Αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των πιέσεων των δανειστών από τη μία πλευρά και την ανάγκη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση τώρα μόλις αρχίζει καθώς η πλευρά των δανειστών με την επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις πρώτες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη έχει διαμορφώσει εικόνα για τον φετινό προϋπολογισμό αλλά και τις ανάγκες των επόμενων χρόνων. Επόμενο βήμα , εκτός από τις άμεσες δράσεις για το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης, είναι πάνω στα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία να διαμορφώσουν προβλέψεις και μέτρα για την επόμενη τριετία. 

Την Τρίτη  συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την συνάντηση δανειστών – ΤΑΙΠΕΔ. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν την ελληνική πλευρά με τους δανειστές να μην δείχνουν διατεθειμένοι να κλείσουν πρόχειρα τη διαπραγμάτευση.  

Σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Από την πλευρά του το ΔΝΤ ζητά πολύ σκληρά μέτρα, προκειμένου να εκταμιεύσει προς τη χώρα μας τη δόση ύψους των 25 δισ. Ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα άμεσα ( ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κάλυψη χρηματοδοτικού κενού, 7, 2 δις επιστροφή του δανείου γέφυρα κλπ). Με την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Αυγούστου να πλησιάζει  ( τότε πρέπει να πληρωθεί η δόση των 3,2 δις ευρώ στην  ΕΚΤ), όλο και απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της διαπραγμάτευσης.  

Από τις πρώτες επαφές με στελέχη του ΔΝΤ η κυβερνητική πλευρά βρέθηκε με 16 νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες (έως τον Νοέμβριο) να έχει ψηφίσει και εν συνεχεία υλοποιήσει μια σειρά σκληρών και επώδυνων μέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων, το Ασφαλιστικό, τα φορολογικά, τις ανάγκες των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια», την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τις νέες ανατροπές στην έκτακτη εισφορά και τα εργασιακά.
Στο Ασφαλιστικό οι απαιτήσεις αφορούν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων.

Καυτή πατάτα για την ελληνική πλευρά η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα, η αύξηση των συντελεστών για μεσαία- υψηλά εισοδήματα, η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία. 

Στο Δημόσιο εξετάζεται νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση και «ψαλίδι» στα επιδόματα, καθώς και μείωση των αμυντικών δαπανών με έμφαση στο προσωπικό και στις προμήθειες.