Ολοκληρώθηκε η συζήτηση - θρίλερ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που ξεκίνησε στις 22:40. Αποφασίστηκε η έναρξη της συζήτησης για το Μνημόνιο στην Ολομέλεια να λάβει χώρα στη 01:30, ξημερώματα Παρασκευής, ενώ κατά την τρίωρη Διάσκεψη μπήκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Η μία του κυρίου Φίλη, που ζητούσε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις 3 τα ξημερώματα, και η άλλη της κα Κωνσταντοπούλου, που πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής.

Η πρόταση Φίλη έλαβε 10 ψήφους, ενώ της Κωνσταντοπούλου 8, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να ψηφίζουν παρών.

Κατόπιν, δεν θεωρήθηκε ότι η πλειοψηφούσα πρόταση είχε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, ενώ απαιτήθηκε και μικρή διακοπή, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος ο επιστημονικός σύμβουλος, κύριος Μπαριάς.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, που αρχικά είχε συνταχθεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλαξε τη ψήφο του και οι βουλευτές του ΚΚΕ έμειναν σταθεροί. Έτσι η πρόταση του κ. Φίλη πέρασε τελικώς με ψήφους 11 υπέρ, έναντι 7 που ψήφισαν την πρόταση της προέδρου της Βουλής και δύο παρών.

Το μεγαλύτερο μέρος της Διάσκεψης απασχόλησε το εάν θα προταθεί στην Ολομέλεια συζήτηση ή όχι των δύο τροπολογιών, που κατέθεσε το απόγευμα η Κυβέρνηση, με τον κ. Σταθάκη να καλείται για να την εκπροσωπήσει.

Η πρόεδρος της Βουλής "βομβάρδισε" με ερωτήματα τον Υπουργό Οικονομίας, σχετικά με το κατεπείγον της διαδικασίας για να λάβει την αόριστη και αγανακτισμένη από μέρους του απάντησή"δεν μπορώ να σας απαντήσω"!

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου να προτείνει να ξεκινήσει η ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής, διάρκειας 10 ωρών, η οποία και τελικά δεν πέρασε έναντι εκείνης του Νίκου Φίλη. 

Κακλαμάνης σε Ζωή: "Ρίξτε την Kυβέρνησή σας, να γλιτώσουν 11 εκατ. Ελληνες"

Οι εντάσεις βέβαια δεν έλειψαν, με τον Νικήτα Κακλαμάνη σε κάποιο σημείο να προτείνει στην κ. Κωνσταντοπούλου να ρίξει την Κυβέρνηση, ενώ την παρομοίασε με την Αγία Ιωάννα της Ασίζης.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Βαρεμένος στην τοποθέτησή του συμφώνησε να πάει το θέμα στην Ολομέλεια, καθώς περιμένουν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές μία απόφαση.

"Και 11 εκατ. Ελληνες περιμένουν για την τύχη τους. Μην εμφανιζόμαστε οι βουλευτές ως ταλαιπωρούμενοι", του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Κακλαμάνης, φωνάζοντας στην κ. Κωνσταντοπούλου: "Αφού είναι όπως τα λέτε, ρίξτε την Κυβέρνησή σας να γλιτώσουν τα 11 εκατομμύρια. Τι είστε, η Αγία Ιωάννα της Ασίζης και ενδιαφέρεστε μόνο εσείς για τα 11 εκατ. Ελλήνων; Ρίξτε την κυβέρνησή σας!".