Η Ντέλια Βελκουλέσκου είναι η νέα επικεφαλής της ομάδας των τεχνικών κλιμακίων που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, καθώς  παίρνει την θέση του Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής,  θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Η 40χρονη επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, έχει τη φήμη της σκληρής τεχνοκράτισσας, καθώς έδειξε τα δόντια της όπου της ανατέθηκε αποστολή.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου. Στην Κύπρο μάλιστα απέκτησε και το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».  Τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνά-πυκνά ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο.

Παρά την σκληρότητα που αντιμετωπίζει όποιον έχει απέναντί της, όλοι εκφράζονται με κολακευτικά λόγια για την σιλουέτα της, όσο αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από τις δεδομένες ενδυματολογικές επιλογές της, ενώ επικρίνουν ακριβώς αυτές τις τελευταίες: ταγέρ με ...θρησκευτική ευλάβεια, κυρίως σκουρόχρωμα, τελείως άτονες μπλούζες, αδιάφορα παπούτσια και σχεδόν καθόλου βάψιμο. Η πλέον ανάλαφρη νότα στην εμφάνισή της Βελκουλέσκου είναι μάλλον τα φουλάρια που συχνά χρησιμοποιεί.

Απόφοιτος σχολείου στο οποίο πήγαιναν τα παιδιά της ρουμάνικης νομενκλατούρας, βρέθηκε με υποτροφία να σπουδάζει στις ΗΠΑ και να τελειώνει το κολέγιο Ουίλσον. Στη ζωή συνδέθηκε με τον διάσημο Ρουμάνο ιατρό - βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί για τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις.

Η Ντέλια, όμως, προτίμησε να ειδικευθεί στις «μεταλλάξεις» κοινωνιών. Οι μελέτες της είχαν αρχικά ως αντικείμενο τη Λατινική Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής, ωστόσο το 2009 αποφάσισε να καταπιαστεί με την χώρα που αποδείχθηκε «πειραματόζωο' για την εφαρμογή πρωτόγνωρων μεθόδων σωτηρίας: η μελέτη της με τίτλο «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Αλλες Χώρες», της έδωσε το διαβατήριο για τα μέρη μας.