Την καθυστέρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προκαλούν δύο τροπολογίες που κατέθεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και αφορούν στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και θέματα συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων. Αναλύοντας τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τον νόμο Κατσέλη ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε :

1) Η έννοια του υπερχρεωμένου θα συμπεριλαμβάνει πέρα από τα χρέη προς τράπεζες και τα χρέη προς την εφορία. Πολύ θετική διάταξη. Συνάδει καλύτερα με την έννοια του υπερχρεωμένου νοικοκυριού

2) Εισάγεται κριτήριο εύλογων δαπανών διαβίωσης οι οποίες προσδιορίζονται με αντικειμενικό τρόπο. Αφορούν ρύθμιση χρεών προς τραπεζικό σύστημα. Είναι περίπου 1.100 ευρώ ανά μήνα ανά νοικοκυριό. Διευκολύνει τη ρύθμιση χρεών

3) 170.000 νοικοκυριά έχουν εγκλωβιστεί στον νόμο. Οι εκδικάσεις αφορούν βάθος χρόνου 17 ετών. Εδώ συστήνονται επιπλέον τμήματα ειρηνοδικείων με αποκλειστικό θέμα τις εκδικάσεις νόμου αυτού και προτείνεται να προσληφθούν 54 ειρηνοδίκες. Θα επιταχυνθούν έτσι οι διαδικασίες εκδίκασης . Εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους με πλήρη και άμεση διαγραφή χρέους.

4) Σύσταση ειδικής γραμματείας που θα στηρίξει δραστηριότητες κυβερνητικού οργάνου. Ίδρυση 30 κέντρων ενημέρωσης δανειοληπτών με δωρεάν παροχή βοήθειας.

Η μεγάλη ένταση ωστόσο προκλήθηκε γύρω από την τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο  να κάνει αναφορά στις ενστάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για καταβαράθρωση των χαμηλών συντάξεων. Ο αναπληρωτής Υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με τη Βουλή όμως σε μεγάλη πλειοψηφία να επιφυλάσσεται για τις τροπολογίες και να μην ξεκαθαρίζει αν θα τις ψηφίσει λόγω και της συνταγματικής επιταγής που απαιτεί ειδικό νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά των δημοσίων υπαλλήλων.