«Στα όπλα» ο Καραμανλής
<p>Οι δηλώσεις για το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και τα σημάδια επανενεργοποίησής του </p>
Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνδράμει στην προσπάθεια της Ν.Δ. να κερδίσει την πρωτιά στις προσεχείς εθνικές κάλπες, αλλά και να βάλει τη σφραγίδα του στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται εσχάτως ο Κώστας Καραμανλής. «Πρέπει να τελειώνουμε μια καλή με αυτούς (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ) μετά τις εκλογές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος», είπε χαρακτηριστικά σε «γαλάζια» στελέχη που συνομιλούν τακτικά μαζί του λίγες ημέρες μετά την προεκλογική συγκέντρωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έξω από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης. Οπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες να ερμηνεύουν τα λεγόμενα του μακροβιότερου αρχηγού στην ιστορία της Ν.Δ., το μήνυμα που εξέπεμψε με τη φράση αυτή είναι πολλαπλό και κινείται στην κατεύθυνση είτε της πιθανής νίκης του κόμματος στις 20 Σεπτεμβρίου είτε της ήττας.
ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής είναι διατεθειμένος να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο του ζητηθεί στην ομαλοποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία, όπως τονίζει σε όσους τον επισκέπτονται στην Παναγή Κυριακού, είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που σπεύδουν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό στις ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές, τον οποίο και ο τελευταίος έχει υποδείξει επανειλημμένως ως ασφαλή προοπτική για την Ελλάδα.
«Αυτή τη φορά, βλέποντας πως δεν υπάρχουν πια περιθώρια, δεν θα μείνει αμέτοχος. Πολλώ γε μάλλον αν υπάρξει θέμα κυβερνητικής συμπόρευσης των δύο μεγάλων κομμάτων, που αφενός συνιστά ιδανικό σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή και αφετέρου είναι ένα ενδεχόμενο που θα ήθελαν και οι εταίροι. Το υπερκομματικό προφίλ του και οι συμπάθειες που έχει στο στελεχιακό δυναμικό και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι εκείνος απορρίπτει τη συνεργασία με τη Ν.Δ.», επισημαίνουν επίλεκτα στελέχη του καραμανλικού πυρήνα, αποτυπώνοντας το κλίμα των συζητήσεών τους με τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι ίδιοι, πάντως, αποσυνδέουν πλήρως τις όποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός προς αυτή την κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη επιθυμία «γαλάζιων» στελεχών και ψηφοφόρων για ηγετική επιστροφή του στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Επιπλέον, υπενθυμίζουν με νόημα τη σχέση «πολιτικής ταύτισης» του κ. Καραμανλή με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με φόντο το modus operandi του Προέδρου της Δημοκρατίας από την 21η Σεπτεμβρίου και μετά.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση όσον αφορά τις σκέψεις και τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή εστιάζεται στην επόμενη μέρα της Κεντροδεξιάς, αν τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου. Βουλευτές και στελέχη πέριξ της Παναγή Κυριακού επιμένουν ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επανασυσπείρωση της ευρύτερης παράταξης, στα πρότυπα του παρελθόντος. «Οι ΑΝ.ΕΛ. πνέουν τα λοίσθια, οι υπόλοιποι δεξιοί αντιμνημονιακοί σχηματισμοί έχουν εξαφανιστεί και οι φιλελεύθερες δυνάμεις έχουν αντιληφθεί πλέον για τα καλά πως μόνο μέσω της σύγκλισης με τη Ν.Δ. θα μπορούσαν να δώσουν το στίγμα που επιθυμούν όλα αυτά τα χρόνια», υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν: «Ο Κ. Καραμανλής είναι ο μοναδικός εγγυητής μιας τέτοιας διαδικασίας και αυτή η προοπτική θα μπορούσε να τον κινητοποιήσει πέραν της όποιας διάθεσης του ίδιου να βγει μπροστά ή όχι».
Είναι, δε, κοινός τόπος μεταξύ των «γαλάζιων» κομματικών παραγόντων πως το τοπίο που διαμορφώνεται, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να φέρνει στα ίσα τη μάχη με τον Αλέξη Τσίπρα, εξυπηρετεί απόλυτα τους σχετικούς σχεδιασμούς (έστω κι αν ακόμη βρίσκονται σε επίπεδο παραφιλολογίας), αφού δίνεται η δυνατότητα της ανανέωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του σημερινού αρχηγού και της μετάθεσης των εσωκομματικών εξελίξεων για το τακτικό συνέδριο, το καλοκαίρι του 2016 -λύση που υποστήριζε σθεναρά στο παρασκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός.
ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι συνεχείς αναφορές των τακτικών συνδαιτυμόνων του κ. Καραμανλή, όπως οι Ευ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος κ.ά., περί κεντροδεξιάς παράταξης, όπως και η έντονων κομματικών χαρακτηριστικών ρητορική τους (ακόμη και πριν από την προκήρυξη των εκλογών). Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να υπηρετούν τη στόχευση της καλλιέργειας μιας εικόνας «εθνικής εφεδρείας» πάνω και πέρα από κόμματα, η οποία να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ως εκ τούτου, η όποια εμπλοκή του ονόματός του θα είναι αρκούντως μελετημένη και προσεκτική.
«Η σύνδεση του Κ. Καραμανλή με τo ατυχές για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος θα οδηγήσει μοιραία σε προσεκτικές παρεμβάσεις του ίδιου και όσων μιλούν εξ ονόματός του. Αυτό θα φανεί και το διάστημα που απομένει μέχρι την κάλπη, καθώς δεν θα διακινδύνευε εκ νέου το πολιτικό του κεφάλαιο», διαμηνύουν οι γνωρίζοντες τα συμβαίνοντα στο καραμανλικό στρατόπεδο.
Η στενή ομάδα του και οι συμβουλές
Ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή έχει πάντα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με τους δύο άνδρες να έχουν ακόμη πιο στενή επαφή τους τελευταίους μήνες, μιας και είχε μεσολαβήσει η επιστροφή του πρώην υπουργού Επικρατείας στα νεοδημοκρατικά δρώμενα, λόγω του ανοίγματος του σαμαρικού περιβάλλοντος στην πλευρά της Παναγή Κυριακού.
Μάλιστα, με δεδομένες τις άριστες σχέσεις Μεϊμαράκη-Καραμανλή, ο πρώην υπουργός δίνει σχεδόν καθημερινά τα φώτα του σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της «γαλάζιας» προεκλογικής καμπάνιας. Τα ραντεβού του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. εξακολουθεί να τα προγραμματίζει ο διαχρονικός συνοδοιπόρος του, Γιάννης Αγγέλου. Μεταξύ των σχεδόν καθημερινών επισκεπτών στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού παραμένει ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των επαφών του κ. Καραμανλή με πρώην «γαλάζιους» βουλευτές αναπτύσσουν οι Δ. Τζαμτζής και Α. Κουτσούμπας. Εσχάτως, στο παιχνίδι μπήκαν εκ νέου και οι παλαιοί κολλητοί του Κώστα Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη, Βάκης Φραντζής και Τέλης Θωμόπουλος, γεγονός που, σύμφωνα με τους νοσταλγούς της καραμανλικής περιόδου, κρίνεται ως άκρως σημειολογικό.