Φίλης για Τσακαλώτο-Σακελλαρίδη: Όλοι είμαστε προβληματισμένοι αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε υποψήφιοι
Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο μίλησε την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, απαντώντας για τις εκλογές, τη Λαϊκή Ενότητα αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια βουλευτών που εμφανίζονται προβληματισμένοι όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ερωτηθείς αν θα τελειώσει το κλίμα διάλυσης που δείχνει να έχει η χώρα απάντησε χαρακτηριστικά: Δεν είναι κλίμα διάλυσης, είναι κλίμα μετάβασης από μια πραγματικότητα πολιτικής, σε κάποιο βαθμό, αστάθειας και οικονομικής δυσκολίας σε μια περίοδο όπου μέσα από τις εκλογές θα υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα που είναι προϋπόθεση για την οικονομική εξυγίανση, για την τραπεζική σταθερότητα, για την αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων μέσα βεβαίως σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται αυτή τη στιγμή σε πρώτη φάση αρκετά άτεγκτο από τη συμφωνία αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο η εφαρμογή της συμφωνίας να συνδυάζεται και με μέτρα αλλαγής της συμφωνίας.
Με αφορμή την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, την οποία προσδιόρισε για την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή επικαλούμενος δημοσιεύματα, εξαπέλυσε επίθεση στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για κωλυσιεργία με τις διερευνητικές εντολές ώστε να μην γίνουν οι εκλογές συντόμως, να πάνε αργότερα. Ο καθένας κρίνει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή του για την υποψηφιότητα βουλευτών όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά "Πρώτα από όλα όλοι είμαστε προβληματισμένοι αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε και αρνητικοί στο να είμαστε υποψήφιοι. Αντιθέτως ο προβληματισμός είναι αναγκαίο στοιχείο για να μας δώσει νέα δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ειδικότερα για τα ονόματα που αναφέρατε δεν γνωρίζω κάτι αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα. Άκουσα την κα Χριστοδουλοπούλου σήμερα η οποία με τον τρόπο της διέψευσε αυτές τις πληροφορίες όσον αφορά το άτομό της. Βεβαίως παίζεται ένα παιχνίδι το οποίο έχει να κάνει με τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ εξωτερικό παιχνίδι από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να εμφανίσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως μια επιλογή η οποία δεν έχει μια συνοχή κομματική. Θα γελαστούν…"
Προσδιορίζοντας την αλλαγή κλίματος ενόψει των εκλογών και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει η ευφορία των προηγούμενων μηνών ανέφερε:
"Οι αναγκαίες αλλαγές έχουν να κάνουν με τρία πράγματα πρώτον με την πολιτική σταθερότητα, να μην έχουμε αστάθεια πολιτική και τα γνωστά επακόλουθα. Το δεύτερο με την πορεία της οικονομίας δηλαδή ότι σταδιακά η οικονομία θα μπορεί να σταθεροποιείται και αυτή και να βγαίνει από το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει και κρίσιμο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης είναι το θέμα της αντιμετώπισης του χρέους. Το Φθινόπωρο υπάρχει δέσμευση των εταίρων ότι θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα του χρέους που σημαίνει στην ουσία απομείωση μέσα από δραστικές διαδικασίες αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του χρέους. Ένα θα είναι το θέμα του χρέους και δεύτερο είναι το θέμα της οικονομικής στήριξης των αναπτυξιακών μέτρων, πακέτο Γιούνκερ, ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι και άλλα τα οποία θα αποτελέσουν την χρηματοδοτική αιχμή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας. Και το τρίτο θέμα είναι το θέμα το ευρωπαϊκό. Η αλλαγή της συμφωνίας θα πάει και με αλλαγές στην ΕΕ. Σας θυμίζω ότι μετά από τις ελληνικές εκλογές θα γίνουν εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία άρα το μήνυμα των ελλήνων ψηφοφόρων είναι ένα μήνυμα που βγαίνει από τα σύνορα της Ελλάδος και θα επηρεάσει τις εξελίξεις και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου."
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί μετεκλογικά να υπάρξει συνεργασία κυβερνητική ΣΥΡΙΖΑ –Λαϊκής Ενότητας απάντησε με νόημα: "Είναι θέμα προγράμματος. Η κατάσταση σήμερα με την Λαϊκή Ενότητα είναι ότι επειδή θέλει να δικαιολογήσει την απόσπασή της από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι είναι δυνατόν να απομακρύνεται από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργεί ένα δικό της ιδεολογικοπολιτικό προφίλ αυτό είναι νόμιμο και απόλυτα κατανοητό. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αριστερή δύναμη από μια δυνατότητα συνεργασιών μετά τις εκλογές και καμία δύναμη άλλη δεν μπορεί να αποκλειστεί στο βαθμό που συμφωνεί σε ένα πολιτικό πρόγραμμα. Εκείνο το οποίο θεωρώ αδιανόητο είναι να υπάρχει μια συνεργασία με το παλαιό πολιτικό κατεστημένο με ότι σημαίνει αυτό. Με τους υπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση, εννοώ επί 40 χρόνια υπεύθυνους, δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς πολιτική συνεννόηση. Έχει σημασία το νέο να μην επιμολυνθεί από το παλαιό, όχι γιατί φοβούμαστε την συνεργασία με την ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ αλλά επειδή πιστεύουμε ότι η εντολή του λαού είναι μια νέα αφετηρία, όχι επιστροφή στο παρελθόν.