Της ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με λεπτομέρειες το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα και κατέληξε λέγοντας ότι μόνο η προσφυγή στις κάλπες θα λύσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει να κυβερνάει με μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν τον στηρίζει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ίσως και τεχνοκράτες. Οπως εξήγησε, οι λόγοι της άρνησής του να δημιουργήσει μια τέτοια κυβέρνηση είναι πολλοί, αλλά επέμεινε σε δύο.

- Κατ’ αρχάς, στο ότι δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους κυβερνητικά σχήματα, τα οποία δημιουργούνται εξ ανάγκης και δεν έχουν καμία κοινή φιλοσοφία για την αντιμετώπιση των πραγμάτων. Ιδιαίτερα, δε, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, που οι απόψεις έτσι και αλλιώς διίστανται και ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σωτηρία της χώρας.

- Ο δεύτερος και επίσης βασικός λόγος είναι ότι πήρε μεγάλο πολιτικό ρίσκο αποδεχόμενος τη συμφωνία και, άρα, θα έπρεπε να την εφαρμόσει, αναλαμβάνοντας το ρίσκο και για τις κακές πτυχές της, αλλά και για τις καλές.

Δύσκολη φάση

Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα εσωτερικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη φάση και η δοκιμασία που θα περάσει το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλη. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επέμεινε ότι αυτά τα θέματα είναι αποκλειστικά δικά του και θα τα χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να υπάρξει ομαλή κατάληξη.

Οι συνομιλητές του επέμειναν και στα στενά χρονοδιαγράμματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αφού στις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή, και του επεσήμαναν ότι όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να κλονίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των θεσμών, που συνεχίζουν να θέλουν γρήγορα έργα και όχι λόγια.

Η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού ήταν να προκηρύξει τις εκλογές την ίδια μέρα που θα γινόταν η ψηφοφορία στη Βουλή και αφού θα την είχαν καταψηφίσει τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας». Μάλιστα, είχε πει στους συνεργάτες του ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία θα δήλωνε ότι η κυβέρνησή του έχει χάσει την πλειοψηφία και για αυτό πάει σε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή στις 13 ή τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μετά τις πιέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» για συνέδριο εδώ και τώρα, προκειμένου να μην περάσει η νέα συμφωνία (το τρίτο Μνημόνιο), ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα τις εσωκομματικές διαδικασίες, αναλαμβάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ. Ετσι, απέναντι στην πρόταση της «Αριστερής Πλατφόρμας» για σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου εδώ και τώρα, αντιπρότεινε και δρομολόγησε με απόφαση πλειοψηφίας της Κ.Ε. Εκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις δεν είναι χρονική, αλλά ουσιαστική, αφού οι σύνεδροι του Διαρκούς Συνεδρίου έχουν επιλεγεί από το 2013, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» να διεκδικεί μεγάλο μερίδιο συνέδρων. Το Εκτακτο Συνέδριο, από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα για εγγραφές νέων μελών από την ευρύτερη κοινωνική βάση, άρα για συνέδρους που πρόσκεινται περισσότερο στις απόψεις του Αλ. Τσίπρα για μια Ευρωπαϊκή Αριστερά, και όχι για ένα κόμμα στη λογική της δραχμής.

Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα έναν ελιγμό προκειμένου να δείξει ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί την άποψη της άλλης πλευράς και ότι δεν είναι αυτός που επιλέγει τη ρήξη και τη διάσπαση, προτείνοντας εσωκομματικό δημοψήφισμα μέσα σε τρεις μέρες, πρόταση που τελικά απορρίφθηκε. Τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» εμφανίστηκαν αρνητικά, αφού θεωρούν ότι η πλατιά βάση του ΣΥΡΙΖΑ που θα καλούνταν να αποφασίσει τάσσεται σαφώς υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης και, άρα, οι συσχετισμοί θα ήταν υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ελιγμοί στα εσωκομματικά

Για να προλάβει τις εσωκομματικές διεργασίες του Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μετατοπίσει το θέμα των εκλογών μέσα στον Οκτώβριο, δεδομένου ότι για την πραγματοποίηση του Εκτακτου Συνεδρίου χρειάζεται χρόνος.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της συγγραφής των θέσεων του συνεδρίου, προκειμένου τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου να συγκληθεί το Εκτακτο Συνέδριο. Φυσικά, μέχρι τότε όλα θα είναι ανοικτά, αφού κατά τη διαδικασία της συγγραφής τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα εκφράζουν τις διαφωνίες τους και, άρα, πολύ δύσκολα θα μπορεί να γίνει ένα συνέδριο με κοινές θέσεις.

Ετσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η διάσπαση ανάμεσα στους προεδρικούς και τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα έρθει πιο γρήγορα και μέσα από άλλες διαδικασίες. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία τα στελέχη που θα την καταψηφίσουν θα καταγγείλουν την κυβέρνηση και θα πάρουν τον δικό τους δρόμο. Σε ό,τι αφορά το Εκτακτο Συνέδριο, η «Αριστερή Πλατφόρμα» φοβάται ακόμα ότι, εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει τις εκλογές και θα τους αφήσει εκτός ψηφοδελτίων, με την αιτιολογία ότι διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εμφανιστούν ανέτοιμοι για την εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυναμική που θα ήθελαν.