάλληλος της τράπεζας μετέφερε ένα ποσό που έφθανε τα 200.000 περίπου ευρώ στο σπίτι του ενός από τα δύο συγγενικά πρόσωπα του υπουργού» αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει στην ερώτησή του πως:
«Η ύπαρξη τέτοιων δημοσιευμάτων ή, ακόμη περισσότερο, η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και κρίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων (εάν υπάρχουν) για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αποτελει χρέος όλων μας η προστασία του «υγιούς» πολιτικού συστήματος της χώρας, η απονομή της δικαιοσύνης και η απρόσκοπτη λειτουργία της αντικειμενικής και αξιόπιστης ενημέρωσης, και, ως εκ τούτου, παρακαλώ για την άμεση διερεύνηση του θέματος και για την δημοσιοποίηση των ευρημάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε τα πάντα ώστε να διελευκανθεί το ζήτημα αυτό και να λάμψει η αλήθεια».
Καταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης ερωτώντας:
1. Υπάρχει Υπουργός της κυβέρνησής σας που έκανε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;
2. Προτίθεστε να ζητήσετε να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου;
3. Υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλος/η της κυβέρνησής σας ή βουλευτές έχουν αποδεσμεύσει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;
4. Ζητώ, εκ νέου, να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (...), όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών της Κυβέρνησης που αποτελούν μέλος του οικονομικού επιτελείου»