Aποτίμηση της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο αρθρογράφος του MarketWatch, Satyajit Das, σε έναν ιδιαίτερα επικριτικό και σκληρό τόνο.

Σημειώνοντας πως την Κυριακή οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε 15 μήνες, ο αναλυτής ασκεί δρυμεία κριτική στις επιλογές Τσίπρα, αν και "οι ερχόμενες εκλογές ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενες"

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε άσχημο παιχνίδι", σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ενώ συνεχίζει κατακεραυνώνοντάς τον, "αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη λάβει σημαντικές παραχωρήσεις από την Ευρωζώνη. Αιτία για την κατάληξη αυτή είναι η έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά του, αλλά και το γεγονός πως δεν κατάλαβε εξαρχής τη σοβαρότητα της κατάστασης".

"Η κακοφωνία και η υπερβολική επιθυμία για τα φώτα της δημοσιότητας ήταν άχρηστες στις δύσκολες διαπραγματεύσεις, που πάντα ήξεραν ότι θα ήταν τέτοιες", αναφέρει "φωτογραφικά" το άρθρο για κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα "ασυνάρτητες" τις διαπραγματευτικές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ "τις οποίες παρουσίαζε ως εξελιγμένες κινήσεις σε ένα theory game".

"Η απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας και η αποχώρηση από το ευρώ, ταυτόχρονα, θα είχε ταρακουνήσει την Ευρωζώνη και θα προσέφερε στην Ελλάδα την καλύτερη ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Η αποκήρυξη του υφιστάμενου χρέους ή η μετατροπή του σε δραχμές θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες στους πιστωτές", γράφει ο Das, ενώ με βάση την έλλειψη ρίσκου των συμφωνιών διάσωσης και της απουσίας της έκθεσης των φορολογούμενων, ΕΚΤ και EFSF θα έπρεπε να επιδιώξουν να βρουν κεφάλαια από τους εγγυητές της Ευρωζώνης.

Το Marketwatch τονίζει πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ανακτούσε την κυριαρχία και τον έλεγχο του νομίσματος και των επιτοκίων της, διότι θα επέτρεπε να υποτιμήσει για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως "ο ελληνικός λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια σχιζοφρενική εντολή, να δώσει ένα τέλος στην λιτότητα, παραμένοντας ωστόσο εντός ευρώ, διότι οι Έλληνες φοβούνται ένα Grexit περισσότερο απ' ότι οι δανειστές. Αυτό όμως που έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη, ήταν η αποτυχία να προβλεφθούν και να προετοιμαστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της φυγής κεφαλαίων. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αγνοήθηκε. Και τα δύο προβλήματα ήταν ήδη φανερά, πριν από τις εκλογές του 2015".

"Δεδομένου λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της, έπαιξε το θύμα, πείθοντας τον εαυτό της ότι η χώρα ήταν άψογη και ότι η υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία, ήταν εκείνες που ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα", σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο οποίος κλείνει το άρθρο του συμβουλεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του τα λόγια του Γερμανού Otto von Bismarck ο οποίος λέει: "Αλίμονο στον πολιτικό του οποίου τα επιχειρήματα για να ξεκινήσει έναν πόλεμο δεν είναι τόσο πειστικά προς το τέλος του, όπως ήταν στην αρχή του".