Ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούσαμε να φτάσουμε, ήταν η καλύτερη επιλογή για τη χώρα δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε ότι η σύγκριση με προηγούμενα μνημόνια είναι υπερβολική.
Ο υπουργός ανέφερε ότι έγιναν τεράστιοι συμβιβασμοί και συμπλήρωσε ότι είναι ανοικτή η συζήτηση για τη στρατηγική που θέλουμε να ακολουθήσουμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, όπως είπε, η πεποίθηση ότι η χώρα οδηγήθηκε σε σκληρότερο μνημόνιο είναι παραπλανητική. Μην ξεχνάμε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα που προέβλεπε την αποπληρωμή τεραστίων δανείων για την περίοδο 2015 - 2018 και τεραστίων υψηλών πλεονασμάτων που καθιστούσε την κατάσταση μη βιώσιμη.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και μεταστροφή αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνική συνοχή.
Μερικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας είναι η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, δημόσια προσαρμογή 1% από φορολογικά μέτρα καμμία μείωση στους μισθούς και μείωση 1% από τη μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είχαμε το ΤΑΙΠΕΔ που προέβλεπε 23 ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ των οποίων είναι η ΔΕΗ και τώρα υπάρχει ένα ταμείο που μπορεί να διατηρεί και να αξιοποιεί για 30 χρόνια την ακίνητη περιουσία του δημοσίου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σημειώνοντας ότι 170.000 δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι για την δικαστική επίλυση του θέματός τους καθώς ορίζεται δικάσιμος μετά από 17-18 χρόνια. Ανέφερε ότι μεταξύ των πλεονεκτημάτων της τροπολογίας είναι ότι θα στελεχωθούν τα ειρηνοδικεία, θα παρέχονται δωρεάν συμβουλές στους δανειολήπτες μέσω μηχανισμού, περιλαμβάνονται και τα χρέη προς δημόσιο και ΟΤΑ στις οφειλές των υπερχρεωμένων και ότι υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για μικροοφειλέτες και ανέργους.