Βασιλική Θάνου από τη ΔΕΘ: "Η κυβέρνησή μας θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις"
<p>Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός άνοιξε ουσιαστικά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με έναν σύντομο και περιεκτικό λόγο</p>
"Μακάρι κάποτε να μπορέσουν να έρθουν πίσω και τα πρωτότυπα. Η εφετινή επετειακή ΔΕΘ επιφυλάσσει ένα μεγάλο δώρο στους επισκέπτες της. Τις "Μαγεμένες", τις “Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης”, οι οποίες επιστρέφουν 151 χρόνια μετά στην πόλη τους, υπό τη μορφή αντιγράφων, συνδέοντας την ιστορία με την προοπτική του μέλλοντος. Συγχαρητήρια στη ΔΕΘ και τους φορείς της πόλης που συνέβαλαν στην υλοποίηση της πολυετούς προσπάθειας που κατάφερε να υλοποιηθεί μετά από πολλά έτη", δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου εγκαινιάζοντας την έκθεση των αντιγράφων των "Μαγεμένων" που φιλοξενούνται στο περίπτερο "3" της επετειακής 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Την κ. Θάνου που συνοδευόταν από τους υπηρεσιακούς υπουργούς: Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, Αναπαραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Γκόλια, τον αναπληρωτή του ίδιου υπουργείου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και τον Φίλιππο Τσαλίδη, υφυπουργό Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης (αρμόδιο για τη Β. Ελλάδα), ξενάγησε στην έκθεση των αντιγράφων ο προϊστάμενος της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης οποίος έχει και την ευθύνη της μουσειογραφικής παρουσίασης των αντιγράφων στη διάρκεια της ΔΕΘ.
Γοητευτικά, σαν... παραμύθι (ο θρύλος των Incantadas στηρίζεται εξάλλου σε μια λαϊκή παράδοση, χωρίς ιστορική βάση) ο αρχαιολόγος διηγήθηκε την ιστορία για το παλάτι του Μεγαλέξανδρου, τον φιλοξενούμενο του βασιλιά της Θράκης, τη βασίλισσα ερωμένη του Μεγαλέξανδρου και τέλος την... κατάρα που πέτρωσε την ίδια και την ακολουθία της.
Το ρωμαϊκό μνημειακό σύνολο, ανήκε πιθανότατα σ' ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης (στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής αγοράς). Τα πρωτότυπα αγάλματα αποκολλήθηκαν, αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν με πλοίο στη Γαλλία με πρωτοβουλία του Γάλλου Εμμάνουελ Μιλέρ και την άδεια των -τότε Οθωμανικών αρχών της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 1864. Έκτοτε φυλάσσονται στο μουσείο του Λούβρου.
Την τελευταία εικοσαετία έγιναν προσπάθειες για την επιστροφή των πρωτοτύπων ή αντιγράφων τους και πρόσφατα το αίτημα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Έκθεσης, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ.
Έτσι, το αμφίπλευρο άγαλμα που αναπαριστά στη Μαινάδα και τη Νίκη “υιοθέτησε” το Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η ΕΥΑΘ επέλεξε το αμφίπλευρο άγαλμα του Διονύσου και της Αύρας, αυτό της Αριάδνης και του Διόσκουρου “υιοθετήθηκε” από τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης "υιοθέτησε" το τέταρτο αμφίπλευρο άγαλμα – αυτό της Λήδας με τον κύκνο - Δια και του Γανυμήδη με τον αετό-Δία...
Στα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης, παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης.
Οι "Μαγεμένες" θα παραμείνουν στο περίπτερο "3" της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης ως και τις 15 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αποφασισθεί η μεταφορά και έκθεση τους σε δημόσιο χώρο που θα αποφασισθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της κα. Θάνου στη ΔΕΘ:
"Κυρίες και Κύριοι, αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να παρευρίσκομαι στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μάλιστα από τη θέση της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εφέτος έχει γενέθλια 80 χρόνων -πραγματικά ευχόμαστε να εορτάζονται επ’ άπειρον- είναι γεγονός μεγάλης σημασίας, με μακρά παράδοση, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη.
Δεν είναι απλά μια ετήσια εμπορική εκδήλωση, αλλά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον.
Για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι δεδομένη, καθώς τόσο η έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ HELEXPO, αποτελούν από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων.
Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν.
Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πλειόνων εκθετών, διαφορετικών και σημαντικών τομέων για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της, δίνει το στίγμα ότι η Ελλάδα αντέχει, δημιουργεί και αναπτύσσεται, ακόμα και στα δύσκολα. Μάλιστα, σε τομείς όπως της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της ενέργειας και των επιστημών η χώρα μας μπορεί σίγουρα στο μέλλον να αποτελέσει σημείο αναφοράς, διεθνώς.
Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνησή μας έχει, με βάση το Σύνταγμα, προδιαγεγραμμένη θητεία, καθώς και περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες, πέρα από τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, είναι η διενέργεια των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο, μέσα σε κλίμα ομαλότητας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μας θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας.
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνησή μας καλείται, λόγω έκτακτης και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, να διαχειρισθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα μαζί σας, εδώ που χτυπά αυτές τις μέρες η καρδιά των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Θέλω επίσης να σας συγχαρώ και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχετε διοργανώσει. Εύχομαι, κάθε επιτυχία".