Ο Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής , μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή "Κεντρικό Μαγκαζίνο" με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην επίσχεση εργασίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ζήτησαν ποτέ να τον δουν και εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν.

"Έξι μήνες είμαι Υπουργός και ουδέποτε μου ζήτησαν ραντεβού να με δουν. Ας το αποδείξουν για θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Το πρόβλημα είναι ότι καθυστερεί, υποτίθεται, να πληρωθεί ο Μάρτιος και βάζουν στο τραπέζι και εκκρεμότητες που είχαν με τα ασφαλιστικά ταμεία, πριν την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Εγώ εκτιμώ ότι είναι και άλλοι λόγοι που δεν θέλουν να τους πουν. Σήμερα συνεννοήθηκα με τον αναπληρωτή υπουργό να τους δει μαζί και με τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο, δική μας όμως πρωτοβουλία όχι δική τους. Πάντα υπάρχει καθυστέρηση σε αυτό το θέμα, δεν έγινε τώρα, τώρα θυμηθήκαν να κάνουν την απεργία. Δεν υπάρχει φορέας θεσμικός του χώρου που να μην το έχω δει μια και δύο φορές και αιφνιδιάζονται μάλιστα, γιατί είχαν συνηθίσει να τους βλέπουν μετά από 6 μήνες, αιφνιδιάζονται όταν σε 3-5 μέρες τους έχω δει και δεν θα έβλεπα έναν σύλλογο; Θα είχα κανένα λόγο;".

Ο κ. Κουρουμπλής τοποθετήθηκε και για την εκστρατεία του Υπουργείου, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και την ενημέρωση που οφείλουν να έχουν οι πολίτες, ούτως ώστε να προφυλαχθούν:

"Η χώρα, με μελέτες που υπάρχουν και έρευνες που γίνονται τα επόμενα 20 χρόνια, ενδεχομένως να έχει να αντιμετωπίσει μια έξαρση στα φαινόμενα του καρκίνου. Αυτό δυστυχώς είναι μια μεγάλη απειλή που δεν τη συνειδητοποιούμε, γιατί μας τρώει η καθημερινότητα. Μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτεία οφείλει να δει μέσα από την επιστήμη, πως μπορεί να προλάβει και να περιορίσει και αναχαιτίσει αυτά τα φαινόμενα. Θα μπορούσε να το αφήσει κανείς στην τύχη του παίζοντας το παιχνίδι των φαρμακευτικών εταιρειών. Κάποιοι κερδίζουν και από αυτά. Εμείς λοιπόν, κάναμε μια σκέψη μήπως κάποιες εξετάσεις που συνδέονται με φαινόμενα που έχουν πυκνότητα, μαστογραφία ή psa κλπ να βρούμε έναν τρόπο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, να υποστεί η πολιτεία το κόστος και με κάποιο τρόπο να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτή την εξέταση. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, έχουν γίνει και σε άλλες χώρες παρόμοιες προσπάθειες. Στην Ελλάδα κάνουμε αυτή τη στιγμή μια προσπάθεια σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου για 60 χιλιάδες ανθρώπους δωρεάν και έχουν πάει 7 χιλιάδες"