Γεροβασίλη: Οι εκλογές είναι πιθανές
<p>Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο</p>
Την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση μετά το σημερινό πέρας του πρώτου κύκλου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.
Προς επίρρωση της διατυπωθείσης αισιοδοξίας της, η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε σημερινή δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία «είμαστε πραγματικά κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».
Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από το υπό διαμόρφωση περιεχόμενο της συμφωνίας, είπε ότι «η συμφωνία η οποία συγγράφεται, το έχουμε πει και από την πρώτη στιγμή ότι είναι εκ μέρους μας μια υποχώρηση. Αναγκαία υποχώρηση, όμως, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα και την άτακτη χρεοκοπία. Επομένως, έχουμε υποχωρήσει και από το πρόγραμμά μας και από τις αρχές μας. Αυτό είναι δεδομένο και δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κρύψουμε. Από κει μετά, όμως...»
Η κ. Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγγράψει μια συμφωνία η οποία δεν θα υλοποιηθεί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, και μετά απ' αυτό το κείμενο θα έχουμε και εφαρμοστικούς νόμους, αλλά και σημεία στα οποία δεν θα έχει λήξει η διαπραγμάτευση, ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κλπ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, κρίσιμα και καθοριστικά για την ελληνική πραγματικότητα και για το σπίτι του καθένα συμπολίτη μας».
Ερωτηθείσα για τις 100 δόσεις, είπε ότι «είναι ένα μέτρο το οποίο ξανασυζητείται, είναι η αλήθεια, και ενδεχομένως, (…) να δουν και κάποια κριτήρια αυτή τη φορά και να μην είναι όπως πριν».
Παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος με τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη να μην ψηφιστεί η συμφωνία από τους βουλευτές, αλλά αρνήθηκε την ύπαρξη ενδοκυβερνητικού προβλήματος με την συγκέντρωση υπογραφών κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
«Δεν έκανε εκτίμηση ο πρωθυπουργός ότι ο κ. Πανούσης δεν θα είναι υπουργός. Τότε θα είχαμε θέμα» είπε χαρακτηριστικά.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ υπουργών και της προέδρου της Βουλής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ενόχλησή της, «αλλά μέχρι εκεί», καθώς «ο καθένας παίρνει και την ευθύνη αυτών που λέει και αυτών που κάνει και για πώς θα το κάνει και πότε».
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε την πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, χωρίς να ορίζεται επακριβώς, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα θέματα του πολιτικού συστήματος. Εμείς έχουμε θέσεις γι` αυτό και επεξεργαζόμαστε διαρκώς ρεαλιστικές προτάσεις περί αυτού του μεγάλου ζητήματος».
Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το όλο ζήτημα συνδέεται με το αναλογικότερο σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορεί να εκφράζονται και να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά. Σήμερα, επειδή δε τους συμφέρει, στέκονται απέναντι ως να ήταν πάραυτα υποστηρικτές της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια αντίφαση η οποία δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη».
Πρόσθεσε ότι αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, θα γίνει με τον παλιό εκλογικό νόμο.
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι εξαρτάται κυρίως από το πόσο σταθερή θα μπορέσει να είναι στην πορεία αυτή η κυβέρνηση.
Ερωτηθείσα για την άποψή της σε σχέση με την σκέψη του κ. Κουρουμπλή για το θέμα των καρκινοπαθών και των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων, και των ποινών που θα συνοδεύσουν τη μη διεξαγωγή αυτών των προληπτικών εξετάσεων, είπε ότι «η προσωπική μου άποψη και ως γιατρού, είμαι σταθερά απέναντι σε τέτοιο σχέδιο».
«Αντίκειται και της ιατρικής δεοντολογίας και στον τρόπο και στα δικαιώματα του κάθε ασθενή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το πώς χειρίζεται ο κάθε άνθρωπος τη ζωή και την υγεία του, από την πλευρά του κράτους, του κοινωνικού κράτους να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Μ` αυτή την έννοια λοιπόν είναι μια σκέψη, η οποία κατά την άποψή μου δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμη. Αλλά, ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, όμως, επαναλαμβάνω, είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο και ότι δεν χρειάζεται να γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση περί αυτού» πρόσθεσε.
Η κ. Γεροβασίλη ερωτηθείσα, με αφορμή τη χρονική σύμπτωση της συνάντησης εργασίας του πρωθυπουργού στο τπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της συνέντευξης Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, αν τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης, είπε ότι δεν είναι αρνητικό το να κάνει απολογισμό και προγραμματισμό η πρόεδρος της Βουλής.
«Για την ημερομηνία την οποία όρισε, η κ. Κωνσταντοπούλου προφανώς δε σκέφτηκε πότε θα έχει υποχρέωση ο κ. Τσίπρας δηλαδή, να μην υπερβάλουμε. Είχε προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί και μπορεί να συμβαίνουν παράλληλα αυτές οι δύο δράσεις οι οποίες ούτε απέναντι είναι ούτε συγκρούονται. Δηλαδή, δεν βρίσκω πρόβλημα στο ότι η πρόεδρος της Βουλής το αποφάσισε αυτό ούτε στο πότε. Το θεωρώ θεμιτό. Και σοβαρό το θεωρώ, διότι πραγματικά και η πρόεδρος της Βουλής, θεσμικά οφείλει και να λογοδοτεί και να κάνει απολογισμό» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.