«Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε ως Ελλάδα έξω από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί δεν είναι νοητή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, χωρίς την Ελλάδα» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τόσο τους φοιτητές αλλά και τον καθηγητή τους για αυτή την επίσκεψη.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στους φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου: 
«Με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση σας υποδέχομαι σήμερα εδώ, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι πρέπει να είσθε υπερήφανοι ως φοιτητές γιατί ανήκετε σε ένα από τα πιο εμβληματικά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο ξεκίνησε ήδη από το 1898. Αυτό το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να απευθύνομαι σήμερα προς εσάς, είναι κυρίως το ότι επισκέπτεστε την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος του Πανεπιστημίου σας, που αφορά τον διάλογο των πολιτισμών. Και μάλιστα τον διάλογο των πολιτισμών μεταξύ 56 κρατών, εκ των οποίων τα 16 ανήκουν στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ακόμη περισσότερο θέλω να μείνω στο γεγονός ότι το φετινό πρόγραμμά σας για το 2ο έτος του Πανεπιστημίου, αφορά τον διάλογο των πολιτισμών σχετικά με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δε, την Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Για μας, τους Έλληνες, η σημασία του πολιτισμού είναι τεράστια. Γιατί είναι γνωστό -και δεν συνιστά από την πλευρά μου έπαρση αλλά απόδοση πραγματικότητας- ότι ο Δυτικός Πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα. Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι ένας μεγάλος ποταμός, ο οποίος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν αρδεύεται από τους επί μέρους πολιτισμούς των λαών. που έχουν την ίδια, περίπου, νοοτροπία.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Δυτικός Πολιτισμός διαμορφώθηκε επειδή η Ελλάδα από τον 5ο αιώνα π.χ. κατάφερε να αποκρούσει την Περσική επίθεση. Και έκτοτε, ουσιαστικά από το 479π.χ. ως σήμερα η Ελλάδα παραμένει το εδαφικό αλλά και το πολιτισμικό σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Η Ελλάδα διαμόρφωσε όλα αυτά τα χρόνια τις βάσεις όχι μόνο του Πολιτισμού αλλά και της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι η Δημοκρατία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα. Βεβαίως εξελίχθηκε στους αιώνες που πέρασαν. Αλλά η ρίζα της Δημοκρατίας, το λίκνο της Δημοκρατίας, υπήρξε η Αρχαία Ελλάδα». 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν διεκδικούμε καμία μοναδικότητα και καμία ιδιαιτερότητα, αλλά πορευόμαστε με όλους τους Λαούς της Δύσης και ιδίως πορευόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του στενού πυρήνα της Ευρωζώνης. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση οι Έλληνες ότι είμαστε βεβαίως κληρονόμοι ενός μεγάλου πολιτισμού, κληρονόμοι της δημοκρατικής παράδοσης των προγόνων μας, αλλά δεν ζούμε και δεν πρόκειται να ζήσουμε μόνον με αυτή την κληρονομιά. Έχουμε ως στόχο να συμβάλλουμε και είναι χρέος μας ώστε μαζί με τους άλλους Λαούς, ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία να προοδεύσουν. Θεωρούμε ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε ως Ελλάδα έξω από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά γιατί δεν είναι νοητή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, χωρίς την Ελλάδα. 

Θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει ώστε στο μέλλον -μιας και μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίον αφορά την Ελλάδα του χθες και του σήμερα- η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε. Και για να γίνω σαφέστερος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη αποτελεί μια οικονομική ένωση, η οποία στόχο έχει την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη. Αλλά δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη, δεν νοείται πρόοδος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνον εφόσον στο κέντρο της Ευρωπαϊκής νοοτροπίας υπάρχει ο Άνθρωπος. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Ο άνθρωπός ήταν στο κέντρο της ύπαρξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Ως Ελλάδα λοιπόν θα εκτελέσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα συμβάλλουμε ώστε μαζί με τους άλλους Λαούς της Ευρώπης να καλύψουμε το δημοκρατικό κενό που υπάρχει σήμερα και να επιστρέψει η Ευρώπη στην επιδίωξη των βασικών της αρχών, των ιδρυτικών της αρχών, που είναι ο Ανθρωπισμός και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Κρατείστε λοιπόν για το πρόγραμμα σας, που αφορά την Ελλάδα του χθες και του σήμερα, αυτό που σας είπα: Δηλαδή ότι ναι έχουμε βαριά κληρονομιά, που για μας όμως είναι ένα χρέος του αύριο. Και το χρέος αυτό είναι να αγωνισθούμε μαζί με τους Λαούς της Ευρώπης ώστε ο Δυτικός Πολιτισμός, η Δυτική Δημοκρατία να προχωρήσουν πάνω στις αρχές με βάση τις οποίες ξεκίνησαν. Για να μπορέσουν έτσι να συμβάλλουν στην εξέλιξη του Παγκόσμιου Πολιτισμού, προκειμένου να αποφύγουμε όλα αυτά τα  φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα. Φαινόμενα που υποβαθμίζουν τον Άνθρωπο που υπονομεύουν την Δημοκρατία. Θα αγωνισθούμε μαζί -και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μια μεγάλη δύναμη- ώστε όλα αυτά που τρομάζουν τον κόσμο και υπονομεύουν την Δημοκρατία και την Ειρήνη στον κόσμο, να πάψουν να υπάρχουν το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον Καθηγητή τον κ. Katula γιατί έχει συμβάλλει τα μέγιστα σ΄ αυτό το πρόγραμμα. Ευχαριστώ επίσης τον Καθηγητή κ. Σόρογκα γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να σας υποδεχθώ εδώ και να κρατήσω αυτή την ανάμνηση για τα επόμενα χρόνια. Καλή διαμονή».