Το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να λύσει το γρίφο σχετικά με το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αλλά και να ασκήσει έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την Πανελλήνια Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στις ομιλίες του δεν έχει συνηθίσει τους ακροατές του σε βεβαιότητες, αλλά -πρόσθεσε- «μια βεβαιότητα θέλω να την ξεκαθαρίσω από την αρχή» και αυτό παρότι, όπως είπε, ο ίδιος είναι λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος όπου ο «κακός» βγαίνει στο τέλος για να κρατάει το σασπένς.

Οι λόγοι για την απόφαση του, σημείωσε, είναι πολλοί: Ένας είναι ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Άλλος λόγος είναι ότι αποτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Τρίτος λόγος είναι ότι μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση που ήταν πολύ σκληρή αναδείχτηκαν μια σειρά νέα παιδιά 30άρηδων που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη, γιατί έμαθαν πόσο δύσκολη είναι η Αριστερά και πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με την εξουσία. «Αυτά τα παιδιά αξίζουν πάρα πολύ και πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για αυτή τη νέα γενιά» επεσήμανε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «χρειαζόμαστε» και τους τρεις πυλώνες που έχει η Αριστερά: το κινηματικό, το πρόγραμμα και το εναλλακτικό παράδειγμα, για να σημειώσει ότι μια κυβέρνηση παρεμβαίνει, φτιάχνει ένα πλαίσιο που μακροπρόθεσμα θα δώσει μια δύναμη για να μπορεί να παλέψει ο κόσμος της εργασίας. Γα τους συντρόφους που αποχώρησαν και επιμένουν στο κινηματικό σκέλος, όπως ο Ανδρέας Καρίτζης, «εγώ λέω ένα πράγμα, ότι παραμένουν σύντροφοί μας», πρόσθεσε.

«Λέμε ότι είναι σύντροφοί μας και αυτοί που ποτέ δεν ήταν στο κόμμα αλλά έχουν δώσει όλη τους τη ζωή για την Αριστερά που για την ίδια παλεύουμε», τόνισε.

Ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να απομονωθεί ένα κομμάτι του μνημονίου, «μπορούμε να αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε, συλλογικά θα αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε και θα τις δώσουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία «οι αντίπαλοί μας είναι αμείλικτοι». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι ένα 50σέλιδο κείμενο, διότι, όπως επισήμανε, όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει προτεραιότητες «και συνεπώς πρέπει να αναδειχθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέροντας πως «αυτό που έγινε με το συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα». Ακόμα έκανε λόγο για «λαϊκισμό που αναδείξαμε εμείς», αναφερόμενος σε στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος επισήμαινε τότε ότι δεν βγαίνουν χωρίς διαφορετική φορολογία του πλούτου.