Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Λόγο και ενεργό ρόλο διεκδικεί για την επόμενη ημέρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει τεθεί «εκτός κάδρου» το τελευταίο τρίμηνο των ανατρεπτικών δημοσιονομικών εξελίξεων. Η προοπτική ανάληψης της πρωθυπουργίας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προκύψει ή όχι από εκλογές, θεωρείται από τους περισσότερους ως το πιθανότερο σενάριο για τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος κρατά μεν αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές, ωστόσο διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον φίλο του από τα φοιτητικά τους χρόνια, υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

 Από τις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, οι κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος συνεργάζονται επισήμως ως επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων για τη σύσταση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Η σχεδόν καθημερινή επαφή τους έχει διευκολύνει τη διαπραγματευτική πορεία της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τρόικα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επέλθει τελική συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο, κάτι το οποίο άλλωστε απεύχεται ο κ. Στουρνάρας. Και τούτο, διότι: α) ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει στο Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους που υπογράφει, β) ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τα νομοσχέδια και γ) η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι θα επανεξετάσει τη στάση της μόλις διαβάσει τη συμφωνία.

Ο κ. Στουρνάρας αντιλαμβάνεται πως, αν κληθεί να ασκήσει μεταβατική πρωθυπουργία, θα το κάνει σε ένα τέτοιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οπερ σημαίνει, πρωθυπουργός με βραχύ βίο, πολύ πιθανόν, δε, και αποτυχημένο. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η πίεση τεράστια, ιδίως από το εξωτερικό, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προωθεί τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τους δικούς του λόγους ελέγχου της νομισματικής πολιτικής που έχει επιτύχει, με διαρκή αύξηση-υποθήκη της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA.

 
Στις συναντήσεις του, επίσημες, όπως συνέβη προ ημερών με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ή ανεπίσημες, όπως με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή, Λουκά Παπαδήμο και Κώστα Σημίτη, ο κ. Στουρνάρας προτάσσει ένα μίγμα πολιτικής στηριζόμενο στην επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων της αρχικής συμφωνίας του Αλ. Τσίπρα με τους δανειστές. Οπως εκτιμά, ένα νέο Μνημόνιο 85 δισ. ευρώ, σε συνάρτηση με τα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη καθήλωση και εξάρτηση από το ΔΝΤ για δεκαετίες. «Οσο και να “κουρέψουμε” το χρέος, αν πάρουμε τέτοια λεφτά, σε λίγο καιρό θα ζητήσουμε νέα “κουρέματα”, ξανά και ξανά», τονίζει στους συνομιλητές του, λέγοντας ότι ζητούμενο δεν είναι μόνον η ψήφιση, αλλά και η εφαρμογή όσων ψηφιστούν. Γι’ αυτό θέλει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.

Προς το παρόν, ο κ. Στουρνάρας βολιδοσκοπεί διαθέσεις, όπως άλλωστε και οι υποστηρικτές του, αναμένοντας τις εξελίξεις των ημερών. Δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά, έχει όμως άποψη για τις εκλογές, την οποία εκφράζει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος να προσέλθει τώρα η κυβέρνηση ξανά σε κάλπες. Εκείνο που λέει είναι ότι η πραγματική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσαν εξαιτίας και της παρατεταμένης εκλογολογίας, ενώ επιμένει στο ότι, αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό κλίμα, αναπόφευκτα η χώρα θα οδηγηθεί σε περαιτέρω περιπέτειες, με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες. 

Εσχάτως λέγεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, πέραν της πύκνωσης των επαφών του με τον Αντώνη Σαμαρά, συνάντησε και τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων. Ως υπουργός Οικονομικών στα τέλη του 2013, έβαλε ευθέως κατά του Κ. Καραμανλή δηλώνοντας πως η οικονομία της χώρας άρχισε να διολισθαίνει σοβαρά και μη αναστρέψιμα τη διετία 2007-2009. Επιπλέον, λίγο αργότερα ακούστηκε το όνομά του ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής να θέσει βέτο στον Αντώνη Σαμαρά για τη διάθεση επιλογής «ενός τέτοιου προσώπου, που προέρχεται από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Κ. Σημίτη».

 Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Κώστα Καραμανλή και Γιάννη Στουρνάρα έως σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί, ο πρώην πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κεντρικού τραπεζίτη για μεταξύ τους συζήτηση βάζοντας στο τραπέζι, κατά πληροφορίες των «Π», την πρόταση συγκρότησης εθνικής κυβέρνησης. «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλοιωθεί η βούληση του λαού», φέρεται να του είπε. Στην ουσία, ο κ. Καραμανλής, ενώ πιστεύει πως καμία αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα που έχει προκληθεί, δυσπιστεί ως προς τους «τεχνοκράτες του τραπεζικού συστήματος», θεωρώντας τους εξαρτημένους από το εξωτερικό. Την αυτή θέση έχει και ο Προκόπης Παυλόπουλος (σ.σ.: «Ή παπάς, παπάς ή ζευγάς, ζευγάς», συνηθίζει να λέει), που, σημειωτέον, ακόμη δεν έχει συναντηθεί με τον διοικητή της ΤτΕ περίπου πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.