Της Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με τρεις κινήσεις θα επιχειρήσει να απεγκλωβιστεί ο Αλέξης Τσίπρας από τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και το κόμμα του με την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Η συμφωνία η οποία πέρασε από τη Βουλή φέρνοντας και τυπικά τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος άλλαξε μοιραία τον πολιτικό χάρτη της χώρας και τις ισορροπίες μέσα στο Κοινοβούλιο. Ετσι, ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον μπροστά σε νέα δεδομένα και καλείται τώρα ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, αφού μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου η χώρα να πάρει τα πρώτα 20,8 δισεκατομμύρια, για να πληρωθούν οι οφειλές προς την ΕΚΤ και να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πολλοί ξαφνιάστηκαν για τη σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεδομένου, μάλιστα, ότι γνώριζαν τα προβλήματα που θα έφερνε η διαδικασία ψήφισης του νέου Μνημονίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η τακτική αυτή επιλέχθηκε βάσει σχεδίου, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τελειώνει με τα κοινοβουλευτικά και κομματικά προβλήματα για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο το οποίο αναγκάστηκε να εκπονήσει μετά την υποχώρηση της 12ης Ιουλίου.

ΚΑΛΠΕΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, εάν όλα βαδίσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές, τότε πλέον ο πρωθυπουργός μπορεί να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που επιθυμεί. Βασικό σενάριο οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες -αμέσως μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης- θα επικαλεστεί το γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματός του δεν στηρίζει τις αποφάσεις του, άρα δεν μπορεί να κυβερνήσει, και θα προκηρύξει εκλογές για τις 13 ή τις 20 Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση που υπάρξουν τεχνικά θέματα ή κωλύματα -η γερμανική κυβέρνηση ποτέ δεν έπαψε να δείχνει τη δυσπιστία της προς την κυβέρνηση Τσίπρα-, τότε το σενάριο θέλει την εκλογική αναμέτρηση να μετατίθεται για λίγο αργότερα, δηλαδή για τον Οκτώβριο. Οπως γίνεται αντιληπτό, πάντως, στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μετατοπιστεί για αργότερα, αφού όσοι εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του θα το έχουν κάνει τις επόμενες της προκήρυξης των εκλογών ώρες και μέρες και, άρα, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για επιτάχυνση των κομματικών διαδικασιών.

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Το επόμενο βήμα που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που ολοκληρωθεί το σενάριο των εκλογών και ο ίδιος βγει κερδισμένος θα είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Δηλαδή, όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και όσα αναμένεται να συμφωνηθούν θα τηρηθούν κατά γράμμα προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίροι να πειστούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ενα πρώτο δείγμα, άλλωστε, πήραν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη συμφωνία, όπου οι συνομιλητές των στελεχών της κυβέρνησης δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τους γρήγορους ρυθμούς που ακολουθήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Εάν τα χρονοδιαγράμματα ακολουθηθούν πιστά, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει γρήγορα στο τρίτο βήμα το οποίο επιθυμεί να κάνει προκειμένου να διασώσει τη χαμένη του υστεροφημία, επαναφέροντας, έστω και εμμέσως, κάποιες από τις εξαγγελίες που είχε κάνει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στις 20 Νοεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει, με βάση το πρόγραμμα, η πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας. Εάν η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους που της έχουν δοθεί και έχει προχωρήσει αρκετά τις μεταρρυθμίσεις, τότε, με βάση τα συμφωνηθέντα, θα μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, εκεί αναμένεται να μπει και με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο το θέμα της απομείωσης του χρέους, το οποίο θέτει μετ’ επιτάσεως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να πάρει μέρος στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το αίτημα αυτό, άλλωστε, έχει αρχίσει να αποκτά ένθερμους υποστηρικτές και στην Ευρώπη, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς διορθωτικές κινήσεις, δεν βγαίνει.

Αναθεώρηση των σκληρών όρων

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου κάποια από τα σκληρά μέτρα τα οποία βρίσκονται σήμερα μέσα στο νέο Μνημόνιο θα μπορούν να αναθεωρηθούν, ύστερα από τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για το χρέος.

Με γνώμονα, λοιπόν, αυτό τον σχεδιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται και για την εκλογική αναμέτρηση. Προκειμένου, μάλιστα, να αντισταθμίσει τα σκληρά μνημονιακά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που στόχο έχουν τη «δικαίωση» των οργισμένων ψηφοφόρων. Η φορολόγηση των βουλευτών, η μείωση των μισθών των υπουργών, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο έχει να κάνει με τα ισχυρά συμφέροντα, αλλά και η επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων είναι κάποιες από τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να βρεθούν στο δόκανο του ΣΔΟΕ μεγαλοεπιχειρηματίας με κατάθεση 6 δισ. ευρώ, ιδιοκτήτης πανελλαδικού τηλεοπτικού σταθμού αλλά και κάποιοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στη λίστα Λουξεμβούργου και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ερευνώνται.