Με διαδικαστικά εμπόδια από την Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής με εικοσάλεπτη καθυστέρηση. Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής είναι το γεγονός ότι επί μία ώρα συζητούνταν όχι η πρόταση για την διαδικασία της συνεδρίασης αλλά η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των κομμάτων να εξαπολύουν επίθεση προς την ίδια. 

Μετά από συζήτηση μίας ώρας οι δύο προτάσεις για τη διαδικασία τέθηκαν προς ψήφιση από την ολομέλεια με την άποψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου για συζήτηση μίας ώρας να μειοψηφεί για ακόμα μία φορά και την ίδια να αφήνει την έδρα.

Δένδιας: Η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κωνσταντοπούλου

"Να αποσυρθούν οι καταγγελίες από την πρόεδρο της Βουλής ή αλλιώς, η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Κωνσταντοπούλου" ανέφερε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επί της διαδικασίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.

Ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε επίθεση προς την Πρόεδρο της Βουλής με αφορμή την πρωτοβουλία της να αποστείλει επιστολές στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα στις οποίες κάνει λόγο για κατάλυση του Συντάγματος.

"Δεν είναι δυνατό η Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει κατάλυση του Συντάγματος" ανέφερε με έντονο τρόπο ο Νίκος Δένδιας.

Φίλης εναντίον Κωνσταντοπούλου για τη διαδικασία και την επιστολή σε Τσίπρα και Παυλόπουλο

"Θα ζητούσα μεγαλύτερη δημοκρατική προσήνεια και κατανόηση των περιστάσεων. Ζητώ όλοι μας και δεν βγάζω κανέναν από αυτό τον θλιβερό διάκοσμο να αρθούμε πάνω από εύκολες μικροκομματικές ροπές και να έχουμε συνείδηση ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους του τίμιου μόχθου που περιμένουν τη σύνταξη και που προϋπόθεση είναι να προχωρήσουμε την σύμβαση που έχει συνομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση" ανέφερε ο Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ολομέλεια της Βουλής. 

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά "Πρέπει να πω κα Πρόεδρε ότι κι εμείς θα θέλαμε να υπάρχει μια πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Θα μπορούσαμε και χθες να συνεδριάσουμε και σήμερα να είχαμε δεύτερη μέρα. Δεν ξέρω για ποιον λόγο δεν έγινε αυτό το πράγμα και εκεί οφείλετε μια απάντηση εσείς. Το σκέλος είναι γνωστό προ πολλού καιρού"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας "Λαμβάνω σοβαρά υπ’όψιν μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος απορρίπτει τη διαδικασία που του υποβάλατε".

Θεοχάρης

«Η επιστολή σας, πολύ δε περισσότερο αν πραγματοποιήσετε την εικαζόμενη σκέψη σας να τη στείλετε και στο εξωτερικό, αποτελεί πρόταση μομφής κατά της κυβερνήσεως», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε:

«Η επιστολή αυτή μέμφεται την ελληνική κυβέρνηση. Και δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να αφήνει αυτή τη μομφή αναπάντητη».

Βούτσης προς Κωνσταντοπούλου: Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση

Ευθείες βολές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στη Βουλή αφού κοιτώντας το προεδρείο είπε χαρακτηριστικά "Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, αλλά μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται, πλην όμως δεν υπάρχει κανείς που να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση"

"Αυτό είναι αυτονόητο όπως είναι αυτονόητο ότι ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής, το  Σύνταγμα και τον τηρούμε ακόμα και  σε οριακές διατάξεις και διαδικασίες με τις οποίες στο παρελθόν είχαμε σοβαρές διαφωνίες.

Ομως βρισκόμαστε εντός πλαισίου αυτών των διαδικασιών» είπε και συμπλήρωσε "Τηρούμε τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα ακόμα και σε οριακές καταστάσεις. Η κυβέρνησή μας όπως και όλη η Βουλή είμαστε εκλεγμένοι. Εκφράζουμε με την παρουσία μας και τη δημόσια συζήτηση τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Ουδείς μπορεί να πει ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’υπαγόρευση. Πιεζόμαστε αλλά μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συμβιβάζεται. Με αυτή την έννοια κρινόμαστε όλοι . Για εμάς είναι σαφές ότι υπάρχει συλλογική μνημη στο λαό μας που είναι ζωντανή και ενεργή και αποτρεπτική κάθε προσπάθειας εσωτερικής ή εξωτερικής για οποιαδήποτε θεσμικό πραξικόπημα"

Μητσοτάκης: Κυρία Κωνσταντοπούλου μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη

"Χαίρομαι που αναγνωρίζετε την ιδιοκτησία του πρώτου Μνημονίου της Αριστεράς" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είπε προς τον Πρόεδρο της Βουλής "Δεν θα απευθύνεστε σε αυτή την αίθουσα για κάποιους που απεργάζονται την κατάλυση της Δημοκρατίας. Όταν μιλάτε για προτάσεις μομφής προσέξτε μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε "Το δικαίωμα της πρότασης μομφής ανήκει στους βουλευτές και δεν ξέρετε τι μπορεί να τύχει".

Τσακαλώτος: Σήμερα είμαι το... hors d'oeuvre, το κυρίως πιάτο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης

Με μία σφοδρή επίθεση στον Ανδρέα Λοβέρδο ξεκίνησε την ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ολομέλεια της Βουλής ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενιαία δεν είχε σημασία ποιος ήταν Υπουργός Οικονομικών. Αυτή είναι η αλήθεια. Όποιοι προσπαθούν να διαιρέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε καλούς και κακούς δεν θα βρουν συμμάχους. Μην επενδύετε στον διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα διαψευσθείτε" ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λέγοντας "Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την ευθύνη για το bank run στις τράπεζες – Έλεγαν ότι με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα βγαίναμε από την Ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες περιλαμβάνει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και την τραπεζική εποπτεία, βοηθάει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών .

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε "Σήμερα είμαι το... hors d'oeuvre, το κυρίως πιάτο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης"

Θεσμική απάντηση προς την Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε ο Νίκος Δένδιας

Απευθυνόμενος τόσο προς τον Νίκο Βούτση όσο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκίνησε την ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του προς τον υπουργό Εσωτερικών για την αποδοχή της ιδιοκτησία του προγράμματος ενώ προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι δεν του αρμόζει ο καταγγελτικός λόγος. 

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε στην άποψή του για θεσμική απάντηση προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή και υποστηρίζοντας ότι "Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν χωρίς θεσμική απάντηση".

Στο ζήτημα των προαπαιτούμενων ανέφερε ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν μπορεί να αλλάζει κάθε τρεις μήνες ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής ενώ υπεθύμισε ότι υπάρχουν τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια, για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την οδηγία του υπουργείου Οικονομικών ως θετική κίνηση λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι κατά 62% μέτοχος του τραπεζικού συστήματος.

Τσίπρας: Έκανα λάθη, ηττήθηκα, αλλά δε μετανιώνω για τον αγώνα που έδωσα

Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και ξεκίνησε δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαδικασία που ακολουθούμε δεν είναι μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είμαι ομαλές και οι συνθήκες με τις οποίες η πλειοψηφία την εφαρμόζει. Αλλά δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το γράμμα, αλλά και την ουσία".

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε το γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία: "Την περασμένη Δευτέρα οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο διαπραγμάτευσης. Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της Ευρώπης που παραμένει προσκολλημένη στη λιτότητα".

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης κάναμε λάθη. Όχι μόνο δε μετανιώνω που δώσαμε τη μάχη, αλλά είμαι υπερήφανος. Που σηκώσαμε το ανάστημα του ελληνικού λαού. Θα μου πει κάποιος ηττηθήκατε. Πράγματι. Αλλά αυτός ο αγώνας δε θα πάει χαμένος".

"Ο καρπός βγάζει βλαστάρια" είπε χαρακτηριστικά. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός αρθρογράφου που παρομοίασε την κυβέρνηση με τον ξεροκέφαλο που χτυπάει το κεφάλι στον τοίχο, στο τέλος όμως αφήνει και στον τοίχο κάποιες ρωγμές. "Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρεια νίκη" σημείωσε.  

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, βρήκε ως διαφορά μεταξύ των προηγούμενων και του δικού του μνημονίου το ότι το τελευταίο δεν είναι δικής του εμπνεύσεως. Αποστροφή που προκάλεσε ειρωνικά μειδιάματα στους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού. Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η εναλλακτική που είχε η κυβέρνηση ήταν το Grexit και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. ¨Η άτακτη χρεοκοπία δεν είναι ούτε περήφανη, ούτε πατριωτική επιλογή" τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι δεν έσωσε τους τραπεζίτες, αλλά τους πολίτες που θα έχαναν σε μία νύχτα τις καταθέσεις τους.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ποσό των νέων δανείων που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να γυρίσει σελίδα, προσπερνώντας τη συναίνεση ως δεδομένη όταν υπάρχει κίνδυνος, λέγοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν και πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει το βάρος της στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα των μεγαλοκαταθετών εξωτερικού, την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε συνδυασμό με αναζήτηση επενδύσεων.

Θλίβομαι για όσους ταυτίζουν την κυβέρνηση της Αριστεράς με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, απάντησε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Αλέξης Τσίπρας. "Σε ότι αφορά στο δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα δικαιώματα του λαού και όχι αγώνας για θέσεις και αξιώματα. Και αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι να το εγκαταλείψω" διακήρυξε.

Μεϊμαράκης: Στηρίζουμε και ψηφίζουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Ως παράδοξα χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσα συμβαίνουν στη Βουλή αφού όπως είπε αισθάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά στο εσωτερικό του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

"Τα προαπαιτούμενα που ψηφίζουμε ανοίγουν τον δρόμο για το τρίτο μνημόνιο" είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε "με το πρώτο νομοσχέδιο πριν από μία εβδομάδα δόθηκαν χρήματα από τους δανειστές και άνοιξαν οι τράπεζες και σε αυτή την εξέλιξη ήταν σημαντική η συμβολή των 250 βουλευτών".

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ που αναδείχθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες δεν εξαφανίστηκαν. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που θέλουν να βγούμε από το ευρώ και σε αυτούς βγάζω το καπέλο, φοβάμαι όμως εκείνους που λένε ότι δεν το θέλουν αλλά μας οδηγούν εκεί.
 
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ρώτησε: "Υπολογίσατε πόσο κόστισε στην χώρα ο συμβιβασμός που κάνατε ενώ απορρίψατε την συμφωνία που θα μπορούσατε να έχετε πριν από μήνες. Η Ευρώπη αλλάζει και εμείς δεν είμαστε μέσα. Στο γερμανικό κοινοβούλιο το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την συμφωνία. Δεν υπάρχει δεξιό και αριστερό μνημόνιο, υπάρχουν αναγκαίες πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο". Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πράξεις και παραλείψεις που επιδείνωσαν την κατάσταση στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και για αθέτηση υποσχέσεων προς τον ελληνικό λαό. "Φέρατε πιο επώδυνη πρόταση από αυτή που απορρίψατε στο δημοψήφισμα" είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε με σκωπτικό τρόπο: "Υποδεχθήκατε τους τροϊκανούς σήμερα που ήλθαν στα υπουργεία;". "Τα στοιχεία μίας κακής συμφωνίας μπορούμε να τα συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε".

Εξηγώντας την θετική ψήφο στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων είπε: "Η ΝΔ συμφωνεί με εσάς μόνο στον εθνικό σκοπό, στηρίζουμε την Ελλάδα και την πατρίδα και ψηφίζουμε "ναι" για να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που εξ αιτίας σας χάσαμε. Σας καλώ να αποδεχθείτε τα θετικά που άφησε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και να χτίσετε πάνω σε αυτά".

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέπτυξε το δικό του πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ: "Εκπροσωπείται το βαθύ κράτος, όλους εκείνους που δεν θέλουν να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα και η εργασία σε αυτόν τον τόπο. Εκπροσωπείτε τον κρατισμό, βάζετε φόρους στον ιδιωτικό τομέα για να συντηρήσετε ένα μεγάλο και αντιπαραγωγικό κράτος. Εμείς θέλουμε ένα πιο μικρό κράτος με επιτελικό ρόλο. Η ΝΔ κοιτάζει το μέλλον και επιλέγει τον μεσαίο δρόμο χωρίς κραυγές με διάλογο, επιλέγει τον δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου που έχει κέντρο τον άνθρωπο και εργαζόμαστε για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης".

Στην απάντησή του στον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ για να μην προλάβουν τα θετικά της πολιτικής της και κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είπε δε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έδωσαν τίποτε στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και έτσι εμμέσως βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ.